Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Što se događa na istoku Hrvatske? PLENKOVIĆA ČEKA VELIKA ODLUKA: U HDZ-u vrije, očekuje ih vruće proljeće

Autor: Dnevno.hr

Iz nekoliko pouzdanih izvora dobili smo informacije da u dvije najistočnije županije u Hrvatskoj vrije u HDZ-u. U Vukovarsko-srijemskoj županiji HDZ ima ozbiljnih problema s dožupanom Josipom Dabrom.

Nezadovoljan nakon provedenih unutar stranačkih izbora u HDZ-u Josip Dabro najavio je mogućnost izlaska iz HDZ-a i izlazak na lokalne izbore za župana Vukovarsko-srijemske županije kao nezavisni kandidat. Dabro je navodno silno razočaran odnosima u HDZ-u i predsjednikom stranke i Vlade RH Andrejom Plenkovićem koji je samo dan pred unutarstranačke izbore u HDZ-u koji su se održali u studenom prošle godine pozvao članove HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije da glasaju za njegovog protukandidata, aktualnog ministra obrane RH Maria Banožića. Iako je Dabri bilo obećano da se vrh stranke neće miješati u izbor predsjednika Vukovarsko-srijemskog županijskog HDZ-a, to se ipak dogodilo i to od samog predsjednika stranke Andreja Plenkovića i to dan pred unutarstranačke izbore. Na tim izborima za županijskog predsjednika HDZ-a uz pomoć i potporu Andreja Plenkovića na kraju je pobijedio ministar Mario Banožić. Josipa Dabru u Vukovarsko-srijemskoj županiji znaju kao poštenog, hrabrog i vrijednog čovjeka koji uživa potporu dobrog dijela članstva HDZ-a, ali i građana Vukovarsko-srijemske županije. U HDZ-u postoji bojazan da bi Dabrinim izlaskom iz HDZ-a s njime mogao izaći i jedan dio članova HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, posebno mladeži. Dabro je navodno u dobrim odnosima s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem. Dabru su navodno spremne podržati i neke parlamentarne stranke u Hrvatskom saboru u kandidaturi za Vukovarsko-srijemskog župana kao nezavisnog kandidata.

U HDZ-u navodno znaju za sve to i u velikom su strahu da bi zajedničkim izlaskom Ivana Penave i Josipa Dabre uz podršku Domovinskog pokreta i eventualno Mosta na lokalne izbore u svibnju mogli izgubiti i grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju i još neka mjesta i gradove u toj županiji.

ANUŠIĆ I PLENKOVIĆ NE RAZGOVARAJU

Iako u Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji veliki problem za HDZ, u Osječko-baranjskoj županiji on je puno veći i opasniji za sam HDZ, ali  i za stabilnost Vlade RH. Dobro upućeni izvori navode da župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković već mjesecima ne razgovaraju. Navodno su problemi između župana Anušića i predsjednika Vlade Plenkovića započeli oko sastavljanja lista za parlamentarne izbore u srpnju prošle godine. Tada je središnjica stranke zahtijevala da na listi za IV izbornu jedinicu, na visoko mjesto koje jamči ulazak u Sabor, bude postavljen državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić iz HDSSB-a. Župan Anušić koji je bio nositelj liste za tu izbornu jedinicu se otvoreno tome suprotstavio jer je u vrijeme dok je bio voditelj kampanje na predsjedničkim izborima Kolindi Grabar Kitarović, predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš otvoreno davao podršku Zoranu Milanoviću kao i činjenici da je Josip Salapić kao član HDSSB-a svojevremeno žestoko bio kritizirao HDZ. Josip Salapić je član HDSSB-a, ali je „političko dijete“ Vladimira Šeksa i HDZ-a. HDZ-u i Vladimiru Šeksu koji je ponovno u dobrim odnosima s Branimirom Glavašem je bilo bitno da Josip Salapić bude na HDZ-ovoj izbornoj listi za IV. izbornu jedinicu jer je Branimir Glavaš s HDSSB-om trebao imati zadaću na tim izborima „otkinuti“ što veći broj glasova Škorinom Domovinskom pokretu posebno u Osječko-baranjskoj županiji. S druge strane Branimiru Glavašu je bilo silno stalo da preko Josipa  Salapića HDSSB-e i dalje održi status parlamentarne stranke.

Unatoč silnim pritiscima na župana Ivana Anušića, isti nije popustio pa je Josip Salapić postavljen na HDZ-ovu listu u VII. izbornu jedinicu čiji je nositelj bio današnji potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved. Josip Salapić i u novom mandatu Vlade ostao je na dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa što je bilo vrlo bitno Branimiru Glavašu protiv koga se i dalje vodi kazneni postupak za ratne zločine nad civilnim stanovništvom koji je započeo još prije petnaestak godina. Navodno je vrh HDZ-a i sam predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jako zamjerio neposlušnost županu Ivanu Anušiću. Nakon toga, vrh HDZ-a je svojim utjecajem krajem listopada prošle godine s mjesta ravnatelja „Ljekarni Srce“ koje je u vlasništvu županije Osječko-baranjske smijenio Antu Barukčića koji je na to mjesto 2018. godine postavljen upravo uz pomoć župana Anušića, a postavio HDSSB-ovog Zlatka Pandžića. Odnosi između župana Ivana Anušića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon tih događanja bili su sve gori i gori da bi kulminirali posljednjih nekoliko mjeseci od kada navodno uopće ne razgovaraju. U HDZ-u su svjesni veličine i opasnosti toga problema pa preko određenih posrednika pokušavaju popraviti  odnos između župana Anušića i predsjednika Plenkovića. Oni koji nešto više o tome znaju kažu da je to otišlo predaleko i da je to gotovo nemoguće popraviti i da je pitanje kako će to sve skupa završiti.

VRUĆE PROLJEĆE




U vrhu stranke su svjesni snage Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji. Svjesni su da aktualni župan Anušić može pobijediti na predstojećim lokalnim izborima i bez potpore HDZ-a kao nezavisni kandidat, ali da HDZ ne može pobijediti u toj županiji bez Ivana Anušića. Svjesni su da kandidat HDZ-a za gradonačelnika grada Osijeka bez podrške Ivana Anušića nema gotovo nikakvih šansi na izborima. Svjesni su da bi eventualni izlazak Ivana Anušića iz HDZ-a gotovo sigurno značio gubitak izbora za Osječko-baranjskog, ali i Vukovarsko-srijemskog župana, gubitak izbora za gradove Osijek i Vukovar, kao i još neke druge gradove i mjesta u tim županijama. Svjesni su da bi to dovelo u pitanje i opstojnost aktualne Vlade RH. Svjesni su toga i Andrej Plenković i Ivan Anušić. Svjestan je isto tako Ivan Anušić da će ga se Andrej Plenković gledati riješiti prije ili kasnije jednako kao što se riješio i Milijana Brkića i drugih ljudi koji su mu u određenom trenutku davali potporu i pomagali u određenim procesima, a koji su mu nakon toga otkazali slijepu poslušnost. Hoće li Andrej Plenković dočekati taj trenutak i riješiti se Ivana Anušića ili će župan Anušić prvi povući potez, vidjet će se u vremenu koje je pred nama. U Svakom slučaju bit će vrlo interesantno i vruće proljeće na istoku Hrvatske.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.