Foto: Guliver Image / AP Photo/LIBKOS/Ilustracija

SUKOB NE JENJAVA: Pokolj u gradu kod Bahmuta. Zelenski: Tlo je prekriveno ruskim leševima

Autor: Dnevno.hr

Ruska invazija na Ukrajini bliži se godini dana od početka.

I dan danas sukob ne jenjava, a iz dana u dan pristižu stravične fotografije i snimke mrtvih te razrušenih gradova i sela.

“Gotovo da više nema zidova u Soledaru, a tlo je prekriveno ruskim leševima”, rekao je u ponedjeljak navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i dodao da se Bahmut i Soledar drže unatoč ogromnim razaranjima.

Ne odustaju

“Iznimno je teško, gotovo da nema cijelih zidova… Zahvaljujući našim borcima u Soledaru, Ukrajina je dobila dodatno vrijeme i snagu”, dodao je, a prenosi The Guardian.

Ukrajinski dužnosnici, predvođeni vrhovnim zapovjednikom Valerijem Zalužnim, upozorili su da Rusija priprema trupe za novu veliku ofenzivu na Ukrajinu, vjerojatno na glavni grad Kijev. Rusija se posljednjih dana usredotočila na Soledar.

Ako ga zauzme, pruža joj se mogućnost da opkoli ukrajinske snage na tom području.

Dvojica britanskih državljana nestala su u regiji Doneck u Ukrajini, priopćila je ukrajinska policija.




Andrew Bagshaw (48) i Christopher Parry (28) bili su uključeni u humanitarni rad i posljednji put su viđeni 6. siječnja na putu za Soledar u kojemu se vode žestoke borbe, rekla je policija. Od tada je s njima izgubljen svaki kontakt.

Parry je putovao u Ukrajinu radi humanitarnog angažmana, a u zadnje vrijeme pomagao je u evakuaciji iz Bahmuta.

Reuters izvještava da je ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim raketama održao vježbe u Norveškom moru, prema ministarstvu obrane te zemlje.




“Posada fregate pod nazivom “admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” izvela je vježbu protuzračne obrane u Norveškom moru”, priopćilo je ministarstvo u utorak ujutro. Vladimir Putin poslao je fregatu u Atlantski ocean prošli tjedan, što je protumačeno kao signal zapadu da Rusija neće odstupiti zbog rata u Ukrajini.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.