Foto: Jure Miskovic / CROPIX

ŠTRAJK JE GOTOV? Čini se kako je Plenković pokleknuo pred sindikatima! Dobit će traženi koeficijent?

Autor: dnevno

Vlada će udovoljiti zahtjevima provjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto! Tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje – učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama – i to u tri etape prema modelu 3+1+2. Prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1. prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipn

Međutim, povećanje koeficijenata neće se odnositi na nenastavno osoblje (kuharice, spremačice, domari..), koji su također bili u štrajku, ali su i za njih osigurane povišice i to u vidu dodataka na plaću koje će biti nešto niže od 6,11 posto, neslužbeno doznaju mediji.

Odluče li i ostali sindikati obrazovanja da se Vladina ponuda prihvati bez referenduma, praktički već danas novi sastanak Vladine strane i predstavnika školskih sindikata, zakazan za 14.30 sati, može rezultirati dogovorom. To bi značilo da se štrajk prekida a nastava sutra počinje u svim školama.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u petak je objavila scenarije prema kojemu će se nadoknade najvjerojatnije morati obaviti skraćivanjem zimskih praznika, ukidanjem proljetnih i produljenjem školske godine do 26. lipnja iduće godine.

Doznajemo i kako će štrajk najvjerojatnije biti plaćen.

Prije današnjeg sastanka sa sindikatima održat će se sjednica vodstva HDZ-a.

Pregovori sindikata i Vlade održat će se danas u 14.30 sati, rekao je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Kako doznaje N1, na stolu su se u višesatnim pregovorima u nedjelju našli i koeficijenti.

Jedan od sindikalnih čelnika u neslužbenom razgovoru za Jutarnji list sinoć je rekao kako će sindikalni lideri obaviti razgovore sa svojim sindikalnim tijelima prije nego što dođu na današnji razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Što se tiče odluke o ponudi Vlade, o tome neće odlučivati članovi sindikata na referendumu, već će stav zauzeti vodstvo sindikata. Kako kaže i Vilim Ribić za N1 televiziju, referendum nema smisla jer su se članovi sindikata već izjasnili na referendumu i nema potrebe da se provodi novi.

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora.

Danas u 19 sati u središnjici HDZ-a održava se i zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, a na njoj će se zasigurno govoriti o rezultatima pregovora.

Obrazovanje je trenutno najvažnija tema u društvu i sa obzirom na to bit će zanimljivo vidjeti rezultate PISA testova koji će biti objavljeni sutra. Riječ je o istraživanju koje se provodi s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava. Ovo je istraživanje provedeno netom prije početka eksperimentalne faze kurikularne reforme u svim školama, pa može poslužiti i kao početno ispitivanje znanja i razumijevanja učenika u području čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti nakon osnovnoškolskoga obrazovanja.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.