Jamal Khashoggi7twitter

STRAVIČNO OTKRIĆE: Saudijski operativci koji su ubili i raskomadali novinara Khashoggija prošli su obuku u SAD-u

Autor: Dnevno.hr

Četvorica Saudijaca koji su 2018. sudjelovali u ubojstvu novinara Washington Posta Jamala Khashoggija prošli su paravojnu obuku u Sjedinjenim Državama.

Ugovor za obuku odobrio je State Department, objavio je New York Times.

Obuku je održala zaštitarska tvrtka koja ima sjedište u Arkansasu, a koja je u vlasništvu privatne tvrtke Cerberus Capital Management.

Na obuci su se vježbale vještine obrambene prirode, a osmišljena je kako bi zaštitila saudijske čelnike. Jedan izvor upoznat s detaljima tvrdi da je u nju bio uključen i trening za nadziranje kao i za borbu jedan na jedan.

Nema dokaza da su američki službenici koji su odobrili obuku znali da su Saudijci upleteni u rušenje protivnika režima princa Mohammada bin Salmana, no sama činjenica da je vlada odobrila trening operativcima koji su izvršili stravično ubojstvo novinara pokazuje koliko su SAD postale isprepletene a autokratskim sustavom.

State Department je inicijalno licencu za trening dao tijekom administracije predsjednika Baracka Obame, a trening se nastavio tijekom prve godine mandata Donalda Trumpa.

Novinar Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. listopada 2018. godine kada je išao po dokumente potrebne za brak.




Njegovi ostaci nisu nikada pronađeni. Turska za ubojstvo krivi saudijske vlasti, što oni uporno poriču. Tvrde da su novinara ubili saudijski agenti koji su samostalno djelovali, okrivili su dvadesetoricu niže rangiranih službenika od kojih je pet osuđeno na smrt. U rujnu prošle godine kazne su im smanjene na po 20 godina nakon što su im novinarovi sinovi oprostili.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.