Foto: Guliver/KCNA

ŠTO SADA TI IZVODIŠ, MOLIM TE? Kao da nam nije dovoljna Ukrajina, sada i nervozni Kim Jong-un nešto smjera: Strašno oružje ispaljeno u atmosferu

Autor: N.K

Ratom u Ukrajini svijet je uveden u novi ciklus velikih vojnih napetosti, a ulja na vatru dodao je i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un. Naime, u utorak, prvi put nakon pet godina, Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu koja je preletjela iznad teritorija Japana.

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije no što je pala u Tihi ocean. Tokio je priopćio kako nije pokrenuo obrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela otočje od 2017. godine.

“Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući opetovana lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan”, rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Ubrzo se o svemu oglasio i japanski premijer koji je čin Pjongjanga nazvao “barbarskim”.

Glavni stožer južnokorejske vojske priopćio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg doma lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang. Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3 tisuće kilometara od Japana.

Zbog sjevernokorejske rakete u sjevernim japanskim regijama prekinut je željeznički promet, prenijela je japanska televizija NHK.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.