Foto: Screenshot

STRUČNJAKINJA O TOPLINSKOM UDARU KOJI STIŽE! Pripremite se, stiže pakao: Evo što morate znati!

Autor: N.K

Kao što je bilo i najavljeno, temperatura je sve više, dani su sve vrući. Temperature bi se uskoro mogle približiti 40 stupnjeva, a kako će to točno izgledati u narednim danima, za HRT  je objasnila prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Ona kaže kako bi temperature mogle dosegnuti 35 pa i 38 stupnjeva i to se ne odnosi samo na unutrašnjost Dalmacije već i na središnju, pa čak i istočnu Hrvatsku. Već sad je jako vruće, a ovaj skok očekujemo u utorak i srijedu.

Toplinski val je pred vratima, prvo će nastupiti na kopnu, već sutra u središnjoj Hrvatskoj, a onda od ponedjeljka i u cijeloj zemlji. Trajat će vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna, rekla je Mikuš Jurković i poručila kako će sljedeći tjedan vladati vrućina.

Moramo brinuti o okolišu

Još se ne zna hoće li se takvo vrijeme nastaviti i tjedan iza toga.

“Njih će u budućnosti vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije ako mi sami nešto ne napravimo, odnosno ako se ne počnemo brinuti za prirodu i okoliš”, poručila je Mikuš Jurković.

Mjere opreza

Mnogi se raduju ljetu, no liječnici upozoravaju – treba izbjegavati sunce, zaštititi glavu, piti dovoljno tekućine.

“Ne samo običnu vodu piti, nego je preporuka piti i napitke koji u sebi imaju elektrolite, znači izotonične napitke, upozorio je Darko Sinjeri, spec. hitne medicine”, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.




Ovakve vrućine mogu izazvati iscrpljenost ili toplinski udar.

Donosimo vam preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina:

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

Pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.




Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani te lepeza za rashlađivanje zraka.

Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.