Photo: Josip Regovic/POOL/PIXSELL

STRAH OD KORONE NAJESEN Beroš na posao vraća umirovljene epidemiologe!

Autor: 7dnevno

Stati pred kamere i nabrojiti zaražene, posao je to koji posljednjih pola godine uz sve ostale aktivnosti obavlja ministar zdravstva Vili Beroš, koji se na samom početku svojega prvog, kratkotrajnog mandata suočio s pandemijom koronavirusa koja je pokosila i zaustavila cijeli svijet. Iako je dio stručnjaka najavljivao da bi broj oboljelih s ljetnim vrućinama trebao pasti, izgleda da je korona doista nepredvidiv i nevidljiv neprijatelj s kojim će se biti daleko teže boriti i izboriti no što se to prvotno mislilo. Hrvatska shodno tome i uslijed ljeta ne prestaje zbrajati oboljele. Svako malo svjedočimo nekom novom žarištu, a javnost postaje sve gnjevnija. Atmosferi u društvu ne doprinose obvezne maske, a problemi se definitivno osjete i u svim ostalim porama društva, posebice u gospodarstvu, ali i u zdravstvu koje je, što se Hrvatske tiče, i prije ove globalne pandemije bilo na izdisaju. Drugi val stiže nam na jesen, tvrde to i sada zabrinuti medicinari, koji ne strahuju samo zbog pandemije, već i zbog kolektivnog urušavanja zdravstvenog sustava, koji se sve teže nosi s pandemijom, ali i s manjkom kadrova.

Neizvjesna jesen

Izvori bliski još uvijek popularnom ministru Berošu tvrde da mu nije lako pa ni svejedno zbog neizvjesne jeseni koja je pred nama, no unatoč tome u njegovom resoru traju užurbane pripreme za period koji je pred nama. Svjesni su u Beroševu resoru, ali i među liječnicima, da jesen ne nosi samo novi val korone, već ona podrazumijeva i dobro znanu gripu, s kojom će se biti teško nositi posebice kada se bude podudarala s koronom. Baš zato novi Berošev plan podrazumijeva dugoročno nošenje maski u svim prostorima u kojima se kreće veliki broj ljudi. Ne planira se međutim zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata jer to hrvatska ekonomija naprosto ne bi mogla podnijeti, no zato će se stroge mjere provoditi u domovima za umirovljenike, u bolnicama, ali i na pojedinačnim bolničkim odjelima. Sve su to mjesta u kojima će se po potrebi određivati stroge kontrole, ali i kontrole ulazaka i izlazaka. Osim toga, oboljeli i njihovi bliski kontakti strogo će se i bez iznimke nadzirati, a u Beroševu resoru smatraju da su se po tome pitanju već sada solidno uhodali. Ono što se u Ministarstvu zdravstva pomno analizira jest broj kadrova s kojima hrvatske bolnice raspolažu, to ujedno i jest ono što kod Beroša izaziva najviše strahova. Naime, Hrvatska u ovom trenutku raspolaže sa 156 epidemiologa, dok ih je u mirovini 23. Budu li brojke na jesen rasle, umirovljeni epidemiolozi mogli bi se povlačiti iz mirovine. Uz to problematično je i to što je najveći dio epidemiologa vezan uz Zagreb, dok u drugim dijelovima Hrvatske, osobito onim ruralnima, kronično nedostaje liječnika svih kategorija. U Beroševu sektoru kao jedno od rješenja za nadolazeće, neizvjesne tjedne predlažu dodatnu edukaciju drugih kadrova koji bi trebali loviti sve kontakte potencijalno zaraženih te na taj način održavati stabilnost. No, dok oni planiraju edukacije, oni već educirani odlaze u bijeli svijet. Više od 3000 medicinara proteklih godina odlučilo je napustiti našu zemlju. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju iz naše je zemlje otišlo više od 1500 specijalista. Za borbu s koronom osim epidemiologa važni su i anesteziolozi, reanimatolozi i intenzivna medicina. Tu raspolažemo s oko 649 specijalista, osim toga imamo svega 118 specijalista infektologije te 148 pulmologa, a veliko je pitanje hoće li to na jesen biti dostatno. Zabrinjava to i medicinare koji se pitaju što će tek biti ako se neki od njih razbole, a posljednjih mjeseci i sami smo svjedočili zatvaranjima bolničkih odjela. Tu je dakako i problematika s nedostatkom bolničke opreme koja bi u hladnijim danima opet mogla doći do izražaja.

Da bi jesen mogla biti neugodna, potvrdio je na nedavno održanom panelu Krunoslav Capak koji je iskazao strah zbog toga što nas uz Covid-19 očekuju i druge respiratorne infekcije pa će ukupan broj oboljelih biti značajno veći. On pak kao rješenje vidi poštivanje preporučenih, zaštitnih mjera. I profesor Ivan Đikić upozorio je na neizvjesnu jesen pozivajući građane da se cijepe protiv gripe. Kada se pak radi o drugom valu koronavirusa, prema BBC-ju on se zapravo ne može točno definirati. Za isti medij doktor Mike Tildesley sa Sveučilišta Warwickz izjavio je kako je definicija drugog vala prilično arbitrarna. Za potrebe drugog vala porast oboljelih zapravo bi morao biti stalan.

Drugi val

„Ako bismo ukinuli mjere, sve bi bilo isto kao u veljači, bio bi to kao novi početak od nule”, upozorio je doktor Adam Kucharski s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. Unatoč tome na globalnoj razini svjesni su da su mjere dovele do toga da mnogi ljudi ostaju bez posla, karantene su utjecale na zdravlje, a djeca su prestala ići u školu. Drugi bi val, prema BBC-ju, mogao proći „jako naopako” ako bi bio isti kao prvi, a osim toga upozoravaju da niti jedna zemlja neće ukinuti sve mjere i sve vratiti na staro. To tvrde i upućeni iz Ministarstva zdravstva. „Drugi je val gotovo neizbježan posebno dok idemo prema zimskim mjesecima. Na vladi je da osigura da krivulje zaraze ne budu toliko visoke da preoptereti zdravstveni sustav”, zaključak je virologa Jonathana Balla koji je uz to napomenuo da virus ne mora nužno postati blaži.

Što nas točno očekuje, teško je dakle predvidjeti na svim razinama, no jedno je sigurno – ministra Beroša očekuju veliki izazovi. S jedne strane tu je borba za obranu Hrvatske od pandemije s kojom se teško bore i velike svjetske sile, s druge strane tu je oronuli hrvatski zdravstveni sustav, zagušen dugovima i kadrovskim problemima, a s treće strane tu su on i njegova politička karijera koja bi baš zbog te borbe mogla otići u dva smjera. Ili će ponovno postati heroj koji je napravio ono što nikome do sada nije pošlo za rukom ili će se pak pretvoriti u omraženog ministra kojega je ugušio loš sustav iz kojeg je i ušao na čelo Ministarstva zdravstva.

SULUDE SU GUŽVE NA ALCI, ‘OLUJI’ ILI NA PLAŽAMA: Ti političko-ekonomski eksperimenti nepogrešivo će doći na naplatu vrlo brzo!

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.