Foto: Unsplash/Ilustracija

Stručnjaci objasnili koje će biti posljedice sporosti EU u primanju novih članica

Autor: Dnevno.hr

Portal Europe Right Now sa sjedištem u Bruxellesu objavio je seriju članaka u kojima problematizira sporost EU u komunikaciji sa zemljama Zapadnog Balkana koje žele pristupiti članstvu. Najveća je tu žrtva Sjeverna Makedonija, koja je usprkos promjeni imena u ‘čekaonici’ duže od 20 godina.

Datum 2025., koji je službeno postavila Europska komisija 6. veljače 2018. kao mogući datum za pristupanje Srbije Europskoj uniji, sada se pokazuje kao iluzija, a srpsko društvo – pokazuju ankete, sve više gubi povjerenje u institucije EU, piše portal ERN, navodeći d su u Srbiji sve popularnije geopolitičke strategije usmjerene na jačanje veza zemlje s istokom.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Uzroci zastoja – Odgovornost Srbije

Nedvojbeno je da su, unatoč velikom broju otvorenih pregovaračkih poglavlja, reforme povezane s integracijom u EU zapale u zastoje. Glavni razlog tome je što Srpska napredna stranka, uz sigurnu parlamentarnu većinu sa svojim koalicijskim partnerima, nije bila dovoljno hrabra da se uhvati u koštac s velikim institucionalnim i sektorskim sustavima.

Nije slučajno što je u periodu od 2018. godine portfelj ministra vanjskih poslova uglavnom držala Socijalistička partija, koja je puno skeptičnija prema integraciji Srbije s Zapadom od naprednjaka. U tom razdoblju, Europski parlament je nekoliko puta kritizirao unutarnju i vanjsku politiku Srbije, što je uglavnom izazivalo snažne reakcije iz Beograda, umjesto pokretanja suštinskih promjena u spornim područjima, piše portal Europe Right Now.

Lepa Brena iz inata suprugu napravila ovaj pothvat, priznala: ‘Počelo me nervirati’

Uzroci zastoja – Odgovornost Europske unije

Međutim, ako pogledamo razdoblje od 2025. godine, vidimo mnogo ozbiljnije propuste s strane Europske unije, koji imaju malo veze s pogrešnim koracima koje je Beograd poduzeo u prošlosti. I dok je to obećanje za pristupanje dato Crnoj Gori također do 2025. godine 2018. godine, Podgorica se kretala tek nešto brže od Beograda duž neravnog puta prema integraciji.
Međutim, izbijanje epidemije koronavirusa 2020. godine i ruska invazija Ukrajine 24. veljače 2022. godine čini se da su odvukli pozornost s potrebe za integracijom Zapadnog Balkana, koju su upravo ruske ambicije za moć istaknule. Bruxelles nije na vrijeme prepoznao da su se ravnoteža moći i okolnosti u svjetskoj politici radikalno promijenile posljednjih godina. Stoga EU nije izgradila mehanizam integracije koji bi uzeo u obzir te promjene.

U nedostatku jedinstvenog koncepta među državama članicama, institucije Europske unije nisu bile u mogućnosti jasno predstaviti uvjete koje trebaju ispuniti zemlje koje žele pristupiti. Tako, iako se ponavljalo da su uvjeti isti za sve kandidate i da su ostali nepromijenjeni od početka procesa, stanovništvo zemalja u pitanju to uopće nije osjetilo. Primjerice, za Srbiju, rješavanje pitanja Kosova postalo je uvjet za proces integracije tek tijekom procesa, a Sjevernoj Makedoniji nije dat datum za početak pregovora o pristupanju, iako se ime države promijenilo.

Traže li zemlje na Balkanu alternativu?

Nije iznenađujuće da se neke zemlje u regiji okreću Washingtonu, a druge Moskvi sa svojim problemima, pa Bruxelles više nije točka referiranja.
To je također očito u neovisnim i oporbenim medijima u Srbiji, gdje se EU sada prikazuje više kao sporedni igrač nego kao oblikovatelj političkog i ekonomskog života kontinenta, piše portal Europe Right Now, navodeći anketu po kojoj je podrška članstvu u EU pala je za više od 10 postotnih bodova (s 55 na 43 posto) između srpnja 2018. i prosinca 2022. godine, dok je broj protivnika rastao iz godine u godinu.

To otvara rizik da se umiješaju Kina i Rusija, pogotovo nakon rezultata zadnjih izbora u Srbiji.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.