FOTO: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

ŠTO ĆE ODLUČITI VLADA? HUP ne odustaje od svojih modela obeštećenja

Autor: Sanja Plješa/Hina

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) inzistira da Vlada danas prihvati jedan od dva predstavljena modela obeštećenja.

Naime, na sjednici Vlade danas će se predstaviti konkretne mjere za pomoć dijelu gospodarstva kojem je zbog borbe protiv širenja pandemije koronavirusa “zaustavljeno” poslovanje.

Predstavnici HUP-a su u petak bili na sastanku u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na kojem su, uz ministre iz gotovo svih gospodarskih resora, sudjelovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore, Udruge Glas poduzetnika te Udruženja ugostitelja Zagreba.

Iz HUP-a navode da je ovaj vikend za njih bio radan te da su tijekom njega i dalje slali svoje prijedloge Vladi, koji uključuju protumjere za sve kojima je obustavljeno poslovanje, a uz ugostitelje to su i fitness centri, teretane te priređivači igara na sreću.

Ističu da su na sastanku u petak ministrima predstavili dva modela i inzistiraju da se jedan od njih prihvati. Očekuju da vlada ozbiljno shvati njihove zahtjeve jer je alternativa, kako kažu, crni scenarij kojeg nitko ne priželjkuje, a u kojemu su ugroženi deseci tisuća radnih mjesta.

Dva modela obeštećenja

Naime, ugostitelji okupljeni u HUP-u, Udruzi Glas poduzetnika, Nacionalnoj udruzi ugostitelja, Udruženju ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK u četvrtak su na konferenciji za medije u HUP-u predstavili dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novo djelomično “zatvaranje”, koje je na snagu stupilo u subotu, 28. studenog, a trajat će najmanje do 21. prosinca.




Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. svibnja 2021.)

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te “covid” kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost, tj. HAMAG-BICRO krediti za likvidnost na tri godine uz dodatne ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike kojima je onemogućen rad.

Ugostitelji bi, kako je istaknuto, uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Ugostitelji pritom ukazuju na potrebu brzog isplaćivanja kredita jer na njih sada prečesto predugo čekaju.




Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao izravna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Nadalje, taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja “lockdowna” na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl. Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce.

Vlada ima svoje prijedloge

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je u nedjelju u Dnevniku RTL-a izjavio da su predstavnici vlade na čelu s potpredsjednikom Zdravkom Marićem tijekom vikenda saslušali zahtjeve poslodavaca, obavili niz sastanaka te da će u ponedjeljak vlada izaći sa svojim prijedlozima.

Najavio je nastavak mjere potpore od četiri tisuće kuna za plaće radnika, kao i da će poslodavcima u najskorije vrijeme biti omogućena nova financijska injekcija kroz “covid” kredite.

Također, najavio je i da će se ići u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova.

 Upitan je li se pričalo o tome da bude obeštećenje u smislu dijela postotka prošlogodišnjog prihod, Ćorić je rekao da je na stolu bio čitav niz opcija, a da će se u ponedjeljak vidjeti detalji.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.