Foto: CROPIX/Facebook

Stručnjaci rekli iz kakvih obitelji se kradu djeca: Javila se Bečka policija o Danki

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Danas se navršava točno tjedan dana otkako je iz okolice Bora u Srbiji nestala Danka Ilić, 22-mjesečna kćerkica Miloša i Ivane Ilić. Potraga se i dalje nastavlja, roditelji djevojčice više su puta ispitani u policiji, otac je prošao poligrafsko testiranje dok mu majka nije podvrgnuta s obzirom na to da je trudna. Mobitel majke je detaljno provjeren, a prema srpskim medijima, ona je navodno izbrisala dio poruka i poziva prije nestanka djevojčice.

Policijski helikopteri su pretraživali područje oko mjesta događaja, a tijekom jučerašnjeg dana ponovno je pregledan teren oko kuće i jame koje su već bile pretražene. U međuvremenu se pojavila snimka iz Beča, na kojoj se vidi djevojčica koja nalikuje Danki u pratnji dvije Rumunjke, pa se u istragu uključila i bečka policija. Kontaktiran je i Europol.

I dalje mnogo toga ne znamo o minutama prošlog utorka u Banjskom polju, kako se djevojčici izgubio trag i što se doista dogodilo u kobnih 59 minuta nestanka od 13:00 sati do 13:59, kada je na teren stigla prva patrola policije. To je za TV Pink objasnila šefica policije Bojana Otović Pjanović.

Foto: Facebook

Razvoj situacije pratite na Dnevno.hr

18.40 – “Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći je li na snimci nestala djevojčica”, rekao je danas glasnogovornik bečke policije Marcus Dietrich za Kleine Zeitung negirajući medijske navode koji tvrde suprotno. Kako je naveo, policija još uvijek pokušava potvrditi identitet djevojčice na snimci uz pomoć dostupne tehnologije.

Dietrich nadalje navodi da je muškarac koji je napravio video ispitan i da trenutno nema drugih svjedoka. Prioritet policije je da pronađu djevojčicu sa snimke i dvije ženske osobe u čijem se društvu nalazila, dodao je.

“Istraga se intenzivno odvija i naši kriminalisti dobro napreduju. Čim budemo imali nove informacije, odmah ćemo obavijestiti javnost”, rekao je glasnogovornik bečke policije.

17.20 – Nekoliko stručnjaka iz Srbije komentiralo je snimku iz Beča. Prema riječima jednog od njih, Ibre Ibrahimovića, slučaj otmice djece zbog nelegalnog posvajanja gotovo da i nije poznat u tim krajevima. Nadalje, kako naglašava, uglavnom se otimaju djeca iz disfunkcionalnih obitelji, a za sada se pretpostavlja da tome nije slučaj s obitelji male Danke. Analizirajući snimak za portal Blic, Ibrahimović je istaknuo, po njemu, veoma neobično ponašanje Rumunjki koje su bile s djevojčicom.
“Znajući kakva je uzbuna podignuta veoma je neobična da na jedan ovako nonšalantan način budete na ulicama Beča. Kod otmice djece vrlo je teško sakriti nepoznato dijete koje dolazi u novu obitelj u novoj sredini”, kaže Ibrahimović.

“Kada sam gledao snimku, vrlo mi je indikativna bila i ona torba puna stvari i koja je za neku vrstu prijenosa. Karakteristično je i da se dijete, koje je tako malo, ukoliko je oteto, neće sjećati bioloških roditelja”, kaže Ćorda.

14.40 – Bečka policija najavila je da će se danas oglasiti povodom snimke koju je snimio srpski državljanin, a na kojoj se navodno vidi djevojčica koja podsjeća na Danku Ilić. Još se ne zna koje će informacije podijeliti. Policija traži žene sa snimke, no kako im se ne vide lica, traže ih na temelju fotorobota.

12:45 MUP Srbije: Netočne su tvrdnje o nalazima vještačenja mobitela

Kako su za N1 Srbija rekli u MUP-u, tvrdnje iznesene u pojedinim tabloidima da je nakon vještačenja mobitela majke nestale Danke Ilić otkriveno da je ona ‘neposredno prije nestanka djeteta guglala granični prijelaz Srbije i Rumunjske’ u potpunosti su netočne.

Iz MUP-a su u potpunosti demantirali spomenute navode iznesene u tabloidima.

12:15 Oglasila se majka Danke Ilić

Majka nestale djevojčice, Ivana, navela je da su suprug i ona zajedno i da se bore svaki dan da im se dijete što prije vrati kući, ali i da danima o njoj izlaze brojne gluposti. “Držimo se koliko možemo, samo da se Danka što prije pronađe. Čekamo da se sve ovo završi, nadamo se najboljem, a onda ćemo se suprug i ja oglasiti javno, i odgovoriti na sve uvrede, prozivke, nebuloze. Zato se mi ne oglašavamo. Bole me sve te spekulacije, bacanje krivice na mene i supruga”, navela je ona, a prenosi Nova.rs.

