Foto: Boris Kovacev / CROPIX

STRUČNJAKINJA DETEKTIRALA VAŽAN PROBLEM: Hrvatskoj bi trenutno koristilo otvaranje dijaloga između javnog i privatnog sektora

Autor: Dnevno

Nakon postupnog otvaranja gospodarstva, otvaraju se i problemi s kojima se tek trebaju suočiti mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u ovoj krizi pandemijskoj krizi podnijeli najveći teret, dok s druge strane oni koji rade u Javnom sektoru gotovo uopće ne osjećaju ikakve posljedice ove krize.

Posljednjih dana svjedočimo žestokom sukobu privatnog i javnog sektora u javnom prostoru. U kojem smjeru taj sukob ide, te hoće li u konačnici dovesti do promjena, za portal Otvoreno komentira Ankic Mamić.

“Ovdje se radi o sukobu svjetova. Hrvatska se nalazi u trenutku u kojem mi zapravo ulazimo u jednu novu podjelu, po liniji tko je u privatnom sektoru, a tko je u javnom sektoru. U vremenu u kojem je velik dio privatnog sektora doživio potpuni ‘lockdown’ odlukom Stožera za civilnu zaštitu i trenutno trpi ogromne posljedice, onima koji rade u javnom sektoru ne trpe nikakve posljedice ove krize”, rekla je Mamić.

Ova dva svijeta koja se trenutno sukobljavaju u hrvatskom javnom prostoru, Mamić smatra kako bi trebalo obje strane potaknuti na dijalog koji bi rezultirao ravnomjernom podjelom tereta krize i koji bi trebalo pokrenuti s naviše nacionalne razine, umjesto ovog sukoba koji u konačnici nikome ne donosi ništa.

“Ovdje se radi o dva različita stila života koji se uopće ne mogu usporediti. Ono što bi u ovom trenutku Hrvatskoj bilo izrazito korisno da se otvori dijalog između ta dva svijeta tako da se taj teret krize raspodijeli i da se razgovara o mogućim rješenjima. Ovako imamo dva bloka od kojih je svaki čvrsto ukopan u svoje stajalište, bez ikakve intencije prema promjeni mišljenja i mi zapravo do toga nemam nikakvu korist. Niti će privatni sektor pokazati razumijevanje za javni, niti će javni sektor pokazati razumijevanje za privatni”, tvrdi Mamić.

“Stvaranje ozračja dijaloga u Hrvatskoj bi trebalo ići s najviše razine i trebalo bi biti facilitirano javnim ustanovama koje još imaju kakav takav ugled u Hrvatskoj, ako ih još uopće ima”, dodaje Mamić.

Unatoč svemu Mamić smatra kako je udruga ‘Glas poduzetnika’ potaknula javnu raspravu o problemima poduzetnika, koji se sada nalaze u najtežoj situaciji i u glavnom su prepušteni sami sebi, to je na kraju i dovelo do okupljanja oko predmetne Udruge.

“Udruga ‘Glas poduzetnika’ je dovela jedan novi diskurs u hrvatski javni prostor, odnosno nametnula je agendu mikro, malih i srednjih poduzetnika i njihove probleme i njihove izazove u krizi o kojima se nije pozabavio nitko drugi, niti Hrvatska gospodarska komora, niti Hrvatska obrtnička komora u kojima smo svi prema sili Zakona članovi. isto je tako jasno kako se i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca oko pozicija i interesa ‘tuku’ isključivo veliki, te mali tamo nemaju što tražiti, te se je zbog toga spontano i dogodio ‘Glas poduzetnika’,” zaključuje Ankica Mamić.

Vlada predstavlja novi paket pomoći: Sindikati i poduzetnici protiv nastavka potpora samo za turizam i promet

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.