Foto: Pixabay/Ilustracija

Susjedna zemlja kreće u suprotnom smjeru od EU: ‘Bit ćemo prva zemlja koja će to zabraniti’

Autor: Dnevno.hr

Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida rekao je da će “Italija zabraniti sintetičku hranu”.

Kazao je to na događaju koji su tijekom vikenda organizirali Europski konzervativci i reformisti (ECR) i na kojem je sudjelovao povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Time je Italija postala prva zemlja u svijetu koja je to učinila, javlja N1.


U donjem domu parlamenta u ponedjeljak bi se trebalo raspravljati o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

Pixabay

‘Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane’

U organizaciji ECR-a u Kilkennyju u Irskoj, na događaju pod nazivom “Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za europske poljoprivrednike” vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i prilikama koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenom gospodarstvu.

“Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi dati primjer kako se to može regulirati”, rekao je ministar Lollobrigida, član vladajuće stranke Fratelli d’Italia.

“Odabrali smo načelo predostrožnosti. Kvaliteta hrane je temeljna i ne možemo pristati na društvo podijeljeno na dvoje, s kvalitetnom hranom koja se proizvodi samo za bogatu elitu. Uvjereni smo da bi svi trebali moći dobro jesti”, dodao je ministar.

‘Nastojim zaštititi tradiciju’

Taj stav Lollobrigide dijelio je europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski iz poljske stranke PiS, koji je govorio tijekom događaja ECR-a u otvorenom dijalogu s talijanskim ministrom.

“Kao povjerenik, zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu, jako štitim prirodne proizvode. Sustav označavanja ne ovisi o meni, ali nastojim zaštititi tradiciju”, objasnio je Wojciechowski.

“Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko. Ja branim prirodni proizvod, a koristiti naziv prirodni proizvod za sintetski, po meni, nije korak u dobrom smjeru”, dodao je te istaknuo da Europska komisija izdvaja više od 6 milijardi eura za podupiranje dobrobiti životinja i, općenito, tradicionalni uzgoj.
Bojana preselila u zemlju o kojoj sanjaju brojni Hrvati: ‘Pelene su jeftinije od kruha’

Model koji predlažu u suprotnosti s onim EU

No, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u otvorenoj je suprotnosti s onim koji je usvojila EU, a koji je, prema Fratelli d’Italia, previše birokratiziran i nesposoban uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji opterećuju kontinent.

“Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari riskiraju plaćanje vrlo visoke cijene za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Europske unije, koji kažnjava proizvođače s ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane”, objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza, čelnik Fratelli d’ Italie u Europskom parlamentu.

“Manja proizvodnja hrane bit će zamijenjena samo u srednjoročnom razdoblju s više uvoza iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete ili s laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni”, dodao je.
Kako bi srušila sustav, skupina ECR mora dobro proći na izborima za EU u lipnju 2024.

“Nakon sljedećih izbora računamo na sve jači ECR u Bruxellesu”, dodao je Fidanza.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.