Pixsell

Što ćemo sve tu naći? Od lipnja imovinske kartice sudaca postaju javne

Autor: Dnevno

Imovinske kartice svih 1752 sudaca i državnih odvjetnika od 1. lipnja će postati javne, odnosno naći će se na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća. Suci će imovinske kartice predavati DSV-u u roku od 30 dana nakon stupanja na dužnost, a u njima će biti i podaci o imovini bračnog druga ili partnera te njihove djece.

Kako piše Večernji list, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još od 2017. godine traži da one budu objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima. Teza je Ministarstva pravosuđa da se objavom imovine sudaca pokazuje kako se ništa ne skriva i da bi to trebalo pripomoći poboljšanju dojma o pravosuđu.

S druge strane, dio sudaca imao je zamjerki na odluku o dostupnosti njihove imovine jer su smatrali, a smatraju i dalje, da će tako postati lake mete kriminalcima kojima sude. No, tome se doskočilo odlukom da u imovinskim karticama neće biti njihove adrese niti imena njihove djece. Osim toga, sva imovina koju su suci stekli svojim radom ili nasljedstvom, svi prihodi koje eventualno ostvaruju izvan svog posla na sudovima u javno dostupnim karticama jasno će se vidjeti. U procesu dogovaranja te odluke, neslužbeno doznaje Večernji, neki su suci čak prigovorili da će im se kriminalci rugati kada vide koliko su siromašni.

U Ministarstvu pravosuđa smatraju da će se kod većine sudaca pokazati kako nemaju druge prihode osim onih sa suda, ali da će se kod užeg kruga sudaca ipak vidjeti poprilična primanja koja ostvaruju izvan matičnog posla.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.