Foto: Guliver

SUDAR RUSKOG ZRAKOPLOVA I AMERIČKOG DRONA IZNAD CRNOG MORA! Strašan incident dodatno će uzburkati strasti: Svaka velesila gura svoju priču

Autor: Dnevno.hr

Ruski borbeni zrakoplov oborio je u utorak dron američkih zračnih snaga iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler američkog drona MQ-9 Reaper, prema neimenovanom američkom dužnosniku upoznatom s incidentom. Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, dodaje dužnosnik. Jedan od mlazova potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona. Oštećenje propelera prisililo je SAD da obori Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Rusko ministarstvo obrane je nakon incidenta priopćilo da ruski lovci nisu ni pucali na dron niti na bilo koji način bili s njim u kontaktu.

“Kao rezultat oštrog manevriranja oko 9 i 30 po moskovskom vremenu bespilotna letjelica MQ-9 krenula je u nekontrolirani let s gubitkom visine i sudarila se s vodenom površinom”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

“Ruski lovci nisu koristili oružje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili u matičnu bazu.”

‘Nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način’

Zračne snage SAD-a izdale su pak priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na “nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način”.

“Otprilike u 7:03 ujutro (CET), jedan od ruskih zrakoplova Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan,” rekao je u izjavi general američkih zračnih snaga James B.Hecker, zapovjednik europskih i afričkih zračnih snaga SAD-a.

Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.




SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i do 50.000 stopa, prema zračnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru, javlja CNN.

Shashank Joshi, urednik obrane u časopisu Economist, rekao je da su Rusi možda pokušavali zastrašiti dron dok je nadzirao njihove komunikacije.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da ruska presretanja američkih zrakoplova nisu neuobičajena nad Crnim morem, ali da je to prvi put da je jedno rezultiralo padom.




Napetosti su porasle u regiji od ruske aneksije Krima 2014. Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su pojačale izviđačke i nadzorne letove, iako uvijek djeluju u međunarodnom zračnom prostoru, dodaje BBC.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.