Screenshot

Što će reći hrvatski desničari na potez mađarskih kolega? Slovenci negoduju, Hrvati mlaki

Autor:

Susjedna Mađarska odlučila je na provokantan način obilježiti  godišnjicu sklapanja Trianonskog mirovnog ugovora.

Trianonski ugovor, zaključen 4. lipnja 1920. godine u dvorcu Versailles između zemalja Antante i Mađarske, regulirao je status i granice nove, nezavisne mađarske države. Između ostalog, Mađarska se odrekla svih prava na teritorije koji su joj pripadali u Austro-Ugarskoj Monarhiji, a tada su bili u sastavu Kraljevine SHS. Takvi ugovori zaključeni su u sklopu Pariške mirovne konferencije, od siječnja do lipnja navedene godine, sa svim poraženim zemljama.

Da Mađari nisu nikad preboljeli davno izgubljeni teritorij, potvrđuje objava na Twitter profilu Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarskog premijera Viktora Orbana. Na svom profilu ‘About Hungary’ objavili su spornu grafiku, u kojoj se grabe dijelovi teritorija susjednih zemalja, a pošteđena nije ostala ni Hrvatska.

Reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), zabrinuto zbog objave na profilu mađarske vlade. ‘Ne postoje apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije Mađarske prema Hrvatskoj, niti navedena objava ima ikakve veze s današnjim odnosima dviju zemalja’, opravdali su se iz Budimpešte.

I dok su reakcije s hrvatske strane mlake, jer MVEP izbjegava snažnije osuditi objavu Ureda za međunarodnu komunikaciju pri kabinetu mađarskog premijera, slovenska strana je to ipak učinila. Kako donosi Slovenska novinska agencija STA: ‘Slovenija je osudila mapu objavljenu na službenom twitter profilu mađarske Vlade na kojoj izgleda da se sugerira kako su Slovenija i druge države prisvojile mađarske zemlje nakon Trianskog mirovnog sporazuma 1920.’ Na mađarsko posezanje za slovenskim teritorijem reagirao je i slovenski premijer Marjan Šarec koji je, među ostalim, naveo kako takvo posezanje za teritorijem nije europski i miroljubivo nego da je to ‘nož u srce Slovenije’
 

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.