FOTO: Guliver

Sukob se opasno zahuktava: ‘Kreće druga faza, ovo će biti dug rat’

Autor: Dnevno.hr/I.G./M.P.

U noći s petka na subotu se pojačalo nasilje u Gazi, dok se istovremeno nastavljaju izraelski zračni napadi. Izvještaji iz Gaze govore o sve učestalijim eksplozijama, stanovnici su u strahu.

“Tijekom večeri čuli smo eksplozije, neke od njih glasnije nego inače, posljednje eksplozije prije manje od pola sata”, izvijestila je BBC-jeva dopisnica. Stanovnici Gaze suočavaju se s kontinuiranim bombardiranjem koje se čini intenzivnijim nego u prethodnim danima.


Izvješća također navode da su izraelski zrakoplovi gotovo neprestano vršili prelete iznad Ashkelona, grada smještenog oko 10 kilometara sjeverno od Gaze.

FOTO: Guliver image//Adel Hana)

Situaciju u Gazi pratite uživo na portalu Dnevno:

22:50 Izvješće: Pregovori između Izraela i Hamasa o taocima se nastavljaju

Izvješće pokazuje da se pregovori koje vodi Katar između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca nastavljaju. Ovo se događa unatoč tvrdnji glasnogovornika Hamasa da je Izrael naglo prekinuo pregovore – koji su bili u završnoj fazi.

Kontraadmiral Daniel Hagari iz IDF-a tada je odbacio te tvrdnje i rekao da bi ljudi trebali biti skeptični prema svim tvrdnjama koje dolaze iz Hamasa – te da su nedavni komentari bili pokušaj izvođenja “psihološkog terorizma”.

Međutim, izvješće novinske agencije Reuters, koje se poziva na izvor, sugerira da razgovori nisu prekinuti, već da se odvijaju “mnogo sporijim tempom” nego prije eskalacije zbog koje su izraelske trupe sinoć ušle u Gazu.

22:20 Izrael će se boriti protiv obećanja Muska da će u Gazi pružiti satelitsku uslugu

Izrael je obećao da će se boriti protiv obećanja Elona Muska da će humanitarnim organizacijama u Gazi pružiti satelitsku uslugu Starlink.
Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je na X-u, ranije poznatom kao Twitter, da će ga Hamas “iskoristiti za terorističke aktivnosti”.

“Možda bi Musk bio spreman to uvjetovati oslobađanjem naših otetih beba, sinova, kćeri, starijih ljudi. Svih njih! Do tada će moj ured prekinuti sve veze sa starlinkom”, objavio je Karhi.

21:55 Šef UN-a s katarskim premijerom

Šef UN-a António Guterres sastao se s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al-Thanijem kako bi razgovarali o tekućem ratu između Izraela i Hamasa.

“Došao sam u Dohu izraziti premijeru našu punu zahvalnost, poštovanje i potporu za neumorne inicijative posredovanja Katara, točnije za oslobađanje talaca držanih u Gazi”, tvitao je Guterres u subotu.
20:50 Prosvjedi i u Tel Avivu

Čini se da se skupina prosvjednika okupila u blizini izraelskog ministarstva obrane u Tel Avivu na antiratnom skupu.

Nekoliko pojedinaca držalo je natpise na kojima je pisalo “Prekid vatre. Vratite ih odmah!” Na drugim natpisima piše: “Izraelci sada za prekid vatre” i “Rat nema pobjednika”.

20:00 ‘Vrhovni cilj’ rata osigurati opstanak Izraela, kaže Netanyahu

Izraelski premijer obratio se medijima.

Jučer su trupe ušle u Gazu kroz “vrata zla”, kaže. “Vrhovni cilj operacije je “potpuno poraziti ubojitog neprijatelja i zajamčiti naše postojanje kao države”.

“Postoje trenuci u kojima se država suočava s dvije mogućnosti – postojati ili prestati postojati. Izrael čini sve što može kako bi izbjegao civilne žrtve”. Optužio je Hamas za ratne zločine. Zahvaljuje čelnicima sa Zapada, uključujući UK i SAD, što su stali uz njegovu zemlju.

“Borit ćemo se i pobijedit ćemo… ovo je misija našeg života.”

Gallant: Ovo neće biti kratak rat

Sada je red na ministra obrane Yoava Gallanta.

“U posljednja 24 sata prešli smo na sljedeću fazu rata”, kaže on. “Danas snage IDF-a manevriraju na relevantnim mjestima i snažno udaraju po sustavima Hamasa”, dodaje.

