Photo: Marko Dimic/PIXSELL

ŠTO MINISTAR PRAVOSUĐA KAŽE O IZRUČENJU MAMIĆA? ‘Teško mi je odgovoriti na pitanje o šansama da se to dogodi’

Autor: M.P.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dao je izjavu nakon sjednice Vlade rekavši da se uloga Ministarstva pravosuđa u postupku izručenja ostvaruje kada nadležno tijelo od njih zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH zatraže izručenje.

Dodao je, takav zahtjev DORH-a još nisu dobili.

“Postoje određene procedure i faze postupka kad se može tražiti izručenje, čini mi se da je to faza postupka kada je podignuta optužnica”, rekao je ministar.

Kaže, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći je jasan.

“Zdravka Mamića se može izručiti u Hrvatsku samo za ono kazneno djelo za koje se izručenje traži. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi on trebao biti izručen na temelju sporazum. Teško mi je odgovoriti na pitanje o šansama da Mamić bude izručen”, rekao je Malenica.

Na kraju se i osvrnuo na Plenkovićevu reakciju na sjednici Vlade kada je oštro odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću da HDZ-ovo pravosuđe ne postoji.

“Premijer je reagirao danas jer su pojedinci poput Milanovića i oporbenjaka rekli da imamo HDZ-ovo pravosuđe. Politika i HDZ nemaju utjecaj na izbor sudaca niti utječe na rad DORH-a ni na rad policije. Sva tijela koja sudjeluju u progonu su neovisna, pa mislim da je premijerova reakcija razumljiva. Svima je u interesu da vlada radi odgovorno i da njena reputacija bude na visokoj razini”, rekao je Malenica.




Podsjetimo, Milanović je jučer na Krku komentirao uhićenje tri osječka suca koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju i primanje mita rekavši da je to ‘sistemski poremećaj’ te da je to ‘HDZ-ovo pravosuđe i sustav’.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.