FOTO: Foto: Marko Todorov / CROPIX - editor

STRUČNJAK ZA SIGURNOST I BIVŠI SPECIJALAC: ‘Oduvijek smo se tukli s navijačima, pa nećemo valjda sad i pucati’?

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Ne stišava se bura nakon novog ekscesa između pripadnika Torcide i hrvatske policije.

Podsjećamo, prilikom intervencije policije u petak u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Splitu, četvorica splitskih policajaca su ozlijeđena, a šest osoba je privedeno nakon dojave o remećenju javnog reda i mira.

Dogodilo se to nakon derbija između GNK Dinama i HNK Hajduka.

Pucali u zrak

Policija je, kako su priopćili iz PU splitsko-dalmatinskoj, braneći se ispalila u zrak tri hica, a na konferenciji za medije govorili su o događajima nakon utakmice.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević prepričao je da su četiri pripadnika policije, bez opreme, došla pred prostorije Torcide gdje su ih gađali bocama i ozlijedili jednu policajku. Policiju su građani pozvali zbog buke, rekao je.

“U jednom trenutku su došli do njih s razbijenim bocama i prijetili da će ih zaklati”, kaže Srdarević i dodaje da je nakon toga policajac ispalio tri hica u zrak”, rekao je.

Iz DORH-a su potvrdili policijsko izvješće te priopćili kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 22. listopada 2022. oko 00:05 u Splitu, na području oko Kluba navijača HNK Hajduk-Torcida, u skupini od najmanje 50-ak osoba, prilikom dolaska policijskih službenika po dojavi o remećenju javnog reda i mira i nakon što im je izdana naredba da se raziđu i prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, policijskim službenicima upućivali uvrede.




Osnovano se sumnja da su, u nakani fizičkog obračuna, krenuli prema njima i gađali ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, kojima su pogodili četvoricu policijskih službenika, pri čemu su zadobili tjelesne ozljede.

Prestali su tek nakon policijskih hitaca u zrak.

Nakon toga, Torcida je objavila video u kojem se tvrdi da policajac premlaćuje navijača, a “prigodni” opis fotografije glasi “Pamti pa vrati”.




Objavili su i video uz tekst “MINISTRE, OBUZDAJTE ZVIJERI”u kojem su okrivili policiju za sukob s navijačima.

Podsjećamo, u svibnju ove godine nakon još jednog derbija između dva najtrofejnija hrvatska kluba Torcida se također sukobila s policijom, no za taj incident je evidentno da je Torcida organizirala sačekušu i brutalno napala hrvatsku policiju na autocesti.

Nižu se reakcije na nemile događaje, a iz Splita su se oglasili gradonačelnik Ivica Puljak i Bojan Ivošević.

Puljak je komentirao snimku koju je objavila Torcida.

Biraju li u Splitu stranu?

“Jako mi je neugodna snimka i vrlo me iznenadila. To je izuzetno neprimjerena reakcija policajaca. Tako nešto nisam uopće očekivao i neugodno mi je što sam gradonačelnik grada u kojem se takve stvari mogu događati. Ono što ja očekujem je da policija u najskorijem vremenu nađe počinitelja iz redova policije i da ga sankcionira kako bi pokazali da su svi u ovome gradu isti i da su takve stvari nedopustive”, komentirao je Puljak i čini se odabrao stranu u ovom sukobu.

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je status u kojem piše da postupanje sa snimke nije iznimka kada se radi o postupanju prema navijačima.

“Napad na službenu osobu je napad na službenu osobu i svaka osoba koja ga počini, treba odgovarati sukladno zakonima Republike Hrvatske. Prekomjerna upotreba sile je prekomjerna upotreba sile i svaka službena osoba koja je upotrijebi treba odgovarati sukladno zakonima Republike Hrvatske”, napisao je.

Premijer Andrej Plenković zasad nije komentirao sukob, a o svemu se oglasio Domovinski pokret koji je također prozvao reakciju policije.

