Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ŠTO ĆE NOVI SPORAZUM DONIJETI SJEVERU HRVATSKE? Čačić: ‘Nije to kasica prasica, treba odraditi krvavo’

Autor: Mia Peretić

Županije na sjeverozapadu Hrvatske potpisale su s Vladom sporazum Sjever vrijedan više od 15 milijardi kuna za 36 strateških projekata.

Gotovo deset milijardi namijenjeno je za prometnu infrastrukturu.

Što će sporazum donijeti sjeveru Hrvatske?

Tema je to večerašnjeg Otvorenog u kojem gostuju Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, Matija Posavec, međimurski župan i Anđelko Stričak, varaždinski župan.

‘Treba napraviti terminski plan provedbe’

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je sve ono što su postavili kao strateške projekte ušlo u razvojni sporazum.

“Sada je bitno da vidimo u kojem je vremenskom okviru moguće to realizirati. Jednostavno moramo napraviti terminski plan provedbe projekta jer ga inače nećemo moći pratiti, a njega sada u samom sporazumu nema. Vjerujem da je to tehnička stvar”, rekao je Kolar.

Napominje, puhat će za vrat ministrici regionalnog razvoja i EU fondova i potruditi se svi zajedno da ovo ne ostane mrtvo slovo na papiru. Dodao je da se radi o ogromnom izazovu i prilici generacije, ali i da je potrebno jako puno posla i veliki broj stručnih ljudi.
‘To treba krvavo odraditi’

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, rekao je kako je njihov uvjet za suradnju bila promjena prometne strategije i ubacivanje brze pruge, koja im je, kako je naglasio, od suštinske, sudbonosne važnosti. No, kako kaže, realizacije je još daleko.

“Nije to sad kasica prasica, to treba odraditi krvavo”, poručio je Čačić naglasivši da se radi o koordiniranim projektima te da je važno da Vlada stoji iza njih.

“Ovaj sporazum treba pozdraviti”, rekao je Čačić.
Krov na kući koji se zove prilika

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da ovaj razvojni sporazum trebamo promatrati kao krov na kući koji se zove prilika.

Varaždinski župan Anđelko Stričak smatra da će izazov biti naći građevinsku operativu koja će sve odraditi. Toplo se nada da će realizacija biti odrađena u sljedećih četiri do pet godina.

Ministrica Tramišak rekla je da su u sporazumu potpisali da će pomoći sufinancirati oko 36 projekata koje tek trebaju pripremiti u projektno-tehničkoj dokumentaciji. Kolar je naglasio kako je izuzetno bitno da se javni pozivi ili natječaji počnu odmah otvarati s proljećem sljedeće godine kako bi se ušlo u proces investicija.

“Najgore je ako ćemo stajati sljedećih godinu i pol dana, a ja se nadam da se to neće dogoditi”, rekao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.