fbpx
Foto: Facebook

‘ŠTO NAS DALJE ČEKA, NE ZNAM’ Potresno pismo oca malene Tonke: ‘Potrošili smo ono najdragocijenije’

Autor: Dnevno.hr

Za malenu Tonku Jerković zna cijela Hrvatska. Djevojčica je to koja je nasmiješena unatoč tome što je doživjela dva moždana udara u godinama kada nije trebala ni znati što taj pojam znači. Iako se pretvarala u stijenu, Tonka se neumorno uz pomoć svojih roditelja borila za život i ozdravljenje. Podvrgnula se dvjema teškim operacijama, a nije odustajala ni od terapija i prelaska svih prepreka koje su joj se našle na putu u društvu koje, nažalost, još uvijek nema dovoljno razumijevanja za djecu i roditelje kojima se pronađu u ovako teškoj situaciji. No tata Veran i mama Ivana nikad nisu digli ruke od svoje kćerkice koja je danas završila osnovnu školu i nada se da će obrazovanje nastaviti u zagrebačkoj X. Gimnaziji.

Upravo se danas njezin otac zahvalio dobrim ljudima na pomoći, jer upravo su mu oni bili pomogli kad je obitelji bilo najteže. No, riječi hvale nema za neke druge pojedince i institucije koje su zakazale. Vedranovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Danas je zadnji dan Tonkinog osnovnoškolskog obrazovanja i umjesto uobičajenih Fb objava sa fotkama ispred škole i željama o sretnoj budućnosti, želim napisati jedan iskreni status kako je jedna obitelj proživjela 8 godina s djevojčicom poput Tonke. Dva moždana udara, dvije teške operacije (na mozgu i desnom kuku), prešli smo ne znam ni sam koliko stotina tisuća kilometara vozeći se na terapije, operacije i kontrole u Švicarsku, potrošili blizu milijun kuna na rehabilitaciju, smještaje, gorivo, lift, prilagodbu stambenog prostora, ortopedska i ostala pomagala, servise, gume ili zamjene automobila (kako je rasla Tonka tako je rasla i potreba za više prostora kad negdje putujemo zbog sve većih kolica i mnoštva opreme i pomagala koju moramo nositi).


Ali najviše od svega, bojim se da smo Ivana i ja potrošili/ozbiljno načeli ono najdragocjenije – vlastito zdravlje i živce. Ne zbog težine Tonkine situacije, tu nam apsolutno ništa nije teško. Već zbog ovog sustava koji za situacije poput naše (i koliko još takvih) ne mari koliko je crnog pod noktom. Mirne duše mogu zaključiti da su osobe s invaliditetom i njihove obitelji jedina ozbiljno ugrožena manjina u ovoj državi. Zdravstveni i socijalni sustav ne postoje. To su samo riječi na papiru u kojem postoje divni pojedinci koji, ako uz dosta sreće naletite na njih, vam olakšaju bar malo borbu sa suludim zakonima i birokratskim aparatom. Koji je zaista sam sebi svrha bez trunke empatije i altruizma (opet, čast rijetkim iznimkama).

Prilično sam siguran da u mnogim državama roditelji ne organiziraju sami postavljanje invalidske rampe u školi, ne bore se svakodnevno da mogu ući u školsko dvorište autom i uopće doći do invalidskog parkirnog mjesta, ne plaćaju/doplaćuju invalidska kolica i ostala pomagala, ne plaćaju terapije ni rehabilitacije iako im je država već uzela 16.5% zdravstvenog doprinosa na plaći, ne čekaju mjesecima razna rješenja ili znak pristupačnosti za auto iz kojekakvih ministarstava, službi, zavoda i ureda, ne traže svakih 6 mjeseci asistenta u nastavi i općenito ne žive na način da više ne znaju koga sve potezati za rukav, kako bi sve ono što je djevojčici poput Tonke potrebno, uspjeli omogućiti i ubrzati.

Što nas čeka dalje, ne znam. Nadam se da će Tonka upisati X. gimnaziju koja ima lift i koja nam je blizu mjesta stanovanja. Sve ostalo vodi u nove komplikacije svakodnevnog življenja. Ono što znam da ćemo Ivana i ja pronaći još malo preostale fizičke i mentalne snage da odradimo 4 godine srednje škole. Uz Božju pomoć i pomoć svih onih pojedinaca koje će nam Bog staviti na put. Jer smo od ove države i sustava, na žalost, odavno dignuli ruke.

Za kraj, ovim putem se želim od srca zahvaliti svima koji ste na bilo koji način bili uz nas i pomogli u ovih osam godina. Neka vas sve skupa Bog blagoslovi i obilato nagradi vašu pomoć!”, poručio je Vedran Jerković.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.