Foto: Darko Tomas / CROPIX

Štromar potvrdio smjenu šefa državne agencije. Evo novih detalja

Autor: Dnevno

Krešimir Žunić, HDZ-ov vršitelj dužnosti direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), bit će smijenjen na sutrašnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade, potvrdio je danas HNS-ov ministar graditeljstva Predrag Štromar. Jutarnji list navodi kako je Žunić prošle godine sa svojim sinom kupio stan u Zadru po povlaštenim uvjetima za cijenu od 975 eura po četvornom metru od agencije u kojoj je tada bio zamjenik direktora.

Predrag Štromar je, nakon što je RTL otkrio ovu aferu, odmah Žunića prijavio Državnom odvjetništvu, a danas je na užem kabinetu Vlade ekspresno dogovorena i njegova smjena.

Štromar navodi kako će sada pročešljati dokumentaciju da vide je li još netko od APN-ovih zaposlenika po sličnim uvjetima kupio stan. Jutarnji doznaje kako je uz Žunića prijavljen i bivši šef APN-a Slavko Čukelj, koji je potpisao kupoprodajni ugovor za Žunića.

U studenome prošle godine Čukelj je razriješen na osobni zahtjev, Žunić mu je bio zamjenik, da bi ga poslije kao v.d. zamijenio na čelu agencije. Također, Žunić je bio i na čelu Povjerenstva koje je prodavalo stanove u Zadru. Slobodna Dalmacija piše kako je Žunić bio i na listi za splitske POS-ove stanove iz 2014., ali na samom dnu.

“Procedure su u tijeku”, rekao je ministar Štromar.

Prema izjavama dužnosnika iz Vlade, jasno je da se Žuniću ne piše dobro. Premijer Andrej Plenković navodi kako je slučaj dosta neobičan.

“Imat ću razgovor sa Štromarom pa ću vidjeti o čemu je riječ. Ništa dobro nisam vidio u toj priči”, poručio je Plenković.




Uoči užeg kabineta, ministar prometa Oleg Butković rekao je kako je u politici svašta vidio i doživio, ali ovakvo nešto nikada.

“Tu je svaki komentar suvišan. Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć, kada sam gledao prilog, još nikada nisam vidio. Bilo mi je neugodno što smo članovi iste stranke”, izjavio je Butković.

Kuščević stanuje u Žunićevu stanu




Žunić je inače postao poznat široj javnosti nakon što je otkriveno da bivši ministar uprave Lovro Kuščević stanuje u njegovu stanu u Zagrebu. Kuščeviću Hrvatski sabor kao dužnosniku plaća najam stana kod Žunića u iznosu od 350 eura mjesečno. Riječ je o stanu od gotovo 78 četvornih metara koji se nalazi na Maksimirskoj cesti 37, blizu Ministarstva uprave. Stan je upisan u zemljišnim knjigama kao vlasništvo Krešimira Žunića, ali je dosta neobično uknjižen.

Vlasništvo je podijeljeno između Krešimira Žunića s adresom Maksimirska cesta 37 i Krešimira Žunića s adresom Klanjčić 20 na Jordanovcu. Naime, riječ je o istoj osobi s istim OIB-om, ali su dvije različite adrese. Kuća na adresi Klanjčić 20 upisana je kao društveno vlasništvo i nigdje se za tu nekretninu u zemljišnim knjigama ne spominje Žunić.

U vlasništvu njegove bivše supruge je i skladište od 36 metara četvornih u istoj zgradi na Maksimirskoj. Skladište ima tri prostorije, a Žunić tvrdi da je on uredio to skladište. Tvrdi i da sada živi u njemu kada je u Zagrebu, dok je Kuščević u njegovu stanu. Žunić kaže da ima prebivalište u Zadru i da živi sa sinom u spornom stanu, a da ima boravište u Zagrebu i da u metropoli plaća sve poreze i prirez.

U registru birača vidljivo je kako Žunić ima prebivalište u Zadru. Na istoj adresi u Maksimirskoj je bila prijavljena tvrtka Orca Grupa kojoj je Žunić bio član Uprave od ožujka 2018. godine, zajedno s Petrom Trebotićem. Tjedan dana nakon Kuščevićeve ostavke tvrtka mijenja adresu. Sada je registrirana u Zadru, i to baš u Ulici Ive Mašine 3b, gdje se nalaze i POS-ovi stanovi. Od studenoga prošle godine jedini član i direktor tvrtke postaje Trebotić. Žunićevose ime u sudskom registru više i ne spominje, a bave se savjetovanjem i  u 2018. imali su prihode nešto manje od pola milijuna kuna, dok je dobit iznosila oko 100.000 kuna.

Žunić nema predanu imovinsku karticu jer kao zamjenik direktora nije bio dužnosnik pa to nije ni morao, ali je u studenome, nakon što je postao v.d. direktora, to morao učiniti, potvrdili su za Jutarnji list u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Budući da to nije učinio, Povjerenstvo mu danas šalje zaključak da to obavi.

POS-ovi stanovi koje država gradi inače bi trebali biti dostupni mladim obiteljima koje nemaju novca za kupnju stana po tržišnim cijenama. No, u Hrvatskoj se pokazalo da nije uvijek tako. Stanovi kupljeni po subvencioniranim cijenama i kamatama poslije su se često preprodavali ili koristili za biznis, najčešće za apartmane koji su se iznajmljivali turistima. Zbog toga je država prošle godine u srpnju izmijenila Zakon o POS-u na način da je na deset godina od kupnje nekretnine zabranjena njezina prodaja ili iznajmljivanje.

Prošle je godine otkriveno da je načelnik Nerežišća na Braču, HDZ-ovac Svemir Obilinović, vlasnik stana po POS-ovu modelu koji je iznajmljivao turistima. Pravo na kupnju subvencioniranog stana dala mu je Općina dok joj je na čelu bio smijenijeni ministar uprave Lovro Kuščević. Među 12 stanova u Nerežišćima je i Kuščevićev šogor Ivica Žuvić, kojemu je Kuščević i sudužnik za kredit.

Kuščević se danas nije javljao na pozive, a Žunić je u SMS-u napisao da će poslati priopćenje i demanti medijskih objava te da će i on sve poslati DORH-u. Izvori bliski sada već bivšem šefu APN tvrde da je na udar HNS-ova ministra došao nakon što je odbio potpisati neke dokumente vezane uz zemljišta u Osijeku i Zagrebu na kojima bi se gradile POS-ove zgrade.

“Taj navod ne želim komentirati, osim da ću se obratiti DORH-u”, poručio je Žunić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.