Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

SUD NIJE ODLUČIO O THOMPSONU I ČAVOGLAVAMA! Pogledajte što se dogodilo!

Autor: Dnevno

Suci odjela za javni red i mir Visokog prekršajnog suda podijelili su se oko toga je li poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona prekršaj ili ne.

“Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira izvođenjem pjesme “Bojna Čavoglave”. Tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca Odjela. Stoga je odlučeno da će se pitanje raspraviti na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske”, objavljeno je popodne na službenim stranicama Visokog prekršajnog suda.

Dakle, s obzirom da se devet sudaca, koliko ima u Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira, nije uspjelo složiti oko stava je li taj poklič u slučaju Marka Perkovića Thomsona prekršaj, o istoj temi će raspraviti svi suci Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, troje sudaca toga Odjela za javni red i mir jasno je i nedvosmisleno stalo na stajalište da je poklič ” Za dom spremni”, sukladno ranijim presudama Visokog prekršajnog suda i odlukama Ustavnog suda, u svakom kontekstu protuzakonit.

Troje sudaca toga odjela stalo je na stajalište da taj poklič nije prekršaj, dok je troje sudaca zaključilo kako taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Pri tome su se, kako neslužbeno doznajemo, pozivali na stavove Komisije za suočavanje s prošlosti kojoj je na čelu bio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić,a osnovana je na inicijativu premijera Plenkovića.

Rasprava je o Thompsonovom “Za dom spremni” trajala je, kako neslužbeno doznajemo, tri sata iako su suci toga odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.