Sud odlučio: Migranti moraju imati osiguran smještaj, hranu i osnovne higijenske uvjete

Autor: Dnevno

“Prilagođena hrana, sapun i zubna pasta dio su sigurnosnih i higijenskih uvjeta koje zakon mora jamčiti“, odlučio je u četvrtak žalbeni sud odbivši pritom žalbu američke vlade na odluku prvostupanjskog suda vezanu za uvjete u kojima borave djeca migranti u prihvatilištima.

Ministarstvo unutarnjjih poslova i pravosuđa podnijelo je žalbu naglašavajući kako obveza “sigurnosti i higijene”, predviđena zakonom iz 1997. godine, ne obuhvaća i uvjete u kojima maloljetnici u prihvatilištima spavaju, kao ni osiguravanje njihovih potrepština jer se u istom zakonu izrijekom ne spominju.

S tim stavom nisu se složila tri suca žalbenog suda u San Franciscu naglasivši kako je za sigurnost djece važno, “osigurati jestivu hranu u dostatnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna.”

Tijekom inspekcije u policijskim prihvatilištima na granici više puta su zatečeni uvjeti koji su ocijenjeni kao neljudski, s prekrcanim sobama, migrantima koji spavaju na podu, zahodima bez vrata i sapuna, prostorijama bez grijanja.

Predsjedniku Donaldu Trumpu je izbijanje ilegalne imigracije jedan od najvažnijih političkih ciljeva. Stoga su samo u srpnju ove godine na granici Meksika i SAD-a uhićene 82.000 ljudi, dok ih je između ožujka i lipnja uhićeno više od 100.000.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.