Foto: Kirill Kudryavtsev/ via AP/Guliver

ŠTO ĆE SADA REĆI PLENKOVIĆ? LAVROV NIŽE OPTUŽBE! ‘Vi izravno sudjelujete u ovom ratu’: Ruski šef diplomacije žestoko prozvao Zapad

Autor: Dnevno.hr

Nakon previranja u Hrvatskom saboru i između premijera i predsjednika oko prijedloga Vlade RH o obuci ukrajinskih vojnika, došla je poruka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Očito je da se ovo odnosi i na Hrvatsku u kojoj je danima glavna politička vijest upravo obuka ukrajinske vojske na tlu Hrvatske.

Lavrov je rekao u četvrtak da su SAD i NATO sudionici u ratu u Ukrajini zbog pomoći koju pružaju Kijevu, optuživši ih i za obuku ukrajinskih vojnika na njihovu teritoriju.

Izravno uključenje

Lavrov je novinarima rekao da su Washington i Atlantski savez uključeni u rat jer opskrbljuju Ukrajinu oružjem i pružaju joj vojnu obuku na svojem teritoriju.

“Nemojte govoriti da SAD i NATO ne sudjeluju u ovom ratu – vi izravno sudjelujete. Uključivo ne samo dopremu oružja već i obuku vojnika – vi obučavate (ukrajinske) vojnike na svojem teritoriju”, izjavio je.

Opet je ponovio da je SAD “egzistencijalna” prijetnja Rusiji iz Ukrajine.

Rekao je da je Zapad imao stvarnu priliku izbjeći sukob u Ukrajini, ali je odlučio odbaciti ruske prijedloge da se zaustavi širenje NATO-a i dogovori poseban sigurnosni status za Kijev.




Tvrdi da su spremni slušati

Lavrov je rekao da je Moskva spremna saslušati, ako tko želi pregovarati o Ukrajini. Naglasio je i da su ukrajinske tvrdnje da Rusija želi pregovore kako bi dobila vremena za pregrupiranje i obnovu svojih oružanih snaga apsurdne.

Ruski je šef diplomacije također izjavio da je Rusija prije rata u Ukrajini puno, puno godina sve upozoravala. Nazvao je i nedavne izjave pape Franje o Ukrajini “nekršćanskima” i teško razumljivima.

Dalje, optužio je i NATO za raspirivanje napetosti u blizini Kine na način koji predstavlja rizik za Rusiju. “Južnokinesko more sada postaje jedna od onih regija u kojima NATO nije nesklon, kao što je nekoć bio u Ukrajini, eskalaciji napetosti”, rekao je Lavrov.




“Znamo koliko Kina ozbiljno shvaća takve provokacije, da ne spominjemo Tajvan i Tajvanski tjesnac, i smatramo da NATO-ovo igranje vatrom u ovim regijama nosi prijetnje i rizike za Rusku Federaciju”, rekao je.

Pohvalio se odnosim s Kinom

L”Činjenicu da članice NATO-a pod vodstvom Sjedinjenih Država pokušavaju ondje stvoriti eksplozivnu situaciju, svi dobro razumiju”, rekao je.

Za kraj je optužio NATO da pokušava uvući Indiju u ono što je nazvao antiruskim i antikineskim savezom. Ruski ministar vanjskih poslova dodao je i da su se u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nagomilali veliki problemi, optuživši zapad da je nakon hladnog rata odbacio priliku da postane pravi most s Rusijom…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.