M.B./kohorta.net/sib.hr

STIŽU PROMJENE ZA KORISNIKE OVE MREŽE! Popularni teleoperater ima novog vlasnika, evo koji nas noviteti čekaju!

Autor: Dnevno

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) obavijestila je Tele2 AB’s i United Grupu o svojoj odluci odobrenja prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi. Tele2 sada očekuje objavu službenog odobrenja. Naime, Tele2 je najavio prodaju svoje hrvatske podružnice United Grupi 31. svibnja 2019. godine. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 25. studenog 2019. godine objavila takozvanu drugu fazu postupka ocjene dopuštenosti provedbe koncentracije. Agencija je sada obavijestila Tele2 i United Grupu o svojoj odluci odobrenja te transakcije. Objava službenog odobrenja se očekuje u sljedećim tjednima.

Tele2 Hrvatska ubuduće će moći ponuditi još veću vrijednost svojim korisnicima kao dio United Grupe i njezinih članica iz telekomunikacijskog i medijskog poslovnog sektora, javljaju iz Tele2 Hrvatska.

United Group predstavljen je kao kupac hrvatskog dijela poslovanja globalne teleoperatorske kompanije Tele2 za koje će izdvojiti 220 milijuna eura.

Inače, Tvrtka United Group ima sjedište u Amsterdamu. Osnovana je 2000. godine kao mali kabelski operater. Danas posluje u šest zemalja, zapošljava 4.400 ljudi i deklarira se kao vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Ta grupa, čiji  je većinski vlasnik donedavno bio američki fond Kohlberg Kravis Roberts (KKR), hvali se ‘najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji‘ i 3,82 milijuna pretplatnika. Prošle godine ostvarili su godišnji prihod od 674.5 milijuna eura. U ožujku 2019. većinski vlasnik United Groupa postala je britanska investicijstva tvrtka BC Partners.

United Group je u Hrvatskoj bio prisutan kroz Total TV koji je morao prodati kada je bacio oko na Central European Media Enterprises kompaniju. Kupovinom CME-a prošle je godine United Group postao vlasnik njihovog slovenskog i hrvatskog medijskog portfelja, koji uključuje Novu TV.

Uz to što posjeduje regionalnu N1 televiziju i Sportklub, vlasnici su brojnih televizijskih programa koje možda pratite poput Top, Cinemania, Grand i Grand2, Lov i ribolov, Fight Channel, Pikaboo, Vavoom, IDJ TV, Brainz i Mini TV.

Vlasnici su srpskog SBB telekoma, telemacha u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori te Total TV-a u Sloveniji, Srbiji, BiH i Makedoniji.




Telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura za medije navodi kako je United Groupu nedostajala samo Hrvatska jer u regiji jedino kod nas nije imao svog teleoperatera. No, nakon Tele2 usmjerit će se na akviziciju pružatelja fiksnih usluga.

“Za pretpostaviti je da će uskoro gledati da kupe pružatelja fiksnih telekomunikacijskih usluga. Moja pretpostavka je da bi to mogao biti Optima telekom. Hrvatski telekom trenutno upravlja Optima telekomom, a AZTN je naložio da se Optima kroz godinu dana počne prodavati. Ako najavljenu kupnju Tele2 odobri AZTN, to bi mogao biti logičan sljedeći korak”, zaključio je Lubura.

Kada je švedski Tele2 objavio da prodaje svoje hrvatsko poduzeće grupaciji United za 220 milijuna eura, s obrazloženjem da će se ubuduće koncentrirati na poslovanje u baltičkim zemljama, nekima je to bilo iznenađenje, ali mnogo je više onih koji su procijenili da je to s pozicije United Groupa važan dugoročni posao. Prije svega kao potez kojim United želi postati jedna od vodećih medijskih kompanija u Hrvatskoj, ali i cijeloj jugoistočnoj Europi, primjenjujući u svijetu medija sve ono najnovije što će se tražiti u budućnosti.




Victoriya Boklag, izvršna direktorica UG-a čije je sjedište u Amsterdamu, na internetskoj stranici kompanije navodi da im je Hrvatska atraktivno i važno tržište, uz iskazano zadovoljstvo najnovijom akvizicijom.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.