Ti napadi dolaze iz zraka, sa zemlje, ispod zemlje i s mora, kaže. Ministarstvo obrane ima “apsolutno povjerenje” u vojne dužnosnike zadužene za operaciju, kaže on.

Ponavlja da je Izrael u potpunosti spreman boriti se protiv svih prijetnji iz drugih zemalja. Zatim je govorio o situaciji s taocima.

“Imamo posla s novom realnošću”, kaže.

Kaže da osiguranje njihovog oslobađanja “nije sekundarna misija”, već od najveće važnosti.

“Ovo neće biti kratak rat, bit će to dug rat”, kaže on, okrećući se širem sukobu.

“Morat ćemo biti strpljivi, morat ćemo se izdići iznad svih izazova i poteškoća kao pojedinci kao kolektiv, kao vodstvo.”

19.30 Hamas zahtijeva od Izraela da oslobodi sve palestinske zarobljenike u zamjenu za taoce

Oružano krilo Hamasa objavilo je da je spremno osloboditi taoce zarobljene tijekom napada 7. listopada u zamjenu za sve palestinske zatvorenike koji se trenutno drže u izraelskim zatvorima.

19.15 UAE traže hitan sastanak UN-a

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su u subotu od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane “što je prije moguće” nakon izraelskog prekida komunikacije u Gazi i njegove proširene kopnene operacije.

Vijeće od 15 članova moglo bi se sastati već u nedjelju, rekli su diplomati, a Ujedinjeni Arapski Emirati su zatražili da izvijeste šefa UN-a za pomoć Martina Griffithsa i Philippea Lazzarinija, čelnika UNRWA-e, UN-ove agencije koja pruža pomoć Palestincima, izvještava Reuters.

19.00 Tisuće propalestinskih prosvjednika izašle su na ulice Londona

Tisuće propalestinskih prosvjednika pohrlilo je u subotu na ulice Londona u nacionalnom “Maršu za Palestinu”, pozivajući na prekid vatre zbog izraelske ofenzive u Gazi.

Organizatori marša, Palestine Solidarity Campaign, rekli su u subotu poslijepodne da su se na maršu okupile “stotine tisuća” ljudi. Londonska metropolitanska policija nije objavila nikakve brojke vezane uz ovu povorku. U videosnimkama na internetu čulo se kako sudionici marša uzvikuju “odmah prekid vatre”.

Metropolitanska policija priopćila je da je uhitila osumnjičenika nakon što je jedan od policajaca napadnut dok je radio na propalestinskom skupu.

18.45 Netanyahu će održati brifing 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratit će se medijima oko 18:30 sati.  Pridružit će mu se ministar obrane Yoav Gallant.

18.38 Drugi američki nosač zrakoplova ulazi u Sredozemno more prema Izraelu

Nosač zrakoplova USS Dwight D. Eisenhower i udarna grupa prošli su kroz Gibraltarski tjesnac, ušavši u Sredozemno more, pokazuju podaci praćenja brodova s MarineTraffic.com.

Udarna grupa – nosač zrakoplova, krstarica s navođenim projektilima i dva razarača s navođenim projektilima – raspoređeni su iz Norfolka u Virginiji 13. listopada. Sada je to druga udarna skupina nosača u Sredozemlju. Udarna grupa USS Gerald R. Ford trenutno se nalazi u istočnom Sredozemlju, blizu obale Izraela.

18.35 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant potvrdio je napredak vojnih operacija protiv Hamasa

“Prešli smo u novu fazu u ratu”, rekao je u izjavi objavljenoj na hebrejskom.

“Noćas se tlo u Gazi treslo. Napadali smo iznad zemlje i ispod zemlje. Napali smo terorističke operativce na svim razinama, na svim mjestima. Upute našim snagama su jasne: operacija će se nastaviti dok se ne izda nova zapovijed”, rekao je.

18.25 Izrael naredio povratak diplomatskih predstavnika iz Turske

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen naredio je povratak izraelskih diplomata iz Turske nakon komentara turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na propalestinskom skupu u kojem je Izrael nazvao “okupatorom”.

18.00 Izrael je ‘odgodio’ dogovor o taocima, tvrdi oružano krilo Hamasa

Oružano krilo Hamasa tvrdi da je Izrael “zastao” u pregovorima o povratku talaca koji su držani u Gazi. Abu Ubaida, glasnogovornik brigada al Qassama, rekao je da su pregovori o njihovom povratku došli do završne faze kada je Izrael zastao. Također je rekao da će skupina osloboditi taoce samo ako Izrael pristane osloboditi sve palestinske zatvorenike, te da bi Hamas rado održao razgovore o “djelomičnom” sporazumu o zarobljenicima.

