fbpx
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija

STIŽU NOVA PRAVILA! KAKO ĆE REAGIRATI SUVERENISTI? Na Vladi novi Zakon o referendumu, evo što se sve mijenja

Autor: M.P.

Danas će se pred Vladom naći prijedlog novog Zakona o referendumu koji donosi mnogo promjena i novina.

Kako piše Večernji list, jedinice lokalne samouprave morat će utvrditi dovoljan broj mjesta za skupljanje potpisa, po jedno mjesto na svakih 1500 stanovnika. To bi općine i gradove trebalo spriječiti da stanovnicima uskrate mogućnost izjašnjavanja na referendumu.

Brojne novosti

Nadalje, novim Zakonom se propisuje da će se mjesta za prikupljanje potpisa referendumskim inicijativama ustupiti bez naknade, kao što je to nekad radio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić po putanju inicijative Narod odlučuje.

Također, važno je reći da će se referendumskim inicijativama, uz pravo promatranja referendumskog izjašnjavanja, omogućiti i promatranje provjere prikupljenih potpisa. Dakle, u DIP-u ili APIS-u moći će sjediti promatrači koji će paziti da se neki potpis ne proglasi nevažećim jer se doima nečitko.

Ime i prezime građana morat će biti u istom obliku kao na službenim evidencijama. Kod vlastoručnog potpisa neće se inzistirati na čitljivosti, već da je jednak kao onaj na osobnim dokumentima. Po novom Zakonu rok za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na temelju zahtjeva 10 posto birača bit će dvostruko dulji, umjesto sadašnjih 15, biti će 30 dana.

Ukupan rok za prikupljanje i predaju potpisa biti 35 dana. DIP-u se daje rok od 15 dana za provjeru valjanosti potpisa, a kad utvrdi da ih je prikupljeno dovoljno, Sabor će morati raspisati referendum u roku od 30 dana, za što do sada također nije bilo propisanog roka.

Ovaj se rok, naravno, produljuje ako Sabor zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, o čemu odlučuje Ustavni sud. Utvrdi li DIP da inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, organizatori će imati 15 dana za žalbu Visokom upravnom sudu.

Nova pravila neće se odnositi na referendumsku inicijativu o euru

Novi zakon Vlada će uputiti u redovitu proceduru u dva saborska čitanja. Stoga, do njegova stupanja na snagu može proći i nekoliko mjeseci. Nova se pravila neće odnositi na referendumsku inicijativu o ulasku Hrvatske u eurozonu, koju bi početkom idućeg tjedna trebali predstaviti Hrvatski suverenisti. Prikupljanje potpisa najavljuju za drugu polovicu listopada, a referendumski rokovi počinju teći s izdavanjem rješenja resornog ministarstva, koje još nisu zatražili.
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.