Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

STIŽE SMILJANINA VERZIJA UBOJSTVA JASMINE DOMINIĆ: Slijedeći tjedan bi po prvi put pred sudom mogla reći sve što zna!

Autor: Dnevno

Smiljanin branitelj ukazao je na detalj iz zapisnika o obdukciji prema kojem je pokraj Jasminine šake pronađena sijeda dlaka koja se kasnije nije istraživala.

Smiljana Srnec (55) u ćeliji ima više od 130 sati za razmišljanje o tome kako će početi svoju obranu. Nakon što je njezin suprug Ivan (51) prihvatio zakonsku blagodat i u srijedu nije svjedočio, a sudsko je vijeće praktički odbilo sve dokazne prijedloge obrane, utorak je ključni dan u dosadašnjem tijeku suđenja u slučaju škrinja, piše Jutarnji list.

Iz izvora upućenih u postupak, Jutarnji list doznaje da će se braniti. Ako se do utorka ništa dramatično ne promijeni, sve ukazuje na to da će sudsko vijeće, ali i javnost, prvi put čuti verziju Smiljane Srnec o tome kako je njezina sestra Jasmina dospjela u zamrzivač u njihovoj obiteljskoj kući tijekom ljeta 2000. godine.

Da je strategija obrane šutnja, Smiljana Srnec mogla je reći već nakon ročišta u srijedu, međutim, njezin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić, na pitanje predsjednika vijeća Tomislava Brđanovića je li njegova branjenica spremna iznositi obranu, odgovorio je:

– Ne, molim rok za pripremu obrane.

On je jučer uzalud donio na sud crne najlonske vreće, kojima je želio potkrijepiti da je otisak Smiljanina prsta na njih mogao dospjeti prilikom njihove kupnje u trgovini, a ne nužno prilikom spremanja sestrina tijela.

Jučer se u sudnici pojavio i Ivan Srnec, Smiljanin suprug koji je na pitanje želi li svjedočiti ili prihvaća zakonsku blagodat da to ne mora, odgovorio: – Ne želim svjedočiti.




Nakon toga je napustio, sudnicu ne tražeći naknadu troškova za dolazak na sud, a sudsko je vijeće pročitalo niz popratne dokumentacije u spisu, među ostalim i zapisnike o obdukciji i očevidu, vještačenja, isprave, medicinske kartone Smiljane Srnec od njezina rođenja, prekršajne i sudske spise o Martinu Dominiću zbog nanošenja teških ozljeda, ali i zbog obiteljskog nasilja. Tako smo čuli da je Smiljana bila ta koja je prijavila oca da ju je, alkoholiziran, zlostavljao i opalio joj pljusku te je zbog toga proveo cijeli dan na triježnjenju u policiji, a zbog toga je bio i prekršajno prijavljen.

Branitelj Smiljane Srnec ukazao je na detalj iz zapisnika o obdukciji prema kojem je pokraj desne šake Jasmine Dominić nađena sijeda vlas ili dlaka koja nakon toga nije istraživana. On je imao niz dokaznih prijedloga. Tražio je da se ispitaju neki svjedoci koji su studirali ili išli u školu s Jasminom, da se pronađu njezini stanodavci, da se ispita i bivši Jasminin poslodavac, ali i da se kao nezakonito izdvoji psihijatrijsko vještačenje koje je nad njegovom branjenicom provedeno u PB-u Vrapče. Smatrao je kako u dosadašnjem tijeku postupka nije utvrđeno točno vrijeme smrti i da ništa u vezi s tim vještaci nisu razjasnili.

– Sve prijedloge obrane smatram irelevantnim i nebitnim, smatram da služe odugovlačenju postupka te da su vještaci na sva pitanja odgovorili sukladno svojem znanju i struci – očitovala se o dokaznim prijedlozima obrane Irma Bagarić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.




Svi dokazni prijedlozi obrane su odbijeni, kao i prijedlog da se ispita neurološki vještak, koji je dan još prije. Obrani je ostavljena mogućnost da sama ispita neke svjedoke i te zapisnike dostavi sudu. Odvjetnik Golubić prigovorio je načinu na koji je predsjednik sudskog vijeća Tomislav Brđanović odbio sve njegove prijedloge, na što sudac nije reagirao. Nastavio je s čitanjem još dijela dokumentacije i za sljedeći utorak u podne zakazao možda jedno od posljednjih ročišta na suđenju u slučaju škrinja: Smiljana Srnec iznijet će svoju obranu.

Hoće li konačno otkriti mračne obiteljske tajne te objasniti kako je moguće da je tijelo njezine sestre skoro 19 godina bilo u zamrzivaču.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.