17.45 Izrael ‘zahtijeva kopnenu invaziju’ na Gazu kako bi eliminirao Hamas, kaže vojni zapovjednik

Šef izraelske vojske rekao je da ciljevi rata protiv Hamasa “zahtijevaju kopnenu invaziju” na Gazu.

U izjavi koju su objavile Izraelske obrambene snage (IDF), načelnik glavnog stožera Herzi Halevi rekao je da “najbolji vojnici sada djeluju u Gazi”.

Nikakvi daljnji detalji nisu podijeljeni.

17.35 Američka vojska: Ono što se događa u Gazi ‘isključivo je izraelska odluka’

General pukovnik James Glynn – general s tri zvjezdice Korpusa marinaca SAD-a koji je otišao u Izrael savjetovati Izraelske obrambene snage (IDF) – vratio se kući, prema zapovjedniku Korpusa marinaca generalu Eric Smithu, u komentarima novinarima u DC-u na Petak.

“Jim je kod kuće, razgovarao sam s njim sinoć”, rekao je Smith. “Poručnik Gen. Glynn je otišao dati savjet. Ali nemojte se varati – ono što je ili će se dogoditi u Gazi isključivo je izraelska odluka… Pružio je svoju stručnost kao vodeći planer za prve pomorske ekspedicijske snage koje idu u bitku za Falluju. Zamoljen je da ode… i kaže: ‘Evo što sam naučio’, pa bismo to nazvali profesionalnom vojnom razmjenom. Bio je gotov, sada se vratio i dao je svoje iskustvo koje treba prihvatiti ili ne.”

Glynn je trenutačno zamjenik zapovjednika za poslove ljudstva i pričuve, a prethodno je bio zapovjednik Zapovjedništva marinskih snaga za specijalne operacije (MARSOC).

Kao što je CNN ranije izvijestio, SAD i njegovi saveznici pozvali su Izrael da jasno postavi svoje ciljeve u Gazi za širu operaciju usmjerenu na obalnu enklavu. SAD je upozorio na dugotrajnu okupaciju Gaze i stavio poseban naglasak na izbjegavanje civilnih žrtava, rekli su američki i zapadni dužnosnici za CNN. Barem javno, izraelski dužnosnici svoje su planove artikulirali samo u širokim crtama, rekavši da je cilj eliminirati Hamas i njegovu infrastrukturu.

17.25 Musk kaže da će Starlink osigurati komunikacije u Gazi nakon nestanka struje

Elon Musk je rekao da će SpaceX-ovi sateliti Starlink podržavati komunikacijske veze u Gazi s “međunarodno priznatim organizacijama za pomoć”.

Milijarder je bio na meti kritika posljednjih tjedana, a EU ga je upozorila da suzbije širenje dezinformacija o sukobu koje se dijele na njegovoj platformi društvenih medija X (bivši Twitter).

Odgovarajući korisniku na X koji je tražio pomoć Starlinka u opskrbi Gaze pokrivenošću nakon šireg prekida komunikacija, Musk je rekao “mi ćemo podržati UN i druge međunarodno priznate grupe za pomoć”.

16.55 Analiza: Hamasovi tuneli najveći su rizik za Izrael

Vojni analitičar Sky Newsa Sean Bell istaknuo je kako Hamasova mreža tunela predstavlja najveću prijetnju izraelskoj vojsci ako bi došlo do šire invazije. Hamas je proveo godine u izgradnji složene mreže tunela ispod Gaze, što omogućuje njihovim borcima da se uglavnom kreću neopaženo.

“Izraelci otvoreno ne znaju gdje su… postoji ogroman rizik za IDF, bit će uhvaćeni u mine”, rekao je. “Hamas zapravo drži brojne vojne taoce, kao i civile, a Izrael neće htjeti raditi razliku.” Izrael kaže da je u Gazi 229 talaca, a za neke se pretpostavlja da su skriveni u mreži tunela.

15.15 Izrael: Operacija u Gazi ide dalje

Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, dao je izjavu u kojoj kaže da će se vojna operacija u Gazi nastaviti dok se ne uspostavi novi poredak u tom području. Izjava stiže  nakon što su izraelske obrambene snage ponovno uputile poziv ljudima u sjevernoj Gazi da se odmah evakuiraju.

