Foto: Pixababy

Strava u Dalmaciji: ‘Vjerujemo da su se u vodi našle fekalije, djecu su nam otrovali’

Autor: B. D.

U Kaštel Lukšiću došlo je do trovanja vode u nekoliko ulica. Tvrtka “Vodovod i kanalizacija” jučer je na svojoj internetskoj stranici stavila obavijest kojom upozorava da voda u dvije ulice nije pogodna za piće.

“Obavještavaju se potrošači da zbog nesukladnih uzoraka prema kemijskim i mikrobiološkim parametrima u Ulici Majurina voda nije ispravna za piće, a od broja 55 do 88 u Ulici Majurina i od broja 161 do 169 u Ulici Ivana Pavla II. voda nije za piće ni za higijenske potrebe. Djelatnici ViK-a su na terenu te je u tijeku ispiranje cjevovoda. Cisterna s pitkom vodom je na raskrižju ulica Majurina i Sinkose”, stoji u objavi.

“Također strogo upozoravamo građane tog područja koji crpe vodu iz bušotina da je ne prespajaju na sanitarne instalacije svojih objekata zato što takve radnje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju”, dodatno su naglasili.

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Voda puna amonijaka

Novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su sa ženom koja stanuje u zahvaćenoj ulici. “Kulminirala je situacija s vodom u našoj zgradi za koju mjesecima sumnjamo da je neispravna za piće jer je imala okus metala. Vjerujemo da su se u njoj našle fekalije. Moja kći je u petak ujutro nakon tuširanja izletjela iz kupaonice vičući da cijela smrdi. Kada sam otvorila tek opranu perilicu, para koja je iz nje izašla bila je nepodnošljiva smrada. Po izgledu i mirisu na kanalizaciju, dok su neki susjedi rekli da smrdi po nafti, bilo je jasno da se voda iz špine ne smije piti”, rekla je zgrožena gospođa.

“Pa djecu su nam otrovali! Sve troje djece iz naše zgrade u kojoj živi devet obitelji u petak je počelo povraćati, dobili su proljev i visoku temperaturu. To je iz njih istovremeno izlazilo od gore i od dolje 24 sata, dok mi odrasli imamo samo proljev”, prepričala je izrazito neugodnu situaciju.

Rekla je da su u petak obavijestili Vodovod i kanalizaciju koji su uzeli uzorke te da su liječnici obišli sve stanare. U petak navečer sve žitelje zahvaćenih ulica je nazvao epidemiolog koji ih je upozorio da je voda puna amonijaka i drugih tvari te da se ne smije koristiti za piće ni pranje.

Foto: Pixababy

‘To je napravio netko od susjeda’

Oglasio se i direktor nadležne tvrtke Ivica Perić koji kaže da su brzo djelovali. “Od prve prijave stanara koju smo primili u petak, odmah smo uzeli uzorke vode i golim okom se moglo vidjeti da voda nije ispravna. Odmah smo krenuli s ispiranjem cjevovoda na 4 lokacije na tom užem području. I cijelu noć smo lagano nastavili ispirati. Stanovnici tog područja sada bi trebali otvoriti špine i pustiti vodu da procirkulira, ali naglašavam da je mjera da se voda ne smije piti ni koristiti za higijenske potrebe i dalje na snazi, sve dok analiza ne pokaže da je voda pogodna za ljudski potrošnju. Također, odmah smo krenuli s izvidima na terenu kako bismo utvrdili uzrok. Pojačali smo ekipe i one su i u nedjelju na terenu”, izvijestio je.
Crni dim nad Zagrebom: Buknuo požar na Trešnjevci, vatrogasci brzo stigli na intervenciju

“Žao mi je djece i drugih osoba koji zbog vode imaju zdravstvene probleme. Prema dostupnim informacijama, nitko nije hospitaliziran. Razumijem građane što su ljuti, ali ovo nije posljedica našeg djelovanje, već neodgovornog, namjernog ili slučajnog, postupanja nekog od njihovih susjeda”, naveo je. “Ne postoji logično ni tehničko objašnjenje da je voda koja nije za piće ušla u javni vodoopskrbni sustav, a da to nije napravljeno pod tlakom. S obzirom na to da na tom području ima dosta bušotina iz kojih stanovništvo crpi vodu, a kako to tvrde, isključivo za zalijevanje okućnica, naš je zadatak pronaći uzrok. Na tom području zato ispitujemo svaki vodovodni priključak, kontaktiramo vlasnike, ispitujemo ima li na toj adresi bušotina i na koji način je odvojena od našeg sustava”, pojašnjava Perić.
“Znači, netko je, namjerno ili nenamjerno, s većim tlakom vodu iz bušotina koja smrdi po fekalijama ubacio u javni vodoopskrbni sustav. Ove građane su otrovali njihovi neodgovorni susjedi, ali tome ćemo stati na kraj i zato smo tu. Do tada će se podnijeti kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja i ugraditi nepovratni ventili kako bismo i ubuduće spriječili ovakve neželjene događaje”, zaključio je direktor ViK-a.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.