Ivana je za taj medij otkrila što se krije iza novih informacija da je vještačenjem njenog telefona otkriveno da je pretraživala granične prijelaze s Rumunjskom te koliko može kazneno odgovarati.

“Telefon je bio na vještačenju, samo ću to reći. Da je tako, ja ne bih bila majka koja traži svoje dijete, moj status bi bio drugačiji. Samo da se Danka vrati živa i zdrava, a onda ćemo o svemu progovoriti”, rekla je. Na pitanje da li je pogledala snimku iz Beča, na kojoj je navodno njeno dijete, Ivana je rekla da je.

“Snimku sam pogledala, ali zbog tijeka istrage ne smijem komentirati. Policiji svaka čast, ljudi ne spavaju, danonoćno traže. Nadam se da ćemo što prije zagrliti naše dijete”, navela je majka nestale Danke.

Foto: Facebook

12:00 Lazarević za Dnevno: Ako dijete nestane, imate pet minuta

Umirovljeni kriminalist Branko Lazarević koji je kao šef ekipe za očevid u PU Đorđićeva kroz svoju dugogodišnju karijeru bilježio samo pozitivne rezultate, na temu dvogodišnje Danke koja je nestala u Srbiji manje više kazao je sve. Ipak, sa nama je po prvi puta podijelio neke svoje zaključke, a i roditeljima male djece dao savjete koji zlata vrijede:

“Dojava majke o nestaloj Danki je kasnila sat i 15 minuta. To je jako teško za objasniti, no ukoliko se nećkala zvati policiju jer je smatrala da je ‘mala tu negdje’ i da je za tako kratko vrijeme glupo alarmirati policiju – jako je pogriješila. Zato je jako važno da roditelji usvoje ovo što ću sada reći: U slučaju nestanka malog djeteta, maksimum čekanja je pet minuta. Zapravo, i to je previše! Čim se vidi da djeteta nema, odmah se zove policija.”

Više čitajte OVDJE.

11:10 Srpski Informer: Evo što je majka pretraživala na internetu 

Kako navodi srpski Informer, nakon vještačenja telefona majke nestale Danke otkriveno je da je prije nestanka djeteta na Google-u pretraživala granični prijelaz između Srbije i Rumunjske – Kladovo, Turnu-Severin. Također, tvrde da je guglala i kaznenu odgovornost, odnosno kolika je za neka kaznena djela. Kao izvor informacija navodi se glavni urednik Informera, koji je inače poznat kao srpski tabloid, dakle sve to treba uzeti s rezervom jer se policija o tome nije oglasila.

11:00 Šefica policije: Svi su osumnjičeni

Šefica policije Bojana Otović Pjanović rekla je da policija ne isključuje niti jednu mogućnost te da provjeravaju sve činjenice i osobe koje se mogu dovesti u vezu s nestankom Danke Ilić. “Eliminacija osumnjičenih će ići kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da se netko ne može dovesti u vezu s nestankom. Ne mogu govoriti o tome tko su osumnjičeni, što se mene tiče, sada su svi osumnjičeni. Provjerava se sve, radi se u Boru i drugim policijskim upravama i to 24 sata”.

09:15 Stručnjaci o mogućnosti da je Danka Ilić prodana, otkrivene i cijene

Od nestanka malene Danke stvorila se i sumnja da je djevojčica oteta radi prodaje i da su otmičari po unaprijed razrađenom planu Danku uspjeli izvesti iz Srbije. Policija provjerava sve tragove, a stručnjaci su za Kurir otkrili kako izgleda čitava organizacija trgovine djecom. Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član Svjetske udruge šefova policije rekao da je postoji nekoliko opcija ako se radi o otmici i prodaju djeteta.

“Postoji nekoliko opcija kako se dijete može izvesti iz države. Otmičari po unaprijed dogovorenom planu uz pomoć ranije osiguranih lažnih dokumenata i putevima preko kojih migranti prilaze granicu mogli su dijete odvesti u drugu zemlju. Rute kojima prolaze migranti su provjerene za prelazak granice, imaju svoje ljude koji im pomažu i detaljno planiraju svaki korak”.

