fbpx
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

STOŽER: Od ponedjeljka nove mjere na Jadranu, Božinović otkrio što će se postrožiti i koja su nova ograničenja

Autor: M.P.

Nacionalni stožer civilne zaštite u 11 sati održava konferenciju za medije.

Svi na Stožer imaju valjane covid potvrde pa mogu održavati pressicu bez maski.

Prvo je na redu iznošenje aktualnih podataka o epidemiji.

Aktualni epidemiološki podaci

Beroš je rekao da imamo 176 novih slučajeva zaraze.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo imali 4911 testiranih, prije tjedan dana imali smo 131, prije 2 tjedna 87 novooboljelih. U prošlom tjednu ukupno smo imali 523, u prvih pet dana 710 novooboljelih što je za 35 posto više. 14-dnevna incidencija je 39,8, najniža u Istarskoj, najniža u Zadarskoj županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže, već 17 mjeseci komuniciraju ove teme.

“Sami svjedočite da od kraja 4. mjeseca upozoravaju na mogućnost pojave novih sojeva i zaraze, to se desilo, delta soj je među nama, to nas mora tjerati na oprez. Puno je nepoznanica, cijeli svijet traći svoj način odgovora, moramo se složiti da prolongiranje cjepiva i podcjenjivanje mjera su put u crveno, odlazak turista, usporavanje ekonomskih aktivnosti. Kome to treba? Nama zasigurno ne. Odgovor imamo u vidu cijepljenja i pridržavanja mjera. Pravo vrijeme za odgovor je sada, kada broj zaraženih još nije velik, možemo suzbiti rasplamsavanje epidemije. To će polučiti pozitivne učinke na zdravstveno stanje, turističku sezonu, ekonomske tijekove. Odgovornost je na nama. Jučer smo rekli da smo zemlja s najsigurnijom epidemiološkom situacijom, to neće biti tako ako se ne budemo pridržavali mjera. Virus je i dalje oko nas, to nam mora biti motiv da razmislimo još jednom o cijepljenju i ne vjerujemo u pisanja teoretičara zavjere, vjerujmo medicini i znanstvenicima, spasili su nas od brojnih pogibeljnih bolesti. Morate uzeti u obzir koliko je uloženo u pronalazak cjepiva protiv ove bolesti. U Vladi i Stožeru smo probali napraviti sve što je moguće da odgovorimo na izazove. Dovoljan broj cjepiva je tu, proširili smo cijepljenje na neosigurane osobe i turiste”.

Alemka Markotić rekla je da nije neočekivano i što je predsjednica ECDC-a rekla, imamo ‘delta ljeto’, ta varijanta preuzima kompletan primat, oko 70 posto svih inficiranih u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom, postotak je vjerojatno veći. Većinom su zaraženi mlađi. Putovanja mlađih, okupljanja su i dalje najveći rizik. Mlađa populacija i dalje nije polučila veće hospitalizacije, ali ugroženi su stariji koji su imunokopromitirani. Njima je preporuka da se cijepe, odnosno da dobiju drugu dozu”, rekla je Markotić.
Dodala je da zasad nema novih cjepiva koja bi dobila odobrenje od EMA-e u idućih nekoliko mjeseci, snažni napori će se usmjeriti na nove lijekove koji bi se primijenili u smanjivanju simptoma, do kraja desetog mjeseca će se definirati deset ključnih kandidata u terapijskom smislu koji bi dobili potporu, ta istraživanja bi bila ubrzana.

“Veliki napori se dalje usmjeravaju, danas će cjepivo Moderna dobiti odobrenje za cijepljenje djece starije od 12 godina, visoki postotak cijepljenih nije završio s težom kliničkom slikom, važno je da se svi cijepe, stariji koji su cijepljeni moraju i dalje jako paziti da ne dođu u rizičnu situaciju. Svi, ako ćemo voziti auto , moramo dobiti vozačku, to nam ne daje mogućnost da vozimo nekontrolirano”.

Božinović predstavlja nove mjere za Jadran: Zabrana okupljanja za preko 50 ljudi, s covid potvrdom do 1000

