fbpx
FOTO: Pixsell

STIŽU REAKCIJE NA NOVE ANKETE: Ako Vesna Škare Ožbolt pojača, mogla bi u drugom krugu biti Tomaševićev ‘crni labud’

Autor: Ines Brežnjak

Analitičar i komentator Tomislav Stipić komentirao je danas nove ankete za lokalne izbore u Zagrebu. Prema istraživanju koje je provela N1 televizija, Tomislav Tomašević i dalje uvjerljivo vodi prema anketama, dok mu za vratom pušu HDZ-ov Davor Filipović i nezavisna Vesna Škare Ožbolt.

Na početku svoje analize, Stipić je konstatirao da je Plenković posebno zainteresiran da Tomašević dobije izbore, jer se time rješava svojeg najvećeg suparnika i tradicionalne oporbe, SDP-a.

“Rejting-efendija Tomašević, ponavljam još jednom, govori nam da izbori uopće nisu ni potrebni. Žali Bože novaca. Izlaznost će uvelike odrediti je li ovako nestvarno visoki rejting opravdan. Andrej Plenković je posebno zainteresiran da Tomašević dobije izbore jer se time definitivno rješava SDP-a kao tradicionalne oporbe, tada se može očekivati da će Možemo preuzeti i preostali dio SDP-ovih birača i Partija je na putu prema dolje. Shodno tome, SDP-u je sasvim jasno da Klisović (iako najkompletniji kandidat i pristojan čovjek) ne može dobiti izbore zbog izrazito statične i nezanimljive kampanje (plus neobjašnjivog propusta u pregovorima s Mrak Taritaš koja bez stranke otkida dobar dio Klisovićevih potencijalnih birača) u kojoj se nije uspio nametnuti, stoga bi im u interesu trebalo biti da Tomašević ne pobjedi pa makar pobijedio bilo tko drugi osim Filipovića”, kaže Stipić na najnovije ankete napravljene na uzorku od 800 građana.

“U slučaju gubitka izbora na kojima su već proglašeni pobjednicima, lijevo-zeleni blok će se raspasti i njihovo biračko tijelo po inerciji će se vratiti SDP-u, barem velika većina njih. Uz uvjet da SDP konačno postane lider oporbe, brz, kreativan i ponovno se spusti među ljude. Filipović? Njegov rast u anketi je matematički nemoguć jer ispada da glasove, uz Škare Ožbolt i Škori, uzima Troskotu i Klisoviću . No way! Filipović je fejk kandidat, ali i pokazatelj koliko su ljudi u Zagrebu lobotomizirani ako mogu birati stranku na vlasti na državnom i gradskom nivou koja godinu dana od potresa u obnovi nije napravila ništa”.

Škoro izgubio zamah

“Škoro je izgubio zamah s početka kampanje i dobru priliku za rast, tome pridonosi njegovo držanje koje naliči guruu i duhovnom vođi, a ne lideru koji može pokrenuti glavni grad. Jelenu Pavičić Vukičević ne treba podcijeniti, ona će imati najveću organizaciju i financijska sredstva kako je to činio i njezin prethodnik, ako dovoljno ljude uplaši negativnim promjenama, nije bez šansi za drugi krug, do izbora je još 6 tjedana.

Kako sam i pretpostavio, Mostov kandidat je u padu zato jer je loš, bilo je tu puno boljih potencijalnih kandidata poput Raspudića ili Marka Sladoljeva koji je autentični mostovac, ali Most može biti zadovoljan što ostaju u borbi za skupštinu što bi bilo dobro jer bi pridonijelo dinamičnim raspravama”.

“Crni labud”

“Vesna Škare Ožbolt mi je nepoznanica, ona je ipak stara političarka koja se nastoji prodati pod novo lice, po broju plakata u Zagrebu očito ima dobru logistiku i novac, u nedostatku kandidata nju vjerojatno češće bira građanski centar blago konzervativnih pogleda. Ako pojača, mogla bi u drugom krugu biti Tomaševićev crni labud”.

Stipić nam pojašnjava da bi po njegovom mišljenju, Vesna Škare Ožbolt trebala više “udariti” po Filipoviću.
“Ona je u svojoj političkoj karijeru puno vjerodostojniji političar od Filipovića. Dovoljno je samostalna da sama vodi politiku, za razliku od Filipovića kojem politiku vodi Plenković, smatra Stipić.

Baš to je falilo i na relaciji Klisović-Filipović, kaže nam Stipić.

“Klisović se ponašao kao kandidat za zamjenika gradonačelnika”, nadodaje Stipić koji je mišljenja da je SDP-ov kandidat morao jače pokazati svoj stav i odlučnost, od toga što je “mirni čovjek”.

Stipić je na kraju nadodao da svaka anketa šepa i ona je samo odraz trenutnog raspoloženja, “čini mi se da ova ne šepa, ova nema jednu nogu. Završit ću s jednom floskulom: najbolja anketa su izbori”, zaključuje analitičar.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.