“SRAMOTNO JE DA HRVATSKI POLICAJAC DIVLJAČKI MLATI HRVATSKI NAROD.
S obzirom na nemile događaje koji su se odvili u petak navečer u Splitu, dužni smo reagirati i osuditi divljačko ponašanje pojedinih policijskih službenika koji bez povoda prekoračuju ovlasti i nasrću pendrecima i čizmama na svezane građane.
Uvijek smo davali i davat ćemo punu podršku policijskim službenicima u situacijama kad riskiraju vlastito zdravlje i sigurnost radi očuvanja reda i mira kako unutar zemlje, tako i braneći državnu granicu od ilegalnih tuđinaca.
Hrvatski policajci izlažu se maksimalnim naporima prilikom zaštite granica i tada se suočavaju s neosnovanim optužbama kojim se pokušava kriminalizirati policiju i amnestirati počinitelje kaznenih djela, a u takvim kafkijanskim optužbama najglasniji su lijevi politički komentatori i medijski kolumnisti. U svakoj takvoj situaciji bespogovorno se svrstavamo na stranu službenika koji časno čuvaju zakon i red u gotovo nemogućim uvjetima.

Struka upozorava

Međutim, kad svjedočimo ovakvom razularenom i divljačkom ponašanju pojedinaca koji sramote grb, značku i uniformu iživljavanjem nad hrvatskim građanima, onda iste takve postupke najoštrije osuđujemo i pozivamo nadležne na odgovornost”, priopćili su.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako “policajac da bi se obranio, ponekad mora povući”.

O ovom sukobu, reakciji policije i opasnostima za hrvatske građane, ali i policijske službenike i navijače, razgovarali smo sa stručnjakom za sigurnost, ali i kriminalistom s dugim stažom na više policijskih pozicija poput one specijalnog policajca Željkom Cvrtilom.

Cvrtila kaže:

“Stvari su ovdje prilično jasne – imamo dvije situacije, policajac puca u zrak kao upozorenje i prema policijskim izvještajima ako je to točno da su krenuli s razbijenim flašama na njega, a on je tu pucao radi upozorenja, nije ništa sporno s policijske strane. Policajac je ispravno postupao, upozorio je recidiviste”, rekao je Cvrtila i opisao drugi slučaj odnosno video u kojem policija udara čovjeka na podu.

“Drugi slučaj gdje jedan policajac drži čovjeka na podu dok ga drugi mlati, ako je to tako kao što se čini, to je eklatantni primjer kršenja policijskih ovlasti jer ne smije se nikoga tako udarati”, objasnio je stručnjak i bivši policajac.

Radi li se ovdje o pojedinačnim ekscesima ili postoji dublji problem policije ili huliganskih organizacija?

“Teško je reći, ov jesu individualni ekscesi. Možemo reći i navijački pojedinačni izgredi. Međutim, imali smo sličnih situacija gdje je policija pucala u masu što je teško prekoračenje ovlasti. S takvim toleriranjem nezakonitosti sve može eskalirati”, rekao je.

Cvrtila je podsjetio da svaki policajac prolazi adekvatnu obuku i uči što je prekomjerna sila, a kako se treba postupati.

“Stvar je jasna. Ako ja dođem pred policajca i opalim mu šamar, a onda dignem ruke i kažem gotovo, policajac mene dalje nema pravo udarati. Policajac ne smije raditi privatni sukob s izgrednikom, a to je sve teško emocionalno podnijeti. Tko to ne može, šalje ga se na dodatne obuke, psihološka testiranja. Često policija nije fizički spremna, onda ih treba poslati na dodatne vježbe i treninge. Mislim da tu ministar ne radi dovoljno”, rekao je i dodao:

“Ne smije se ovo pretvarati u sukob policije i Torcide. Pa uvijek smo se tukli s navijačima, što ćemo sada, još i pucati na njih? To je opasno i može otići predaleko”, zaključio je Željko Cvrtila.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.