fbpx
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

SUD POTVRDIO PRESUDU! Bivši Milanovićev čovjek od povjerenja ide iza rešetaka: Morat će vratiti milijun kuna

Autor: I.G.

Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, te njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko osuđeni na zatvorske kazne zbog lažiranja putnih naloga. Saucha je osuđen na tri godine, a Zeljko na četiri i pol godine zatvora. Oboje su dobili i zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

Prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda, Saucha je novac podizao preko fiktivnih putnih naloga, što je nanijelo štetu ne samo institucijama državne vlasti nego i građanima koji gube povjerenje u vlast. Sutkinja Sanja Mazalin je ocijenila da se do ove zlouporabe ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, posebno Sauchine visoke pozicije te “besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera”. Saucha i Zeljko su od početka tvrdili da nisu krivi, no sudsko vijeće ih je proglasilo krivima.


Nanio štetu institucijama

U obrazloženju nepravomoćne presude, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin poručila je da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga Saucha nanio štetu svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast.

U obrazloženju nepravomoćne presude, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin poručila je da je Saucha podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga nanio štetu ne samo sebi, već i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast. Sutkinja je dalje ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora, te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, kao i Sauchinu visoku poziciju u državnoj vlasti te ”besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera”. Saucha i Zeljko su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg saborskog zastupnika SDP-a, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Podsjetimo, Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.