Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Stiže ogromna promjena oko osobnih iskaznica: Ovo morate znati

Autor: Dnevno.hr

Stigla je vrlo važna vijest iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Hrvatski građani će sada prema planovima MUP-a moći podnositi zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj postaji, a ne samo iznimno kao što je to sada slučaj.


Tako je MUP na javno savjetovanje poslao obrazac prethodne procjene za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici kojima se predviđa ukidanje mjesne nadležnosti.

Ovo je važno

Umjesto važeće odredbe po kojoj građani zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice podnose prema prebivalištu i boravištu, izmjenama se predlaže da se zahtjev može podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, kao što je to već moguće za izdavanje putovnice i vozačke dozvole.

Trenutno osobnu iskaznicu izdaje policijska uprava ili postaja mjesno nadležna prema prebivalištu podnositelja zahtjeva, a osoba koja uz prijavljeno prebivalište ima i prijavljeno boravište, zahtjev može podnijeti i u upravi ili postaji mjesno nadležnoj prema mjestu boravišta.

U izvanrednim okolnostima uvjetovanim elementarnim ili drugim nepogodama ili u drugim iznimnim situacijama, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice trenutno se može podnijeti i u policijskoj upravi ili postaji koja nije mjesno nadležna.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

MUP je odredbu o ukidanju mjesne nadležnosti zbog izvanrednih okolnosti počeo primjenjivati od 24. srpnja zbog iznimno povećanog broja stranaka koje su se obraćale zahtjevima za izdavanje osobnih iskaznica, što je dobrim dijelom bilo uvjetovano epidemijom koronavirusa, odnosno “izvanrednim i nepredvidivim okolnostima”.

Primjena te odredbe kojom se nastojalo građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i rasteretiti policijske urede u kojima se podnosi veliki broj zahtjeva pokazala je dobre rezultate i razlog je za predlaganje izmjena zakona, kažu u MUP-u.

Analiza broja podnesenih zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica pokazala je, obrazlaže MUP da je primjena odredbe o ukidanju mjesne nadležnosti zbog izvanrednih okolnosti “dala pozitivne rezultate”.
Ovo će obradovati mnoge koji su po svoje osobne morali ići daleko.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.