Nicović tvrdi da bi u takvoj akciji bilo upleteno više ljudi. “Logistika je ključna stvar, ne treba isključiti mogućnost da su otmičari imali lažnu putovnicu djeteta”, rekao je pa dodao da su u ovom trenutku roditelji ključni u pronalasku. Stručnjak za sigurnost Ratomir Antonović objašnjava:

“Ako je Danka dijete sa snimke iz Beča, došlo je do vrlo dobre organizacije kako bi se to dijete izvelo iz zemlje. Posao trgovine djecom cvijeta posljednjih godina”, rekao je pa dodao da čitava logistika i organizacija kupnje djeteta može dostići i cifru do nevjerojatnih milijun eura.

“Neslužbeni podatak je da su djeca iz Srbije i Rusije najskuplja na tržištu i njihova cijena se kreće do 120 tisuća eura. Također, nelegalno usvajanje je jedan od oblika trgovine ljudima”, rekla je Aleksandra Urošević, trening menadžer Unitas fonda.

Foto: Ringier

07:40 Oglasio se otac Danke ilić

Miloš Ilić (30), otac nestale djevojčice Danke Ilić iz Bora, dao je jučer prvu izjavu nakon nestanka svoje kćerke u Banjskom polju prošlog utorka. “Samo želim da se moja kćer vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja njima vjerujem. Mi kao obitelj ćemo se oglasiti kada se sve ovo završi”, rekao je Dankin otac za “Blic”.

07:00 Kobnih 59 minuta u Banjskom Polju

Šefica policije Bojana Otović Pjanović otkrila je brojne detalje o tijeku istrage. Odgovorila je na pitanje kako uopće znaju da se radi o 59 minuta koliko je prošlo od nestanka do trenutka kada je na teren stigla policija. “Ne znamo s apsolutnom preciznošću. Tu je u prvim danima bilo mnogo zbrke i kontroverznih informacija iz više međusobno nepovezanih izvora”.

Medijski izvještaji navode da je Danka nestala oko 13 sati jer to vrijeme piše u alarmu ‘Pronađi me’, dok s druge strane, u SMS poruci koja je te večeri stigla na mobitele građana Srbije navodi se da je vrijeme nestanka 13:45 sati. Prvi poziv policiji u Boru je stigao u 13:45 pa je to službeno vrijeme nestanka.

Kada je nestala Danka?

“Tu nam od pomoći može biti ekskluzivna izjava Dankinog ujaka Stefana Dragomirovića za “Blic”, koju je dao u nedjelju popodne. Dragomirović tvrdi da je njegova sestra Ivana posljednju sliku svoje djece u Banjskom polju snimila u točno 13.20 sati, što bi značilo da je Danka nestala nešto kasnije, oko 13.25 – 13.30 sati.

Bojana Otović Pjanović, šefica policije, izjavila je u nedjelju navečer na TV Pink da je prva policijska patrola stigla u Banjsko polje “u 14 sati, malo ranije, možda minutu nakon dolaska oca koji nije bio prisutan na licu mjesta”. Dakle, Dankin otac Miloš došao je na mjesto nestanka u otprilike 13.58 sati.

Dankina majka, koja je inače trudna, tvrdi da je obiteljskim bijelim Fordom dovezla sina i kćerkicu u Banjsko polje da malo prošetaju. Njezini su porijeklom od tamo i kao dijete je tu često boravila. Stefan Dragomirović, Dankin ujak, demantirao je u razgovoru za “Blic” verziju prema kojoj djevojčica nije mogla tako pobjeći pažnji majke jer “jedva hoda”. Dragomirović kategorički tvrdi da Danka zna hodati i da je uoči nestanka trčala po dvorištu.

“Kao što možete vidjeti po ovim slikama, vani je bilo sunčano, tek poslije pala kiša. Tako da ne znam zašto optužuju moju sestru da je vodila djecu po kiši i da im je to sumnjivo”. Fotografija koju je snimila Dankina majka slikana je kraj bijelog Forda, a u pozadini slike nazire se silueta Dankinog brata. Danka je u prvom planu, a oba djeteta nose kapuljače.

Posljednja slika Danke Ilić

Stefan Dragomirović, ujak nestale djevojčice, dao je na uvid reporterki “Blica” posljednju fotografiju Danke Ilić snimljenu kobnog dana. Na slici se vidi djevojčica zajedno sa starijim bratom. “Danka se na toj fotografiji nalazi 30 metara dalje od brata i majke, blizu sijena i cjepanica u dvorištu kuće. Možda se netko sakrio iza i sačekao pravi trenutak. To je posljednja fotografija koja se nalazi u telefonu moje sestre i slikana je u 13.20 sati”, tvrdi Dankin ujak.

Stefan Dragomirović je komentirao navode koji sugeriraju da je sumnjivo što je majka baš tog dana slikala Danku u stvarima u kojima je nestala. “Moja sestra voli svoju djecu! Njena galerija je puna slika njene djece. Ne vidim da je bilo što tu čudno”, rekao je Dragomirović.

