Foto: Prijatelji životinja

Strašni prizori iz Moslavine: Jednog konja mlatio granom, drugi se srušio pretovaren drvima

Autor: M.P.

Udruga Prijatelji životinja podnijela je jutros prijavu policiji i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je jučer u Podgariću pretovarila konje drvima i zlostavljala ih. U Udruzi navode da je svjedokinja, koja je slučajno naišla na šokantan prizor dok je išla brati gljive, kod Garić grada na cesti zatekla mladića koji je tjerao konje da na leđima nose drva, a težina drva bila je toliko velika da nisu mogli hodati.

Jedan konj srušio se pod teškim teretom, dok se u blizini nalazio i drugi pretovareni konj koji nije mogao krenuti pa ga je mladić tukao granom. Objava fotografija nesretnog srušenog konja na njezinu profilu na Facebooku s pravom je izazvala lavinu uznemirenosti i apela da se pomogne zlostavljanim životinjama.

Prijatelji životinja istaknuli su da je brutalnim postupanjem prema konjima zasad nepoznata osoba počinila kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, za što je predviđena kazna zatvora do dvije, odnosno tri godine ako je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja, a zlostavljana životinja oduzima se. Zlostavljač je počinio i prekršaj protiv javnog reda i mira jer je zlostavljao životinje na javnom mjestu, za što je propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 do 1000,00 eura.

Foto: Prijatelji životinja

Prijava Državnom inspektoratu

Prijatelji životinja najavljuju i prijavu Državnom inspektoratu.

„Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je korištenje kopitara i za izvlačenje trupaca iz šuma i za iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima. Jasno je da je takvih izuzetaka jako malo i da mora postojati izrađen stručni elaborat da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, a što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba ove zakonske zabrane. Konji koji su prisiljeni obavljati teški fizički rad izloženi su ozljedama ne samo od drva nego i od opreme koja uzrokuje hematome i rane po tijelu pa je ovakvo mučenje konja s razlogom zabranjeno zakonom”, naglašava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje da pri izloženosti teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa. Već od dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu. Deformacije tkiva u leđima konja počinju već nakon 12 – 15 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol, dok sve iznad 30 minuta dovodi do djelomične ili potpune distrofije mišića.

Konji natovareni drvima, čija težina daleko premašuje težinu jahača, pa čak i težinu samih konja, izloženi su nezamislivoj boli te bešćutnom zanemarivanju njihova zdravlja i života. Mogu lako pasti, ozlijediti se i slomiti nogu ili vrat. Nakon mučnog života ispunjenog bolom, završavaju u klaonicama.
Foto: Prijatelji životinja

Korištenje konja za rad nema svrhe u 21. stoljeću

Životinjska snaga u šumarstvu kao potpuno nepotrebna ukinuta je u prošlom stoljeću kada se razvila šumska mehanizacija koja može raditi na svakom terenu, pa čak i na vrlo strmom, i to puno učinkovitije nego bilo koja životinja. Stručnjaci smatraju da korištenje konja kao radnih životinja nema nikakve svrhe u 21. stoljeću kada su teški fizički poslovi prebačeni s čovjeka i životinja na modernizirane strojeve kao što su: šumski zglobni traktori i strojari gdje jedan stroj i dva čovjeka mijenjaju i do deset pari konja; strojevi s dizalicom koja hvata i tovari trupce; dizalice sa sajlama za strme terene; traktori s vitlom itd.

Prijatelji životinja pozivaju građane da ne dopuste maltretiranje konja i da odmah zovu policiju ako naiđu na prizor mučenja životinja. Više informacija o iskorištavanju konja za rad i zabavu, kao i upute kako i kome prijaviti zlostavljanje nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Mučne snimke na natjecanju kod Velike Gorice

Aktivisti udruge Prijatelji životinja su početkom svibnja prisustvovali Štraparijadi u Strmecu Bukevskem kod Velike Gorice. Riječ je o međunarodnom natjecanju u vuči trupaca u kojem se koriste konji. Iz udruge upozoravaju da su oni vidjeli “udaranje konja bičem, ožiljke na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala” te da su to samo su neki od mučnih prizora kojima su svjedočili.
„Zapanjeni smo što se grubo kršenje zakona i neskriveno mučenje konja odvijalo pred očima veterinarske inspekcije, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja”, rekla je koordinatorica projekata u udruzi Snježana Klopotan Kačavenda.

Foto: Youtube

„Mala djeca nosila su u rukama kao igračke bičeve koji su se prodavali kao suveniri, dok su starija djeca i udarala konje bičevima. Mnogi konji imaju ožiljke i rane na koži od udaraca i bilo je vidljivo da se boje svojih vlasnika, od kojih su ih neki udarali bičevima prije natjecanja”, navodi.

“Jedan konj otrgnuo se od straha i počeo bježati okolo. Konji su posrtali od napora i više puta stali, da bi se vlasnici nakon kratke pauze nastavili derati na njih, pljeskati im iza leđa i povlačiti ih za žvale tjerajući ih da vuku dalje. Tu nije bilo zabave, već samo strah konja s jedne strane i agresija i dominacija ljudi s druge strane”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Smatraju da su ovakva natjecanja nezakonita zato što krše nit odredbi iz područja veterinarstva i zaštite životinja te promiču zlostavljanje životinja

Stigli novi detalji o slučaju mladića koji je zapalio hrvatsku zastavu

 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.