Foto: Nera Simic / CROPIX

ŠTO ĆE REĆI PUPOVAC? RADIĆ UDARIO NA BOLNU TOČKU! Najavljuju se izborne promjene, a Plenković mudro šuti: ‘Ne mogu manjine odlučivati o proračunu’

Autor: Dnevno.hr

Kako ćemo glasati na idućim izborima? Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama. Posljednji popis stanovništva zorno je pokazao da aktualni sustav od deset izbornih jedinica ne jamči jednaku važnost svakoga glasa. Koliko izbornih jedinica treba imati Hrvatska? Kako će izgledati nova teritorijalna podjela? Koliko saborskih zastupnika treba imati pojedina regija? Neka su od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Otvoreno u utorak, nakon što je Ustavni sud objavio svoju odluku.

Pisali smo o velikom planu HDZ-a i vladajućih o promjenama izbornog zakona i prekrajanju izbornih jedinica, a sada je i Ustavni sud donio odluku koja je samo početak sante leda koja se sprema.

A što će od svega biti, ostaje za vidjeti i u konačnici će odlučiti Andrej Plenković i vladajuća većina.

O tome se raspravljalo u Otvorenom, a gosti su rekli nekoliko zanimljivih teza.

“Intenzivirat ćemo promišljanja kao i rad na prijedlogu novog izbornog zakonodavstva, a vezano uz izborne jedinice. Imamo važeći zakon koji je danas ukinut, na snazi je bio od 1999. Pitanje broja izbornih jedinica i veličine, to se ne može izvući iz rukava i reći koliko će ih biti”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Što će reći Pupovac?

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić postavio je važno pitanje, a tiče se zastupnika nacionalnih manjina koje su vrlo često jezičac na vagi za najvažnije odluke u Hrvatskome saboru.

“Ova je Vlada prva vlada u povijesti koja je većinu u startu napravila s nacionalnim manjinama. Nemamo ništa protiv nacionalnih manjina, to je bogatstvo Hrvatske i to treba njegovati. Ali je broj vrlo velik, neke bi se stvari morale ograničiti. Da ne mogu nacionalne manjine odlučivati o proračunu, to je taj nerazmjer o kojemu govori Ustavni sud”, smatra Radić koji je podsjetio na još jednu važnu stvar:




“Treba se početi pričati o dopisnom elektronskom glasovanju. Imamo sve veći broj ljudi koji su otišli van. Oni su ‘glasali nogama’, rekli su da u ovom sistemu više ne žele sudjelovati te su otišli van”, rekao je Radić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.