Foto: Čitatelj Klix.ba

ŠTO SE TO SPREMA? Hrvatska zbog migranata upravo digla ogradu na granici!

Autor: Dnevno

Republika Hrvatska jutros je postavila ogradu, odnosno pomičnu barijeru u blizini Graničnog prijelaza Izačić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, piše portal Klix.ba.

Ograda je postavljena na teritoriju Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo. Hrvatska granična policija na taj će način pokušati dodatno će ojačati svoju granicu i spriječiti eventualne pokušaje ilegalnih ulazaka migranata. Razlog je jačanje granice zbog migrantske krize, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova RH za Klix.ba.

“S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno ‘kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)”, navodi se u odgovoru.

Dalje se kaže da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

“Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao na primjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina”, stoji u odgovoru u kojem se navodi da će ih biti postavljeno još ako se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.