fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ŠUŠKA SE TKO BI MOGAO POSTATI GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE! Isplivalo ime čovjeka kojeg prati titula najbogatijeg u policijskim redovima: ‘Smatram da nemam mrlju u karijeri’

Autor: L.B.

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova prije osam dana raspisalo natječaj za izbor novog glavnog ravnatelja, odmah se počelo špekulirati o njegovoj zamjeni. Danas je procurila i vijest da dosadašnji ravnatelj Nikola Milina definitivno odlazi, neslužbeno doznajemo da je podnio zahtjev za odlazak u mirovinu, a kao ime novog pretendenta na poziciju glavnog policajca u državi spominje se ono Josipa Ćelića, policajca s dugogodišnjim stažem kojega dobar dio karijere prati “titula” najbogatijeg u redovima plavaca i novog načelnika Policijske akademije na koje je došao u svibnju i to s mjesta savjetnika ministra Davora Božinovića.

Jurio na ‘supertajni zadatak’

Prije nego je postao savjetnik Ćelić je bio na dugotrajnom bolovanju, a njegove su se zdravstvene tegobe nekako poklopile s premještajem na osobni zahtjev s mjesta zamjenika glavnog ravnatelja policije na mjesto linijskog službenika u upravi za granicu. S dužnosti je odstupio nakon što je sedam mjeseci čuvana snimka njegova prekoračenja brzine za 230 posto procurila u javnost, koja o samom događaju do tada nije imala pojma.

Na kraju se ispostavilo da je Ćelić bio na supertajnom zadatku o kojem pojma nisu imali ni njegovi nadređeni i da za prekršaj nije kriv, a s dužnosti je bio udaljen policajac za kojeg se pretpostavilo da je medijima dao snimku. Nakon što je oslobođen krivnje, Ćelić se zdravstveno oporavio i postao savjetnik. No Ćelić očito narušeno zdravstveno stanje “vuče” otprije jer je dugo bio na bolovanju i nakon što je svojedobno ostao bez načelničkog mjesta u Karlovcu.


Iako svjestan da bi mogao biti pod povećalom medija, ali i ljudi iz sustava, Ćelić, kako doznaje Jutarnji, nije dvojio prihvatiti ponudu ministra Božinovića. Uostalom, ministar Božinović je svojedobno i izjavio da će ga vratiti na tu poziciju ako se dokaže da je nedužan te nije želio otići u mirovinu za koju je imao uvjete iako bi mu ona bila veća od policijske plaće.

Tko je Josip Ćelić?

U službenoj biografiji Ćeliću piše da je bivši specijalac, višestruko odlikovan zapovjednik, koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a. U kolovozu 2020. imenovan je zamjenikom ravnatelja MUP-a.

Ćelića se pamti i kao svjedoka na suđenju u Haagu u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima.

“Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati”, rekao je Ćelić svojevremeno odgovarajući na pitanje jesu li Grubori mrlja u njegovoj karijeri.

Karamarkov i Klemmov prijatelj

Međutim, Ćelić je poznat i kao prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma, a šira javnost mogla ga je upoznati kroz aferu oko kupovine luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Ali i prethodno se navodilo kako Ćelić posjeduje još niz nekretnina –  penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Prema napisima medija od prije tri godine, imao je 12 nekretnina, a bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.

“Otac je krajem 60-ih otišao u Njemačku i radio je nekoliko poslova. Nakon određenog se vremena osamostalio i otvorio tvrtku Omnibusverkehr Celic. Vozio je turizam i međunarodni prijevoz, ovisno o potrebi je mijenjao broj autobusa. Kao dijete sjećam se da ih je ispred kuće bilo 10-12. Osim te tvrtke, otvorio je i tvrtku u Đakovu Ćelić Tours i ona je imala, prema potrebi, 5-6 autobusa. Više od 40 godina bavio se prijevozom putnika. To je tada bio vrlo unosan posao”, objašnjavao je Ćelić svojevremeno Jutarnjem listu.
‘Migranti se sami ozljeđuju’

No, valja se prisjetiti kako je Josip Ćelić na konferenciji za novinare odbio optužbe dijela migranata da ih je hrvatska policija nehumano tretirala, tvrdeći da se migranti – sami ozljeđuju.

“Naši policajci pomažu djeci i odraslima u lošem zdravstvenom stanju, daju im vodu, hranu, liječničku pomoć. Apsolutno je netočno da ima brutalnosti, jer bi svaki policajac koji bi to radio bio podvrgnut disciplinskom postupku i kaznenoj odgovornosti. U slučaju obrane postupaju po zakonu, koriste zakonita sredstva prisile, a stradavanje migranata nisu uzrokovali policajci”, rekao je Ćelić i podsjetio na “nedvojbena samoozljeđivanja migranata, smrtno stradavanje zbog odrona kamenja i utapljanja u rijekama”.

Ćelić se u jednom trenutku našao i na meti radikalne desnice koja mu je zamjerila izjave koje je dao kada je najavio skori završetak istrage protiv Nikole Kajkića koji je udaljen iz službe zbog sumnje u lažiranja istrage i krivotvorenje dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Ćelić je rekao da je “utvrđena Kajkićeva disciplinska i kaznena odgovornost”.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.