“Uvode se nužne mjere za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Primorsko-goransku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Istarsku županiju. Zabrana održavanja svih javih okupljanja s više od 50 osoba, osim ako se radi ondje gdje sudjeluju osobe s covid potvrdama i nema više od 1000 osoba. Za provedbu su zaduženi stožeri javne uprave. Javna događanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najviše do 24 sata. Održavanje privatnih svečanosti, uključujući svadbi, dopušteno je uz pridržavanje mjera ako na svečanosti nije više od 15 osoba. Više od toga je moguće samo uz digitalne covid potvrde. Ograničavanje broja gostiju u barovima. Sajmovi i drugi oblici priredbi gdje se prodaju ili prikazuju proizvodi na otvorenom mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera. Sportska natjecanja samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduje potvrde. Svi moraju imati EU digitalne covid potvrde. Organizatori javnih događanja obvezni su najkasnije 7 dana prije održavanja okupljanja poslati obavijest o namjeri organiziranja lokalnom stožeru te zatražiti suglasnost. Stožer je obvezan odluku donijetu u roku od dva dana te ju uputiti županijskom stožeru, koji je obvezan u roku od dva dana donijeti svoju suglasnost. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta, dostavlja se Nacionalnom stožeru koji donosi konačnu odluku. Iznimno od zabrana mogu se dopustiti i okupljanja s više od 1000 osoba, ali za takvo događanje odluku daje Nacionalni stožer, a može je dati samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski zavod i HZJZ izrade epidemiološki okvir i pozitivno ga ocijene. Obvezujemo županijske stožere da odmah po primitku obavijesti o organizaciji nekog okupljanja provjere jesu li ispunjeni propisani uvjeti. Ako nisu, županijski stožer je obvezan odmah obavijestiti organizatora i reći da kulturna ili sportska manifestacija se ne mogu održati. Održavanje takvih manifestacija onda nije dopušteno. Sve ove mjere donose se do 15. kolovoza, a odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 26. srpnja. Donesena je i odluka o privremenoj zabrani prelaska državne granice. Potvrde o primitku dvije doze cjepiva ili preboljenju ne smiju biti starije od 270 dana, a ne 210 kao do sada. Što se tiče država za koje se primjenjuju posebne mjere, a koje je objavio HZJZ, imat ćemo dvije kategorije. Za prvu kategoriju bit će negativan PCR test ne stariji od 48 sati i samoizolacija od 14 dana, tako je sa Zanzibarom. Za drugu kategoriju je PCR test ne stariji od 72 sata, ili antigenski ne stariji od 48 sati, to imamo s Velikom Britanijom, Rusijom i Ciprom”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sijede pitanja novinara.
Izraelska studija rekla da je učinkovitost Pfizera pala na 36 posto?

Markotić kaže, moguće je da su preliminarni podaci, na međunarodnoj razini ti podaci još nisu diskutirani, prvo tek sada delta soj osvaja veći dio prostora, vidjet ćemo što će se događati s inficiranima i cijepljenima, hoće li imati blage oblike bolesti ili može završiti smrtno. Ova studija nije praćena drugim studijama”.

Mogu li se na kraju sezone ukinuti sve mjere?

Božinović je ponovio da sva javna događanja do 1000 ljudi moraju biti kontrolirana i tražit će se COVID potvrde. “Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše na granici između narančaste i crvene karte ECDC-a. Hrvatska je prepoznata kao država koja ni u jednom trenutku nije izgubila kontrolu nad epidemiju i zato nam turisti dolaze u velikom broju. Ovdje se osjećaju sigurnima. Nakon 17 mjeseci epidemije svi znaju koja su to rizična događanja za prijenos bolesti. ova današnaj odluka proizvod je našeg zajedničkog iskustva. Siguran sam da s vrlo malim korekcijama u svakodnevnici možemo ostvariti glavne ciljeve tijekom sezone, i na to smo sad fokusirani”.

Hoće li nam i kada trebati treća doza cjepiva?

“Vjerojatno je da će se cijepiti s trećom dozom, neke zemlje su to već počele – Turska i Mađarska. No to je u rijetkim slučajevima, nakon dvije kineskog cjepiva koje je manje učinkovitost. Nitko ne zna u ovom trenutku kada ćemo početi s trećom dozom. Vrlo je vjerojatno da će se ići s trećom dozom, kada, to još ne znamo, ali neke studije pokazuju da i možda neće biti potrebna treća doza, ali po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima dnevno komuniciram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza.”, odgovorio je Capak.

Cijepljenje trećom dozom komentirala je i Markotić.

“Jučer se o tome raspravljalo i danas će se na ekspertnoj skupini Europske komisije, gdje ću i ja biti. Jučer je rečeno da za sada nitko nema relevantnih studija koje bi kazale da se treba ili ne treba cijepiti trećom dozom. Zasad nema razloga da se ide u to, ali prate se studije većine zemalja, najveći će broj podataka dolaziti iz zemalja s najviše stanovnika. Nedavne studije koje su analizirale stanice odgovorne za pamćenje infekcije dale su dobar odgovor, vidi se da je na cijepljenje jako dobar odgovor i memorija. Prati se delta varijanta, proizvođači razmišljaju da u iduću generaciju cjepiva uključe i deltu. Preporuka bi onda bila docjepljivanje novom generacijom, uglavnom za starije s teškim bolestima ili imunokompromitirane”, rekla je Markotić.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.