fbpx
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

ŠTO SU TO POTPISALI REGIONALNI ČELNICI? Milanović objavio deklaraciju iz Brda, oko jedne riječi posvađali se Srbija i Kosovo

Autor: M.V.

Predsjednik RH, Zoran Milanović sudjelovao je na summitu Brdo-Brijuni s drugim čelnicima Zapadnog Balkana. Uz predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora tu su još bili i predsjednica Republike Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Albanije Ilir Meta i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Na sastanku Procesa Brdo-Brijuni usvojena je i zajednička izjava svih sudionika, Brdo deklaracija 2021. a Ured predsjednika RH objavio je istu, a mi je prenosimo u cijelosti.

“DEKLARACIJA IZ BRDA, 2021.

Mi, čelnici Procesa Brdo–Brijuni, sastali smo se u Brdu 17. svibnja 2021., na izvanrednom sastanku na vrhu kojim se obilježava 10. obljetnica pokretanja inicijative.

Važnost Procesa Brdo–Brijuni

Povodom njegove 10. obljetnice, ponovno smo potvrdili svoju predanost Procesu Brdo-Brijuni.

Od svog početka, Proces Brdo-Brijuni značajno je pridonio jačanju dobrosusjedskih odnosa i poboljšanju regionalne suradnje. Nadalje, postao je platforma za iskrene i otvorene razgovore između čelnika.

Proces Brdo-Brijuni također je povećao svijest država članica Europske unije i institucija o značaju bržeg proširenja na zapadni Balkan.
COVID-19, gospodarski oporavak i Plan ulaganja za Europu

Što se tiče izazova pandemije COVID-19 i njezinih ekonomskih i društvenih posljedica, naglasili smo potrebu da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju koja će dovesti do održivijeg razvoja, nudeći mogućnosti mlađim generacijama.

Pozdravljamo usvajanje Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan u listopadu 2020. i činjenicu da je popraćen značajnim financijskim resursima.

Kao sastavni dio Europe, zapadni Balkan ima pravo i odgovornost pratiti što je više moguće razvoj država članica EU, olakšavajući im tako postizanje članstva u EU.
Europa, cjelovita, slobodna, ujedinjena i u miru

Mi, čelnici Procesa Brdo-Brijuni, zalažemo se za zajedničku stratešku viziju Europe, cjelovite, slobodne i u miru. Ističemo našu predanost miru i stabilnosti, što uključuje dobrosusjedske odnose.

Zapadni Balkan dio je Europe i ujedinjenje Europe nije dovršeno bez zapadnog Balkana.

Članstvom u Europskoj uniji, granice između država članica postaju manje značajne, što pruža širi prostor za suživot raznovrsnih nacionalnih identiteta.

Još jednom prepoznajemo potrebu za pronalaskom onih koji su nestali tijekom sukoba na teritoriju bivše Jugoslavije i ponavljamo potrebu za istragom okolnosti njihovih nestanaka i privođenjem počinitelja pravdi, s ciljem pridonošenja trajnom pomirenju, miru i stabilnosti.

Proširenje kao geostrateški prioritet

Proširenje EU-a s cijelom regijom zapadnog Balkana u političkom je, sigurnosnom i ekonomskom interesu EU, geopolitička je nužnost i najvažniji politički preduvjet za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Europe.

Putem ambicioznijeg i svrhovitijeg procesa proširenja, EU bi se trebao aktivnije angažirati sa svima na zapadnom Balkanu kako bi sve potaknuo da što prije ispune jasno postavljene potrebne uvjete za članstvo u EU.

Ponudom članstva u EU i ukidanjem viznog režima za čitav zapadni Balkan, EU ima na raspolaganju najmoćnije transformacijsko političko sredstvo. Svaki je partner svjestan da mora usvojiti i provesti potrebne reforme, uključujući na području vladavine prava, demokratizacije i gospodarstva, te se zalaže da to učini brže i učinkovitije.

Apsorpcijski kapacitet EU dovoljan je da zemlje zapadnog Balkana prihvati kao nove članice. Pozivamo Europsku uniju da – i to vrlo brzo – ubrza proces pristupanja i uključi u EU čitav zapadni Balkan, imajući u vidu napredak koji je postigla svaka zemlja.

Snažno se zalažemo za hitno otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, bez daljnjeg odgađanja.

Pozdravljamo namjeru Slovenije da održi sastanak na vrhu između EU i zapadnog Balkana tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije i njezinu namjeru da uključi zapadni Balkan u Konferenciju o budućnosti Europe koja je započela 9. svibnja 2021. godine.

Suglasni smo da će    …..     biti sljedeći domaćin sastanka čelnika Procesa Brdo-Brijuni”, naglasili su.

Kompromisna izjava

Predsjednici Milanović i Pahor na konferenciji za medije objavili su kako je riječ o “kompromisnoj izjavi” jer prilikom sastanka došlo je do incidenta s predsjednicom Kosova i predsjednikom Srbije jer Vučić nije dao da u izjavu Kosovo bude navedena državom.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.