fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

STIŽU NOVI DETALJI O SANKCIJAMA ZBOG COVID POTVRDA: Ministar Malenica otkrio da se sprema sastanak, brusit će se detalji o kaznama

Autor: M.P.

Ministri Josip Aladrović, Ivan Malenica i Radovan Fuchs su nakon sjednice Vlade dali izjave za medije.

Aladrović je govorio o sve većem broju primjera ljudi koji se ne žele cijepiti, ali ni testirati.

“Imamo zakone koji definiraju obveze o radu, nije tu samo Zakon o radu. Naš politički stav je da moramo omogućiti ljudima da se cijepe ili testiraju, ne shvaćam razloge za dobivanje testiranja. Poslodavac mora omogućiti drugim djelatnicima, koji su odgovorni, da rade u neometanim uvjetima. Poslodavci preuzimaju odgovornost za takve djelatnosti, na njima je odgovornost za djelatnike koji se odbijaju testirati. Poslodavci su na jednoj, a djelatnici su na drugoj strani. Ne postoji, niti može postojati generalna uputa što da se u takvim slučajevima čini”, rekao je Aladrović.


Odluka Stožera je zakonita, to nije preporuka

Ministar pravosuđa u uprave Ivan Malenica je govorio i izmjenama zakona što se tiče covid-potvrda, odnosno koji zakoni se mijenjaju te kako će se sankcionirati oni koji pozivaju na građanski neposluh.

“Demantirao bih jedan medijski tekst u kojem stoji da sam ja rekao da je odluka Stožera na razini preporuke. To nije istina, odluka Stožera je zakonita, temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u okviru tih zakona ćemo razmotriti sankcije za čelnike tijela, odnosno poslodavce koji ne poštuju odluke stožera”, kaže Malenica.

Može li predsjednik biti obuhvaćen tim sankcijama?

“Nakon Vlade ćemo imati sastanak, idemo prema čelnicima lokalne samouprave”, kratko je rekao Malenica no nije otkrivao detalje hoće li Milanovića obuhvatiti sankcije

Fuchs: U najvećem broju škola provode se odluke Stožera

Sljedeći je govorio ministar Fuchs.

“Zbiva se to da u najvećem broju slučajeva škola se odvija kako je zamišljeno. Provode se odluke stožera. U najvećem broju slučajeva stvar prolazi glatko, nema prevelikih problema, ravnatelji su vrhunski organizirali stvar. Imamo određeni broj slučajeva gdje su djelatnici odbili testiranje. Ne mislimo da treba staviti zaštitare ili policajce, ali osobno mislim da je to sasvim neodgovorno ponašanje. Nitko nikoga ne prisiljava na cijepljenje. Nadam se da će ti ljudi doći pameti”, rekao je.
Posebne potvrde za svježe cijepljene

“Nitko ne radi ovo zato što se njemu sviđa da nekome oteža život. Ja ću osobno zamoliti stožer da svi oni koji se cijepe da ne moraju čekati 21 dan nego da im se uz određenu potvrdu to verificira”, kaže Fuchs.

Govorio je o sankcijama. “Ja mislim da se određene sankcije moraju uvesti. Ne da netko mora izgubiti posao, ali se mora uvesti reda u vezi provođenja mjera”, rekao je Fuchs i nije komentirao hoće li biti sankcija u vidu smanjivanja plaća. “Trebalo bi biti prihvatljivo da ovi koji se cijepe da odmah dobiju potvrdu”, kaže.

 
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.