foto: dijaspora.news

STRAŠNE POSLJEDICE POPUŠTANJA MJERA! Stručnjak otkrio: Kriminal bi mogao porasti, a droga će pojeftiniti jer je ima previše

Autor: D.Kt.

Nakon učestalih slučajeva paleža automobila, kojima svjedočimo posljednjih dana, pa čak i postavljanja eksplozivnih naprava, stječe se dojam da je sigurnosna situacija u zemlji popustila zajedno s popuštanjem epidemioloških mjera. To nam je potvrdio i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila kazavši da se situacija što se kriminalnog miljea tiče “vraća u normalu”.

“S popuštanjem mjera pojačalo se kretanje građana, ali i kriminalnog miljea kojima su mjere zakomplicirale poslovanje, no sada će im se situacija ‘normalizirati’, a kriminal bi mogao malo i porasti u odnosu na situaciju prije pandemije”, navodi Cvrtila dodavši da je sigurnosna situacija u Hrvatskoj ipak bolja nego u mnogim europskim zemaljama kao i zemaljama regije, i to unatoč činjenici da svake godine imamo velik priljev stranih državljana tijekom turtističke sezone.

Cvrtila podsjeća da su ljudi iz kriminalnog milje tijekom kampanje ‘ostanimo doma’ i zamrznute ekonomije potrošili svoje resurse, kao i građani, no razlika je u tome što će kriminalci to pokušati nadoknaditi na neke druge, nelegalne načine, poput reketarenja, iznuda, prijetnji, provala. Slučajevi paljenja automobila mogu biti posljedica i neraščiščenih poslovnih ili privatnih odnosa, ne nužno kriminala, podsjeća Cvrtila.

Pri tom napominje da bi ulice mogle biti preplavljenje drogom koja se nije uspjela raspačati zbog zabrane kretanja i to sa sniženim cijenama jer, kaže, i droga ovisi o ponudi i potražnji na tržištu, a trenutno je ima možda i previše.

Inače, zbog pandemije je talijanskoj mafiji sve teže poslovati, a stručnjaci smatraju, kao i Cvrtila, da se mafija samo pritajila i čeka kraj epidemije.

“Postoji stara sicilijanska poslovica koja vrijedi za sadašnju situaciju: Pritaji se, pseto, dok poplava ne prođe”, rekao je u izjavi za medije još krajem ožujka general Giuseppe Governale, čelnik talijanske protumafijaške policije (DIA).

Da mafiji u vrijeme karantene zaista ne vrijedi poslovati pokazuje i slučaj uhićenja mafijaša Cesarea Antonija Cordija, koji je bio u bijegu od lanjskog kolovoza. Naime, policija je u gradiću Bruzzanu Zeffiriju primijetila muškarca koji krši pravila o ostanku kod kuće. Bio je dostavljač hrane mafijašima i on je policajce doveo izravno do bjegunčeva tajnog skloništa!




Općenito, talijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabilježilo je nagli pad kriminala u prva tri tjedna u ožujku. U odnosu na godinu dana prije, zabilježeno je 64 posto manje prijavljenih kaznenih djela.

 




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.