Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sud odbio žalbu Dragana Kovačevića: ‘Ovim je manevrom samo prolongirao rasplet postupka’

Autor: Dnevno.hr

Županijski sud u Zagrebu danas nije potvrdio novu optužnicu protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i Kreše Peteka, bivšeg čelnog čovjeka tvrtke Elektrocentar Petek.

Podsjetimo, USKOK je u optužnici tvrdio da je Petek Kovačeviću plaćao mito za poslove na Terminalu Omišalj i kupovao odijela i druge odjevne predmete njemu, članovima njegove obitelji, prijateljima i poznanicima.

Osim Kovačevića, Petek je navodno “darivao” i novog državnog odvjetnika Ivana Turudića, braću Milijana i Jozu Brkića i HDZ-ovca Marija Kapulicu.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Vijeće odbilo žalbu

Inače, Kovačevićevi odvjetnici su jučer tražili da se iz sudskog spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje snimke tajnih razgovora, no vijeće je donijelo odluku da taj prijedlog odbija. Kovačeviću sada preostaje još mogućnost da uloži žalbu Visokom kaznenom sudu RH.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac, doznaje N1, izjavio je kako dokazi čije se izdvajanje traži uopće ne postoje u sudskom spisu te kako je ovim manevrom Kovačević samo prolongirao rasplet postupka.

Inače, jučer se o svemu oglasio i sam Kovačević koji je u poduljem pismu poručio kako je optužnica lažna, napisavši pet teza bez ijednog dokaza.

“Nakon gotovo četiri godine tijekom kojih se suočavam s lažnim optužbama koje nisu potkrijepljene nijednim dokazom upućujem ovo priopćenje za javnost kako bih pokušao na konstrukcije odgovoriti činjenicama. Proces protiv mene počeo je prije gotovo četiri godine, a do sada suđenje još nije ni počelo.
Vrijeme do početka suđenja je pak iskorišteno za iznošenje niz lažnih optužbi, konstrukcija, insinuacija i kompromitaciju SMS poruka stavljenih u kontekst nalik na film ‘Balkanski špijun’. Tužitelj ih je plasirao u medije preko nekoliko odabranih novinara, u cilju da konstrukcije iz njegove kuhinje postanu jedina u javnost prisutna teza, u čemu je djelomično i uspio jer se i danas ponavljaju u medijskom prostoru”, započeo je Kovačević svoje priopćenje.

‘NE MOGU VJEROVATI ŠTA JA MORAM OBJAŠNJAVATI!’ Kovačević u nevjerici zbog nove istrage: ‘Sva odjela sam platio sam, ovo je sve reciklirano’
Dodaje potom i kako se još jednom pokazala “dobro uhodana praksa hrvatskog tužiteljstva da je medijska paljba što jača, što je manje dokaza”.

“Obzirom na to da u mom slučaju nema nijednog dokaza, medijska kampanja usmjerena na difamaciju mene i moje karijere bila je iznimno visokog intenziteta. Nemam se namjeru braniti u javnosti već na sudu i u sudskom procesu tijekom kojeg ću dokazati svoju nevinost i sprati ljagu sa svoga imena, ali imam potrebu naglasiti da sam nakon četiri godine napada umoran od laži, izmišljenih teza i insinuacija za koje nema nikakva uporišta. Također, naglašavam da je teret dokaza na strani tužitelja pa gospodu pozivam da pronađu dokaze i da se prestanu služiti konstrukcijama i izvrtanjima činjenica u javnom prostoru s jednim ciljem –da me bez dokaza osude na temelju dojma”, piše bivši šef Janafa.

Napominje onda i da u cijelom spisu nema niti jednoga dokaza koji potvrđuje lažne teze koje je tužitelj postavio.

“Nisam prekršio niti jedan članak zakona pa tako ni članak po kojem sam optužen niti sam prekršio Statut Janaf d.d.. Zato navodim lažne teze iz optužnice i taksativno ih ovim putem pojašnjavam”, piše Kovačević pa navodi svojih pet teza:

 1. Teza
Dragan Kovačević je pogodovao u javnoj nabavi

Dokaz: Janaf d.d. nije u sustavu Zakona o javnoj nabavi, stoga nisam ni mogao pogodovati u postupku, kakav nikada ni za jednu nabavu nije proveden u Janafu.

