Goran Stanzl/PIXSELL

SUD ODLUKOM O POVJERENSTVU ‘RAZVESELIO’ MNOGE POLITIČARE: Ova presuda ide na ruku Bandiću, Karamarku, Plenkoviću, Bernardiću i ostalima

Autor: Andrej Jelušić

Povjerenstvo za sukob interesa imati će drastično manje ovlasti, odlučio je tako Visoki upravni sud donijevši pravomoćnu presudu.

Presuda će se svakako odraziti na budući rad toga tijela, na dio postupaka koje ono trenutačno vodi, ali i na dio odluka koje je već donijelo, piše Jutarnji list.

Visoki upravni sud tako je prihvatio žalbu Milana Bandića i ukinuo odluku Povjerenstva iz studenoga 2017. koja kaže da se Bandić primanjem sudskog jamstva od 15 milijuna kuna od Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri doveo u odnos ovisnosti prema tom odvjetničkom društvu i time povrijedio načela savjesnog i odgovornog obnašanja dužnosti.

Sud tvrdi kako je odredba iz članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja dužnosnike obvezuje da u obavljanju svog posla postupaju časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, previše općenita pa ne može biti osnova za donošenje bilo kakve odluke Povjerenstva.

Ova presuda ima dalekosežne posljedice i na sve ostale postupke koje Povjerenstvo vodi ili je vodilo protiv dužnosnika zbog povrede načela obnašanja dužnosti definiranih u članku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Svi postupci koji su pokrenuti zbog povrede načela, a još nisu pravomoćno okončani, bit će obustavljeni te Povjerenstvo ubuduće više neće moći pokretati postupke zbog povrede načela u obnašanju dužnosti.

Do sada je samo dio dužnosnika odluke Povjerenstva osporavao pred sudom.Sve do odluke Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka upravni sudovi, kako prvostupanjski tako i Visoki upravni sud koji donosi pravomoćne presude u predmetima sukoba interesa, odbijali su žalbe dužnosnika i potvrđivali odluke Povjerenstva o povredi načela u obnašanju dužnosti.
Upravni sudovi, dakle, u tim odlukama Povjerenstva nisu vidjeli ništa sporno. Presuda u slučaju Bandić, međutim, pokazuje da je pod utjecajem odluke Ustavnog suda u slučaju Tomislava Kramarka Visoki upravni sud “skočio u vlastita usta” i promijenio svoja ranija pravna stajališta.

Presuda u slučaju Bandić razveselit će Tomislava Karamarka jer se ukida odluka Povjerenstva zbog koje je morao napustiti Vladu i mjesto predsjednika HDZ-a. Razveselit će i premijera Andreja Plenkovića jer će pasti u vodu svi postupci koje je Povjerenstvo pokrenulo ili već provelo protiv njega, ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Ukinut će se i odluka Povjerenstva u slučaju Davora Bernardića koju je Povjerenstvo donijelo jer je dopustio da mu privatna poslovna škola Cotrugli plati stipendiju od 263.000 kuna za poslijediplomski studij. Past će i još nekoliko odluka Povjerenstva protiv Milana Bandića.
Navedenu presudu donijelo je tročlano vijeće Visokog upravnog suda kojim predsjedava Senka Orlić Zaninović, a članice su mu Evelina Tonković Tomić i Inge Vezmar Brlek.

Isto je sudsko vijeće 2020. poništilo i odluku Povjerenstva u slučaju kuće Josipe Rimac. Također, povjerenstvo Bandiću mora platiti i 9375 kuna sudskih troškova.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izjavila je za N1 da će uložiti pravni lijek, odnosno uputit će prijedlog DORH-u da se ide na preispitivanje presude.

Dok se ne dobije očitovanje o pravnom lijeku, Povjerenstvo neće postupati po navedenim odlukama, rekla je Novaković.

Oglasio se i Gong koji je upozorio antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe GRECO da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u Hrvatskoj ne smije biti uništeno, naglasivši da bi to tijelo moglo ostati bez ključnih alata ako se preciznije ne definira odredba o povredi načela djelovanja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.