fbpx
Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Sud odbio Zubakovu tužbu u slučaju proturaketnog sustava S 300, proces trajao 19 godina

Autor: Dnevno

Vijeće Općinskoga građanskog suda u Zagrebu u ponedjeljak je odbilo tužbeni zahtjev Zvonka Zubaka prema Republici Hrvatskoj, kojim je tražio 200 milijuna dolara za raketni sustav S 300, čije je dijelove tvrtka Winsley Finance Limited isporučila Hrvatskoj za vrijeme rata 1993. i 1994. godine.

Zubak je tražio da mu država plati i zatezne kamate, a kako slučaju traje nešto manje od 20 godina, riječ je o nekoliko stotina milijuna kuna zateznih kamata.

U presudi Općinskog građanskoga suda, između ostaloga stoji kako je iz iskaza svjedoka – bivših ministara i ministrice obrane RH potvrđeno da je sustav S 300 isporučen, ali ne u cijelosti.

Nespornim je ocijenjeno i priznanje Andrije Hebranga da sustav nije plaćen, no ni tužitelj ni bivši direktor tvrtke Winsley Finance ltd i potpisnik ugovora Petr Pernicka nisu iskazali da im je bilo koji ministar obrane RH priznao dug, kao i da su s njima uopće razgovarali o toj temi.

Iz izvješća Službe vojne policije, kako je također ustvrdio sud, ne proizlazi nikakvo priznanje duga.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.