STRAVA I UŽAS U SLAVONIJI: Monstrum silovao pokćerku 15 puta! Suđenje otkrilo stravične stvari!

Autor: Dnevno

Jedan slavonski županijski sud nedavno je odlučio produljiti istražni zatvor muškarcu koji je optužen da je više puta silovao svoju pokćerku i prisiljavao je da guta razne droge. Muškarac se žalio na tu odluku županijskog suda, no Vrhovni sud njegovu žalbu nije prihvatio.

U optužnici se navodi da je očuh od zime 2016. do lipnja 2017. godine u najmanje 15 puta silovao pokćerku.

Prvostupanjski sud odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer je državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, a u Hrvatskoj mu je bio odobren privremeni boravak do 22. travnja ove godine.

Činjenica da u Hrvatskoj nema reguliran status, sada je suočen s ozbiljnim optužbama za koje je, u slučaju dokazanosti kaznenih djela, moguća osuda na višegodišnje kazne, dovedena je u vezu s okolnošću da je državljanin zemalja koje vlastite državljane ne izručuju, upućuje na zaključak o postojanju onih osobitih okolnosti koje ukazuju na opasnost da će na slobodi napustiti teritorij Republike Hrvatske i postati nedostupan tijelima progona, i tako osujetiti vođenje ovog kaznenog postupka – naveo je prvostupanjski sud, piše Glas Slavonije.

Sa svim odlukama ovoga suda, nakon provedenog ročišta, složilo se i vijeće Vrhovnog suda.

U rješenju Vrhovnog suda se navodi da se “prema činjeničnom opisu optužnice okrivljenik tereti da bi od zime, pa sve do lipnja 2016. godine kao očuh djeteta, tada tek s navršenih 16 godina, s kojim je živio u zajedničkom kućanstvu, iskoristivši što je supruga i majka oštećene žrtve s drugim teško bolesnim zajedničkim djetetom bila odsutna, u najmanje 15 navrata, prvotno radi njene bespomoćnosti, prisiljavao je, začepivši joj nos da bi otvorila usta i mogla disati, da proguta drogu ecstasy ili speed, a potom, nakon što bi droga počela djelovati, na krevetu spavaće sobe silovao”.

Uz navedeno, okrivljenik se tereti i da je kroz vrijeme od dvije godine, 2016. i 2017., istoj žrtvi u više navrata dao da konzumira droge ecstasy, speed i kokain.

Kaznena djela počinjena su prema djetetu, pokćerki, s kojom je živio u zajedničkom kućanstvu i koju mu je supruga, za vrijeme svog odsustva zbog liječenja zajedničkog djeteta, povjerila na skrb i brigu. Uzimajući u obzir i duljinu inkriminiranog razdoblja, i brojnost protupravnjih radnji, kao i odnose povjerenja i ovisnosti žrtve koje je okrivljenik zlorabio, prvostupanjski sud s pravom zaključuje da ove okolnosti, ali i činjenica da žrtva živi s dvoje okrivljenikove djece, upućuju na neposrednu i konkretnu opasnost da će boravkom na slobodi okrivljenik nastaviti s činjenjem istih, ili istovrsnih kaznenih djela, ne nužno prema oštećenici – stoji u odluci Vrhovnog suda.




Žalbeni navodi koje ističe da je od kaznenih djela proteklo određeno vrijeme kroz koje je okrivljenik nastavio živjeti u istom kućanstvu, a inkriminirano ponašanje, prema optužbi, nije nastavljeno, kao i da danas živi u iznajmljenom stanu, dakle odvojeno od žrtve, ne dovode u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja i osnovanost zaključka o daljnjoj potrebi primjene istražnog zatvora i po ovoj zakonskoj osnovi – zaključuje Vrhovni sud koji je smatrao i da se daljnje otklanjanje opasnosti od ponavljanja djela na slobodu ne može ostvariti nikakvom blažom mjerom, pa ni s 30.000 kuna jamčevine, koliko je optuženi ponudio za izlazak iz istražnog zatvora, piše Glas Slavonije.

Muškarcu prijeti kazna od tri do 15 godina zbog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prema žrtvi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, prema članu obitelji, i zbog silovanja. Za omogućavanje trošenja droga, odnosno zbog drogiranja pokćerke, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.