FOTO: Pixabay

ŠTO SE TO DOGAĐA? Na policama u trgovinama sve više štetnih proizvoda, posebice jednog…

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Posljednjih dana sve su veći problemi s prodajom sezama.

Naime, s polica trgovina i trgovačkih centara povlači se sve više tih proizvoda različitih proizvoda.

Kupci se s pravom pitaju – što se to događa?

Tako je u utorak objavljeno kako je zbog utvrđene prevelike količine etilen oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo proizvod “Sjemenke sezama 750g Nutrigold”, podrijetlom iz Indije. Isto tako, s tržišta je opozvana “Čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom” iz Španjolske, zbog istog razloga. Naime, u toj je čokoladi primjetna povećana količine pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji gotovog proizvoda.

“Sjemenke sezama 750g Nutrigold” ima oznaku LOT: SSRS/G-259/20 te rok trajanja do 28. prosinca ove godine. Mogao se nabaviti u prodavaonicama “Tvornica zdrave hrane”. Proizvod pakira PRO-DG, Prigornica 2c, Zagreb, dobavlja A.N. PEK, Radnička 9/D, Bestovje, a na tržište stavlja “Galleria internazionale”, Predavčeva 6, Zagreb.

U Ministarstvu kažu da nije u skladu s izmjenom Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane, te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Osim toga, proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Opoziv “Čokolade sa sezamom i cvjetnim prahom” odnosi na spomenuti proizvod od 100 grama te napomenom da ga je najbolje upotrijebiti do 31. svibnja ove godine.




Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Uz to, proizvod nije sukladan ni s izmjenom Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvodi ga “Chocolates Torras, S.A., Ella del Terri” iz Španjolske. U Hrvatskoj ga se može naći u veleprodaji putem “Maka APRICUS”, Rakitnica 2, Zagreb. Na tržište ga stavljaju “Bio Planet” iz Splita, “Mrkvica” iz Zagreba te Obrt za trgovinu “MALI LUG” vlasnice Katarine Klepec.

 




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.