Foto: REUTERS/Kacper Pempel, Guliver Image/Ilustracija

Stotinjak Srba uzelo oružje, plan je da ih bude barem 1000: Procurio je popis, uskoro kreću

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Početkom rujna Branko se ukrcao na direktan let iz Beograda za Moskvu. Nakon nekoliko dana u ruskoj prijestolnici, Branko je s još trojicom srpskih državljana prevezen u vojni regrutni centar u Krasnogorsku, gradu na periferiji Moskve, gdje je grupa potpisala ugovor s ruskom vojskom.

“Sve je išlo jako brzo, u jednom sam danu postao vojnik Rusije… Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu”, rekao je Branko u SMS-u na Telegramu, tražeći anonimnost kako bi mogao slobodno govoriti.


Branko, što nije njegovo pravo ime, dio je najnovije akcije Moskve koja regrutira Srbe da se bore za rusku vojsku u Ukrajini, dok Kremlj nastoji obnoviti svoje snage, iscrpljene nakon 18 mjeseci borbi.

Foto: Guliver Image/REUTERS/Marko Djurica

Guardian: Rusi planirali regrutirati stotine Srba , procurio popis

Na temelju iskaza dvojice srpskih boraca koji su putovali u Rusiju, kao i procurjelog popisa regrutiranih Srba, Guardian je otkrio da su ruski dužnosnici izgleda planirali regrutirati stotine srpskih državljana kako bi pojačali vojsku.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže njihovim redovima. Vladimir Putin je na sigurnosnom sastanku nedugo nakon što su njegove trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, rekao da bi Kremlj trebao pomoći ljudima iz inozemstva koji se planiraju boriti na strani Rusije.

Od tada je ruski čelnik potpisao naredbu kojom se smanjuje minimalna duljina ugovorne vojne službe za strance s pet na jednu godinu i ponudio ubrzanu akciju novačenja neruskim borcima.

Srbin iz Bosne regrutira plaćenike za rat protiv Ukrajine: Prijeti ‘dolaskom na Kosovo’

Snažni proruski osjećaji u Srbiji

Srbija, kandidat za pristupanje EU-u od 2012., borila se da uravnoteži povijesno bliske veze s Rusijom i težnje za integracijom s Europom, a napetosti su pogoršane ratom u Ukrajini, s mnogim Srbima koji simpatiziraju Rusiju. Proruski osjećaji posebno su visoki među srbijanskim ultranacionalističkim skupinama, koje su od početka rata u Ukrajini organizirale niz promoskovskih skupova.
Iako se čini da broj Srba koji su do sada unovačeni nije dovoljno značajan da bi napravio opipljivu razliku na bojnom polju, akcije Moskve riskiraju zatezanje njezinih odnosa sa Srbijom, jednim od rijetkih saveznika na zapadu.

Iza svega stoji Savičić, otkrio kako ide regrutacija

Predvodnik srpske sheme regrutiranja, plana za koji se činilo da je osmišljen tijekom ljeta, bio je Davor Savičić, Srbin koji je proveo godine boreći se u sklopu prvog ruskog upada u Ukrajinu 2014.

Savičića se povezuje i s paravojnom skupinom Wagner. Novinska kuća Fontanka objavila je da se on ranije borio u Siriji. Dva izvora bliska paravojnoj skupini Guardianu su potvrdila Savičićevu prijašnju umiješanost.

Putinova sramota izlazi na vidjelo: Ukrajinci razbucali ponos Rusije
U intervjuu 21. kolovoza s istaknutim prokremaljskim TV voditeljem Vladimirom Solovjovom, Savičić je otvoreno govorio o tome kako je postavljen na čelo jedinice srpskih državljana u Ukrajini.

“Sada službeno potpisujemo ugovor s ruskim ministarstvom obrane. Vojnici prolaze kroz Krasnogorski vojni ured za prijavu i novačenje”, rekao je, opisujući detalje koji su se poklapali s Brankovim svjedočenjem o regrutaciji.

