Photo: Marko Prpic/PIXSELL

BROJKE RASTU! BEROŠ ZAVAPIO PRED SVIMA: ‘Strpljenje nam je pri kraju! Mogu se svi ljutiti na mene, ali reći ću istinu!’ Uvode se covid potvrde u zdravstvu!

Autor: N.K

Stožer civilne zaštite RH u 11 sati održava redovnu konferenciju za medije na kojoj će se govoriti o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje su na snazi.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) jučer je objavio novu korona kartu na kojoj je cijela Hrvatska završila u crvenom.

Brojke novozaraženih svakog dana rastu, a kako je jučer na sjednici Vlade kratko najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Stožer bi trebao produžiti postojeće mjere.

“Danas imamo 596 novooboljelih. U ovom tjednu imamo oko 27 posto više oboljelih u odnosu na prethodni tjedan. Sve zone Hrvatske su prema ECDC karti crvene. Hrvatska je na 20 mjestu prema broju smrti u EU” rekao je Capak.

Najveća novost je ta da se uvode covid potvrde u zdravstvu što bi mogao biti uvod u uvođenje covid potvrdu u širu upotrebu.

“Nepravda je da sve propadne zbog necijepljenih”

Potom je nastavio govoriti Vili Beroš i pozvao građane da se cijepe. Poručio je kako su ne cijepljeni odgovorni za eventualnu lošu situaciju.

“Mogu se svi ljutiti na mene, ali ja ću reći što je istina. Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni se nalaze na sunčanoj strani ulici. Tamo još ima mjesta. Pridružite nam se na sunčanoj strani ulice. Izlaz je cijepljenje. Cijepite se kako bismo imali ljepšu jesen. Budimo svjesni mogućnosti da se svi razbolimo. Onaj koji misli da ga virus neće dohvatiti u krivu je. Zaštitimo naše živote. Dovoljan je jedan odlazak na neko cijepno mjesto. Time ćemo uplatiti najbolju policu životnog osiguranja. Nepravedno je da je ključ uspjeha u necijepljenima. O njima ovisi hoće li svi naši napori pasti u vodu”, rekao je Beroš i dodao kako mnogi govore “da je naše strpljenje pri kraju” te da se sve dovodi u pitanje zbog ne cijepljenih.




“Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro”, rekao je Beroš.

“Cijepljenje jedini izlaz iz krize”

“Kada govorimo o široj uporabi covid potvrda, namjerava se nastaviti istom logikom što bi obuhvatilo djelatnike u zdravstvenoj skrbi i tako dalje. Sva iskustva svijeta i znanosti govore nam da nema pravog supstituta cijepljenju. To je jedina mjera koja štiti od težih stanja i smrtnosti. Daje najbolje rezultate i vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta kada je riječ o povratku na normalno. Tako će vjerojatno i ostati. Mi imamo organizaciju koja je spremna, vlada je nabavila i više cjepiva nego što je potrebno. Isključila bi se potreba za velikim testiranjem, a populacija bi bila zaštićena od težih stanja. O tome treba voditi računa jer tek kad budemo procijepili, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu, svi zaključci su isti, jedino velikim obuhvatom cijepljenja možemo izaći iz ove krize”, rekao je Božinović.

Treća doza

“Što se tiče treće doze, ide se prema tome da je primijenjivanje 3. doze sigurno. Oni koji su već htjeli krenuti u booster dozu, odlučili su čekati odobrenje EMA-e. Tada ćemo donijeti zaključak o tome. Tu ima još puno pitanja. S čime će se cijepiti, to se i mi pitamo jer za sada je samo Pfizer u priči. Ipak, treba pričekati evaluaciju EMA-e”, rekao je Capak.




Covid potvrde u zdravstvu

“Mi nastavljamo s kampanjom kakvu smo imali do sada. Radimo i na tome da cijepljenje postane dostupnije. Ostale varijante o kojima je govorio ministar Beroš je šira upotreba covid potvrda. Mi smo danas  predstavili da se kreće sa zdravstvenim sustavom. U nekim zemljama se intenzivno raspravlja o širem uvođenju covid potvrda”, rekao je Capak.

“U prvom trenutku će testiranje biti besplatno, a onda će se ovisno o broju cijepljenih i necijepljenih, početi naplaćivati”, rekao je Beroš.

 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.