“Napali smo iznad zemlje i ispod zemlje, napali smo terorističke operativce svih rangova, posvuda”, rekao je u video izjavi. “Upute za snage su jasne: operacija će se nastaviti”.

14.30 Izraelska vojska: Što prije krenite prema jugu Gaze

Izraelska vojska ponovno je pozvala stanovnike Gaze da evakuiraju sjeverni dio teritorija uoči predstojeće operacije. Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je: “Radi vaše neposredne sigurnosti, pozivamo sve stanovnike sjeverne Gaze i grada Gaze da se privremeno presele na jug.”

Dodao je: “Povratak u sjeverni pojas Gaze bit će moguć kada prestanu intenzivna neprijateljstva.” Glasnogovornik je rekao da Hamas dovodi civile u opasnost postavljanjem svojih snaga u školama, džamijama i bolnicama.

Rekao je civilima: “Prozor za djelovanje se zatvara, krenite prema jugu radi vlastite sigurnosti. Ovo nije puka mjera opreza, ovo je hitan zahtjev za sigurnost civila u Gazi.”

13.50 Hamas: Oslobodit ćemo osam Rusa

Hamas je objavio kako traži osam ljudi koje je uzeo kao taoce i da ih je spreman osloboditi nakon ruskih zahtjeva da to učini.

13.20 IDF: Kopnene snage su u Gazi

Izraelske kopnene snage nalaze se unutar Gaze nakon što su preko noći ušle u enklavu, ustvrdio je ujutro glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izraelske snage “ušle su u Pojas Gaze i proširile kopnenu operaciju u kojoj sudjeluju pješaštvo, oklopne i inženjerijske jedinice te topništvo uz jaku paljbu”, rekao je Hagari tijekom brifinga za novinare u Tel Avivu.

“Snage su na terenu i nastavljaju borbu”, rekao je ne navodeći više detalja.

12.00 Egipatski predsjednik kaže da su u dva grada pali dronovi

Dronovi su jučer pali na dva egipatska grada, potvrdio je predsjednik Abdel Fattah el Sisi. Pozvao je sve nacije da poštuju egipatski suverenitet i položaj u regiji. Egipat će nastaviti igrati pozitivnu ulogu u sukobu Izraela i Hamasa te ne želi da se on širi na regiju, dodao je.

Jučer su dva izvora iz egipatske sigurnosne službe rekla da je “projektil” pao na grad Nuweiba na Crvenom moru. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je kako ih lansiraju Hutiji iz Jemena.

11.10 Izraelci objavili novi video

Izraelska vojska objavila je novu snimku, na kojoj se vide tenkovi u Gazi. Ipak, BBC ističe kako nije provjereno radi li se uistinu o izraelskim tenkovima.

Izraelska vojska rekla je Reutersu u subotu da je ušla u sjeverni pojas Gaze tijekom noći i proširila vojne operacije s pješaštvom i oklopnim korpusom u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

11.00 Oglasio se Hamas

Palestinska militantna skupina Hamas poručila je kako se njezini borci sukobljavaju s izraelskim snagama u područjima blizu granice s Izraelom nakon što je Izrael izvijestio o pojačanim napadima u Gazi.

10.30 ‘Vlada totalni kaos’

Dopisnik BBC-ja iz Pojasa Gaze Rushdi Abualouf javlja detalje o žestokom noćašnjem bombardiranju. Navodi kako je riječ o napadu ‘dosad neviđenih razmjera’.

“Došlo je do ogromnog bombardiranja na sjeveru pojasa Gaze u razmjerima kakve nikada prije nismo vidjeli. Vidjeli su se ogromni plamenovi kako se dižu u nebo – čini se kako su Izraelci koristili različite vrste bombi. U ovdašnjoj bolnici vozači hitne pomoći rekli su mi da ne mogu komunicirati ni s kim, pa su samo vozili u smjeru eksplozija. Posvuda je vladala panika, čak i ovdje u Khan Younisu, gdje je bombardiranje bilo manje, dok ljudi pokušavaju doći do članova obitelji u drugim područjima kako bi provjerili jesu li na sigurnom, ali telefonske veze su u prekidu. Vlada totalni kaos”, rekao je Abualouf.

09.40 Pojas Gaze i dalje blokiran

Dopisnik BBC-a s Bliskog istoka Tom Bateman javio je kako su gotovo svi komunikacijski kanali s ljudima u Gazi su prekinuti. Kaže i da stanovnici Gaze ne mogu stupiti u kontakt s vanjskim svijetom.

Poručuje i kako je poslao poruku nekome u opkoljenoj enklavi, ali da nije isporučena.