Screenshot Instagram

Stefan Dragomirović, Dankin ujak, tvrdi da je djevojčica tog dana i ranije jednom pokušala otići iz vidokruga majke, ali da ju je majka uspjela dozvati i malena se vratila. Danku opisuje kao relativno samostalnu djevojčicu za svoj uzrast. Dankina majka je u jednom trenutku, pretpostavlja se oko 13:25 sati, otišla do automobila kojim su se dovezli kako bi uzela vodu za sina. “Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dvije godine. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što prije nađemo”, rekla je nakon nestanka Dankina majka Ivana.

Dankin ujak je u razgovoru za “Blic” dao nekoliko detalja više.

“Moja sestra Ivana je otišla do automobila da starijem sinu donese vodu koja je bila na mjestu suvozača. Djevojčica je ostala u dvorištu, to je bio trenutak od samo par sekundi. Kada se vratila Danke nije bilo”, opisao je nestanak Dankin ujak. Tvrdi da Dankina majka nije odmah digla uzbunu jer je vjerovala da joj je kćer blizu i da će je naći.

Mjesto nestanka je seosko imanje s jednim objektom. Okruženo je šumama, niskim raslinjem i njivama, koje će se kasnije tog popodneva natopiti obilnom kišom koja je otežavala potragu. “Specifične su okolnosti, to je obiteljska kuća iz koje se obitelj majke odselila 2013. godine. Zapuštena, kao smetlište, što nije lijepo reći, ali je sada sve sklonjeno”, rekla je u nedjelju navečer šefica policije Bojana Otović Pjanović.

Danka viđena nakon nestanka?

Dankina majka Ivana Ilić je ranije ispričala da joj je ubrzo nakon što je Danka nestala javljeno da je neki susjed djevojčicu vidio na ulazu u šumu. “Javili su se ljudi da je viđena kod neke zgrade, ali nije tu. Danka je na sebi imala ljubičaste hlače i maslinastozelenu jaknu, vezanu kosu. Odaziva se na ime, ali ona je još mala, ona još ne priča”, ispričala je u utorak popodne Dankina majka.

Ove izjave daju još jednu točku u redosljedu događaja, mada krajnje nepotvrđenu i, samim tim, manje vjerojatnu – da je Danka nakon nestanka viđena u naselju još jedan, posljednji put, otprilike između 13.30 i 13.40 sati. Dankin ujak tvrdi da je Dankina majka “dozivala, tražila, gledala svuda”, ali da “Danke nigdje nije bilo”.

“Uplašila se i nazvala muža Miloša, obavijestila ga da ne može naći kćer. Ne znam točno koliko sati je bilo, ali ubrzo nakon toga su pozvali i policiju”, rekao je Dankin ujak.

Je li nestala Danka viđena u Beču: Policija provjerava snimku, radi se na identifikaciji 

Kako se ponašala Dankina majka kad je došla policija?

Medijski izvještaji su opisali ponašanje Dankine majke Ivane Ilić u danima nakon nestanka kćerke kao “sumnjivo”, jer je “hladna”. Ivanin brat Stefan Radomirović priznaje da njegova sestra “možda djeluje hladno”, ali tvrdi da se “jede iznutra”. Luka Nikola, jedan od prvih građana koji je poslije nestanka Danke Ilić krenuo u potragu za njom, opisao je ponašanje Dankinih majke i bake u tim momentima.

“Kad sam ja došao Dankina majka je bila u suzama, kao i baka koja je bila baš potresena. Cijeli dan je plakala u autu. Navečer je došla Hitna pomoć i dala joj lijek za smirenje zbog visokog tlaka. Kasnije su je odveli u Hitnu”, rekao je Luka Nikola.

Kobnih 59 minuta: Moguća kronologija nestanka Danke Ilić u Banjskom polju

Oko 13.00: Ivana Ilić sa sinom i kćerkom dolazi iz Bora u Banjsko polje u bijelom Fordu
Od 13.00 do 13.20: Djeca s majkom provode vrijeme u dvorištu
Oko 13.20: Majka snima posljednju fotografiju u Banjskom polju, na kojoj su i sin i kćerka
Oko 13.25-13.30: Danka nestaje dok je njena majka davala sinu vodu
Oko 13.30: Majka kreće u potragu za Dankom
Oko 13.30-13.40 (krajnje nepotvrđeno): Susjed viđa Danku kod šume
Oko 13.45: Dankina majka zove svog muža Miloša i obavještava policiju o nestanku kćerkice
Oko 13.58: Dankin otac Miloš stiže u Banjsko polje
Oko 13.59: Prva patrola policije stiže u Banjsko polje

Javio se Srbin koji je poslao snimku iz Beča: Uključio se Interpol, svi traže malu Danku

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.