“Nakon dodatne obuke dečki se upućuju na smjer Lugansk”, dodao je Savičić govoreći o istočnoj Ukrajini koja je jedna od Putinovih ključnih meta. Uz Savičića je tijekom intervjua sjedio još jedan Srbin, Dejan Berić, koji je rekao Solovjovu da su se Srbi prijavili u sastav ruske 106. zračno-desantne divizije.

Nove nezgode za Bruxelles: Sastali se Putin i Orban, na korak je da učini ovo

Većina stranih dobrovoljaca je iz Srbije

“Kada je Vladimir Vladimirovič Putin dopustio strancima da dođu, napravio sam plan kako će to sve funkcionirati i obratio se svom generalu”, rekao je Berić pokazujući na Savičića. “Dolaze momci, mi ih upoznajemo, onda oni odmah idu u vojno-prijavni ured i potpisuju ugovor.

“Većina stranih dobrovoljaca u ruskoj vojsci je iz Srbije”, dodao je.

Berić, mršav čovjek duge crne kose, ranije je dao intervjue ruskim državnim medijima u kojima je opisao kako se borio u sastavu proruske samoproglašene Narodne Republike Donjeck u Ukrajini od 2014. godine. Čini se da ruski dužnosnici blisko koordiniraju proces zapošljavanja.

Plan je regrutirati do 1000 Srba

Služba BBC-ja na ruskom jeziku, koja je prošlog tjedna prva izvijestila o srpskoj shemi novačenja, objavila je da je došla u posjed privatne snimke sastanka između Savičića i neimenovanih dužnosnika u Moskvi, na kojoj je Savičić rekao da planira regrutirati do 1.000 Srba državljana koja bi formirala vlastiti bataljun u sklopu 106. zrakoplovno-desantne divizije.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah bilo dostupno za komentar. Točan broj Srba koji su potpisali ugovor s ruskom vojskom ostaje nejasan.

Orden Respubliki, antiratna ruska skupina zviždača, podijelila je s Guardianom popis na kojem se nalazi 13 Srba koji su se navodno prijavili u rusku vojsku od rujna.

Dvojica od 13 muškaraca imenovanih na popisu, uključujući Branka, odgovorili su na zahtjev Guardiana za komentar.

“Za sada nas je oko 60-70 ljudi”, rekao je jedan od Srba s popisa, koji je također iz Srbije doputovao u Moskvu u rujnu, dodajući da je potpisao sa “106. zrakoplovnom divizijom”. Rekao je da se odlučio pridružiti ruskoj vojsci iz “ideoloških razloga”, te da su unosne vojne isplate imale “sporednu ulogu”.

Vučić: Srbima zabranjeno sudjelovanje u rusko-ukrajinskom ratu

Pokret regrutiranja riskira poticanje napetosti između Moskve i Beograda. Prošlog siječnja srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ljutito je reagirao na nacionalnoj TV nakon ruskog video snimka za koji se tvrdilo da prikazuje srpske dragovoljce kako se bore zajedno s Wagnerovim trupama u Ukrajini.

“Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protiv naših pravila?”, rekao je Vučić govoreći o zakonu koji Srbima zabranjuje sudjelovanje u sukobima u inozemstvu.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević također je upozorio Srbe da ne idu u ruske redove. Od tada je procesuirano više od dvadeset srpskih nacionalista.

Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran koji je regrutirao srpske dobrovoljce u borbama uz proruske snage u Ukrajini 2014., rekao je da su srbijanske vlasti oštro udarile borce koji su odlazili u Rusiju.

“Rizici od kaznenog progona za one koji su otišli u Rusiju i vratili se u Srbiju su vrlo visoki”, rekao je Zaplatin. “U Rusiji je uvijek bilo dobrovoljaca iz Srbije. To znači da sada tamo ima volontera, ali broj i u kojem svojstvu oni sudjeluju i služe je organizacijska tajna.”

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.