Kolaž: Dnevno Foto: Screenshot YT

ŠTULIĆ JE BIO U PRAVU: Ustavni sud donio važnu presudu, Croatia Records godinama zarađivala na imovini koja nikad nije plaćena u privatizaciji

Autor: Daniel Radman

Dugo ga nije bilo u medijima, a onda je Branimir “Johnny” Štulić iznenadio svoje obožavatelje na Staru godinu i objavi putem YouTube novi album “Splet” na koji je uvrstio nove pjesme, ali i obrade starih hitova “Azre”.

Nije prošlo dva tjedna, a evo Štulića opet u vijestima, sad ne zbog umjetnosti, već pravne bitke s Croatia Recordsom(CR), nasljednikom Jugotona, njegovog bivšeg izdavača.

Naime, kako javlja Telegram, Ustavni sud presudio je da je postupak privatizacije Jugotona nije proveden na pravilan način, odnosno da je otuđena diskografska imovina od koje su desetljećima zarađivali milijune, među kojima je i ona Azre.

Fonogrami nikad nisu plaćeni

Prema mišljenju Suda, problem je što se nekretnine i druga pripadajuća imovina plaćene u pretvorbi, dok se vrijedne audio snimke – na osnovu kojih su izrađene nove snimke i kompilacije – nikada nisu procijenjene niti plaćene. Iz toga proizlai da je CR punih 28 godina zarađivao na snimkama koje nisu legalno bile njegove.

Iako, treba reći da u ovom slučaju tužitelj nije bio Branimir Štulić, već je Croatia Records pokrenula postupak pred Upravnim sudom nakon odluke Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), bivšeg Fonda za privatizaciju, iz 2016. kojim se pokušalo pobiti rješenje da fonogrami u postupku privatizacije nisu procijenjeni.

Croatia Records je pokušala osporiti tu odluku, smatraju da fonogrami nisu mogli biti predmet privatizacije kad su zakonom prepoznati tek 2003. kada je donešen Zakon o autorskom pravu. No, njihov stav sud nije prihvatio.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.