Foto: MORH/Filip Klen

ŠTO TOČNO PIŠE U NACRTU O OBUCI UKRAJINSKIH VOJNIKA? Evo koliko hrvatskih vojnika bi sudjelovalo u misiji

Autor: M.P.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini ‘EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE’ i uputila ga u Sabor.

Što piše u Nacrtu prijedloga odluke?

Države članice Europske unije u misiji će sudjelovati raspoređivanjem pripadnika svojih oružanih snaga u zapovjedništva misije na strateškoj i operativnoj razini, upućivanjem razmjestivih timova za obuku te provođenjem obuke na svojem teritoriju.

Republika Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini nastavila aktivan doprinos te potvrdila svoju predanost u potpori Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije i međunarodnoj sigurnosti, kao što to čini i u sklopu drugih međunarodnih inicijativa i aktivnosti.

Sudjelovanjem Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini Republika Hrvatska bi s iskustvom iz Domovinskoga rata značajno doprinijela obuci Oružanih snaga Ukrajine.

Isto tako bi sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske pridonijelo i stjecanju praktičnih znanja kroz interakciju s oružanim snagama drugih država članica Europske unije, kao i pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo obrane, što uključuje i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, provelo je raščlambu mogućnosti doprinosa u provedbi misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

Kao potencijalna područja doprinosa, uz raspoređivanje stožernih časnika u zapovjedništva misije na strateškoj i na operativnoj razini, utvrđene su mogućnosti obuke izvan područja Republike Hrvatske na teritoriju država članica Europske unije, kroz upućivanje razmjestivih timova za obuku (Mobile Training Teams – MTT) te provođenjem obuke na teritoriju Republike Hrvatske u okviru ove misije Europske unije.




Predlaže se da se Republika Hrvatska uključi u misiju Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini koja će se provoditi na teritoriju država članica Europske unije u 2022., 2023. i 2024. godini sudjelovanjem do 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije. Radi provedbe misije Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini „EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE“ može prijeći granicu Republike Hrvatske i ući u Republiku Hrvatsku do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u 2022., 2023. i 2024. godini, uz mogućnost rotacije, navodi se u Nacrtu.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.