Screenshot HRT

STIŽE PROMJENA VREMENA! Neće vam se svidjeti početak mjeseca: Ni stanje za vikend vas neće utješiti!

Autor: Dnevno

HRT otkriva kakvo bi nas vrijeme moglo pratiti kroz početak kolovoza. Subota će biti vruća, tek ponegdje mogući pljuskovi, javlja HRT. 

Početak kolovoza

I početkom kolovoza nastavit će se vruće razdoblje započeto potkraj srpnja – koji je nakon kojekakvih meteoroloških i hidroloških događanja bio većinom prosječno topao, te po količini oborine prilično raznolik – ponegdje prilično suh u južnijim hrvatskim krajevima, ali i mjestimice “ekstremno kišan” u sjevernijima.

Stoga će i tijekom vikenda prevladavati sunčano i vruće, mnogima i sparno, uz tople noći ne samo na većini Jadrana, nego i ponegdje u unutrašnjosti. Naravno, i dalje će u mnogim krajevima postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Pritom su mjestimice mogući i pljuskovi s grmljavinom, pa i tučom, ali rjeđe nego tijekom petka – u subotu uglavnom u gorju i Dalmaciji, a u nedjelju u Istri i na dijelu sjevernog Jadrana.

No, već tijekom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja slijedi stabilizacija vremena, te uz pretežno sunčano vrijeme i ponovni porast temperature pa će u drugom dijelu sljedećega tjedna opet biti vruće, nekima i sparno.

A za nautičare i ostale koji plove – i koji su propustili Regionalni dnevnik četvrtkom i posebnu prognozu Ranka Ševeljevića, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a – valja spomenuti i jačanje juga tijekom ponedjeljka, te umjerenu, gdjegod i jaku buru u utorak i srijedu. Još neke zanimljivosti vremena sljedećih dana sudionicima u prometu mogu se uobičajeno saznati u meteorološko-prometnoj prognozi koja je već tjednima dio “Istraga prometnih nesreća”.

Subota u Hrvatskoj




U subotu će na istoku zemlje prevladavati sunčano, vruće i sparno. Umjerene naoblake bit će u zapadnim krajevima. Vjetar većinom slab sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka oko 20 °C, a najviša dnevna od 31 do 33 °C.

Podjednaka pa i još malo toplija noć bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a dan vruć, uz pretežno sunčano vrijeme, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab.

I na sjevernom Jadranu sunčano i vruće. U gorskim krajevima uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, koja će brzo oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura mora od 25 do čak 28 °C. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, uz obalu između 22 i 25 °C. Najviša dnevna od 28 do 30 °C, na moru između 33 i 35 °C.




U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće, uz mogućnost pljuskova, osobito uz granicu s BiH. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, pri ćemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 21 do 26 °C, a najviša dnevna od 33 do 37 °C.

Samo malo manje vruće bit će na jugu Hrvatske, gdje uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može biti kiše, pa i u obliku kratkotrajnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.”

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.