WHO je poručio da Palestinci ne mogu stupiti i kontakt s hitnom pomoći nakon što su u izraelskom bombardiranju onesposobljeni internet i telefonske veze.

“Gaza je trenutačno u blokadi, javlja Paltel, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Gazi”.

09.00 Izrael zabranio prosvjed ispred Netanyahuove rezidencije

Izraelska policija najavila je u kako neće dopustiti da se ispred rezidencije premijera Benjamina Netanyahua u Cezareji održi prosvjed zbog neuspjeha koji su doveli do napada Hamasa 7. listopada.

08.30 Još nisu počeli veliki kopneni manevri

“Izrael još uvijek izvodi samo “ograničene poteze” umjesto velikih kopnenih manevara u Gazi”, izjavio je bivši pripadnik izraelskih obrambenih snaga, šef sektor za pitanja Palestine.

Još uvijek pripremaju teren i proučavaju Hamasov odgovor na sukobe u sjevernom i središnjem dijelu Gaze, rekao je dr. Michael Milshtein.

Predviđa da će Izrael idućih dana usredotočiti na oslobađanje što više talaca prije “veće akcije”.

Izrael pokazuje sav gnjev, Gaza pred ponorom: Iz Hamasa poručuju, ‘spremni smo’

08.00 IDF pogodio 150 ciljeva

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari izjavio je da će Izrael proširiti svoje kopnene operacije u Gazi. Naime, izraelska vojska jutros se oglasila o detaljima svojih operacijama u Pojasu Gaze.

IDF je istaknuo da su borbeni zrakoplovi gađali 150 ciljeva, među kojima je i dio Hamasove podzemne mreže tunela u sjevernoj Gazi. To uključuje tunele i podzemne “borbene prostore” i infrastrukturu, navodi se.

Ubijeno je i nekoliko militanata Hamasa, izvijestila je IDF.

Ranije je IDF priopćio da su izraelski borbeni zrakoplovi ubili šefa Hamasovog zračnog ogranka, za kojeg se navodi da je pomogao u planiranju napada 7. listopada.

07.40 Hrvatska glasala protiv hitnog primirja

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. No, budući da se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, a među njima se našla i Hrvatska.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano. Rezolucije Opće skupštine neobvezujućeg su karaktera.

Foto: Twitter

U tom dokumentu se osuđuju svi zločini protiv izraelskih i palestinskih civila te se njime poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava” i zahtijeva “nesmetano pružanje osnovnih dobara i usluga” Gazi.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Irsku i Belgiju da budu “za”.

“Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze”, rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

07.35 Odbor za zaštitu novinara: Jako smo uznemireni

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) rekao je da je jako uznemiren izvještajima o prekidu komunikacija u Gazi.

“Svijet gubi prozor u stvarnost onoga što se događa u Gazi, dok novinske kuće gube kontakt sa svojim dopisnicima na terenu”, stoji u priopćenju CPJ-a.

07.30 Izrael se ne želi oglasiti o kopnenoj ofenzivi

Izrael je rekao da njegove kopnene snage proširuju operacije u Gazi.

Nedavno je BBC News upitao glasnogovornika izraelske vlade je li ovo označilo početak dugo očekivane izraelske kopnene operacije na tom području.

Eylon Levy jednostavno je odgovorio: “Izrael je proširio kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, ali izvan toga, neću komentirati operativna pitanja.”

07.20 ‘SAD stoji uz Izrael’

Novoizabrani predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, Mike Johnson, rekao je da je razgovarao s Benjaminom Netanyahuom, na dan kada je Izrael naveo da “širi kopnene operacije”.

Objavljujući na društvenim mrežama, rekao je kako je ponovno potvrdio snažnu potporu Zastupničkog doma Izraelu, nazivajući premijera svojim prijateljem.

07.10 Izrael odbacuje UN-ovu rezoluciju o hitnom primirju

Izrael kategorički odbacuje odluku Opće skupštine UN-a o usvajanju rezolucije o humanitarnom primirju, rekao je glasnogovornik za vanjske poslove te zemlje.

“Još jednom, kada se Hamasovo kriminalno djelovanje razotkrije, UN otkriva svoje pravo lice u skandaloznoj odluci”, rekao je Lior Haiat.

“Izrael odbija poziv na prekid vatre i nastavit će djelovati kako bi osigurao svoju sigurnost i sigurnost svojih građana.”

07.00 Rakete iznad Gaze

Autor:Dnevno.hr/I.G./M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.