Sustigla je ratna prošlost: FBI uhitio pripadnicu postrojbe Zulfikar koja je mučila Srbe

Autor: Dnevno.hr

U američkom Morgantownu, u Zapadnoj Virginiji, FBI je uhitio 51-godišnju Nadu Radovan Tomanić. Istražitelji sumnjaju da je ona prikrila svoju ulogu u zloglasnoj postrojbi Zulfikar, tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Tom je postrojbom u sklopu Armije BiH zapovijedao Zulfikar Ališpago. Na zao glas došla je zbog brojnih ratnih zločina, među kojima je i pokolj 24 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su im se predali 1993. godine u hercegovačkom selu Trusina.

Tomanić je osumnjičena da je sudjelovala u zlostavljanju zarobljenih Srba u logoru na Igmanu. Uz to, američke je vlasti terete da je 1997., kad je u SAD stigla kao izbjeglica, zatajila svoju ratnu prošlost pri podnošenju zahtjeva za državljanstvo koje je dobila 2012. godine. Zbog toga je suočena dvije optužnice, a za svaku od njih može dobiti 10 godina zatvora. Uz to, prijeti joj i oduzimanje državljanstva.

Razotkrili je u BiH i Srbiji

Istražitelji FBI-ja otkrili su mračnu, ratnu prošlost Nade Radovan Tomanić uz pomoć ministarstava pravosuđa BiH te Srbije i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), koji je pravni sljednik Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

“FBI, naši međunarodni partneri i Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Ministarstvu domovinske sigurnosti odlučni su istražiti sve slučajeve kršenja ljudskih prava, bez obzira na to gdje i koliko davno su oni počinjeni”, istaknuli su iz američkog Ministarstva pravosuđa pozvavši pritom sve koji znaju za osobe povezane s kršenjima ljudskih prava da ih prijave.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.