2. Teza
Dragan Kovačević je primio mito u novcu

Dokaz: Nema niti jednoga pisanoga materijala da ja tražim ili da mi netko nudi mito. Nema traga primanja mita na mom računu, nema označenih novčanica, nema fotografije primanja, nema snimke primanja, nema svjedoka primanja mita, nema čak ni vrećice u kojoj je navodno mito doneseno. Da vrećica nije u dokaznom materijalu priznaje i USKOK. U razdoblju navodnog primanja mita nema ni povećanja moje imovine.

3. Teza
Dragan Kovačević je primio mito u vlasništvu nad stanovima

Dokaz: Stanovi koji se navode u optužnici su u vlasništvu jednog trgovačkog društva s kojim u vlasničkom smislu nemam nikakvu poveznicu. Stanovi su dakle i u gruntovnici upisani kao imovina tvrtke što znači da im nisam vlasnik, ali i da ih ne bih mogao ni steći osim kupnjom po tržišnoj cijeni. Automobil koji je također u vlasništvu trgovačkog društva sam iznajmio i za njega plaćao najamninu.

4. Teza
Dragan Kovačević mito je primao u odjelima

Dokaz: Sva dokumentacija primitci i računi neoborivo dokazuju da je trgovačko društvo kupovalo odjeću za sebe i da te transakcije sa mnom nemaju nikakve veze

5. Teza
Prazna vezica ili omotnica

Dokaz: Ne postoji komunikacija da mi netko nudi niti da ja tražim novac. Nema označenoga novca, nema svjedoka, nema ništa osim suludih objašnjenja SMS poruka pronađenih u mom mobitelu od strane tužitelja.

Kovačević potom piše kako je cijela ova farsa od optužnice krenula je prisluškivanjem i oduzimanjem ustavnog prava na slobodu življenja, a sve temeljem izmišljenoga događaja da mi je netko dao na ručku za Martinje među 30-ak ljudi neku vrećicu s novcem. Pokazalo se, navodi, da ne postoji niti vrećica niti novac niti bilo kakav dokaz za to.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Niti sam ikada uzeo mito, niti mi je tko nudio mito, niti u cijelom spisu postoji niti jedan dokaz za to, osim gomile laži i iskonstruiranih poruka. Svjestan sam toga da medijska slika koju kreira DORH napravi od poslovnog čovjeka i menadžera lopova preko noći.

U optužnici se propituje i moj rad u Janaf d.d. – tvrtki koju sam vodio gotovo devet godina. U tom su periodu, a što je vidljivo iz financijskih izvještaja koje su potvrdili Nadzorni odbor i Skupština društva prihodi Janafa pod mojih vodstvom narasli za 2,5 puta, a dobit 4,5 puta. Za vlasnika, a većinski udjel u Janaf d.d. ima Republika Hrvatska ostvario gotovo 2 milijarde kuna dobiti i to gotovo 80% u izvozu na međunarodnom tržištu. Janaf je u tom razdoblju plasirao milijardu kuna u investicije, a na temelju tih rezultata je i danas jamac energetske stabilnosti RH i sigurnosti u opskrbi energenata.

U svojoj karijeri vodio sam mirovinsku reformu i stvorio obvezne mirovinske fondove koji su danas najveći investicijski potencijal u Hrvatskoj s imovinom od 20,5 milijardi eura. To je samo dio mojih poslovnih uspjeha tijekom karijere duge 30 godina, a imam ih potrebu istaknuti upravo zbog obrane svog digniteta koji je teško narušen zlonamjernim konstrukcijama i iskrivljavanjem činjenica. Borit ću se ne samo za sebe nego i za druge slučajeve gdje se ljude u režiji DORH-a medijski uništi, a da nemaju nikakvu krivnju, a sve temeljem lažnih i montiranih optužnica”, zaključuje Kovačević.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.